Rezultatul electoral din Italia: coşmarul UE

Ţările europene urmăresc cu preocupare noua situaţie politică din Italia, care, după rezultatele alegerilor de duminică şi luni, suscită incertitudine şi anticipează o perioadă în care ţara nu va fi guvernabilă.
(GABRIEL BOUYS,GABRIEL BOUYS / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
26.02.2013

Ţările europene urmăresc cu preocupare noua situaţie politică din Italia, care, după rezultatele alegerilor de duminică şi luni, suscită incertitudine şi anticipează o perioadă în care ţara nu va fi guvernabilă. Rezultatul a avut un impact negativ la deschiderea burselor europene. Practic întregul sector bancar nu a cotizat, înregistrând scăderi între 5 şi 10%. Bursa din Paris a scăzut cu 3 la sută, cea din Frankfurt cu 2,08 la sută, iar ce din Londra cu 0,44 la sută. Tendinţa europeană a fost urmată de cea asiatică: bursa din Tokyo a scăzut marţi cu 2,26 la sută, ca şi moneda euro (1,3043 de dolari, faţă de 1,3196 în ziua precedentă).

Uniunea Europeană şi instituţiile sale au trecut luni prin momente tensionate în a doua zi a alegerilor legislative din Italia. S-au ţinut pumnii strânşi în cartierul comunitar în timp ce se contabilizau voturile pentru Congres şi Senat. Cel mai rău dintre scenarii, o victorie covârşitoare a fostului premier Silvio Berlusconi sau a comicului Beppe Grillo a fost depăşită, însă dispersarea votului şi prezenţa redusă la urne menţin tensiunea privind viitorul ţării. Moneda unică nu îşi poate permite luxul ca a treia economie a zonei euro să intre în impas din cauza problemelor politice, după momentul de linişte instalat datorită măsurilor luate de tehnocratul Mario Monti, notează marţi ziarul La Razon.

Într-un scenariu în care noul guvern va trebui să înfrunte o recesiune mai gravă decât cea prevăzută anul trecut - după o contracţie de unu la sută a economiei Italiei prognozată pentru 2013, faţă de -0,3% în zona euro - rezultatul urnelor va fi determinant pentru viitorul monedei unice. Singurul oficial european care a îndrăznit să spună cu voce tare ceea ce alţii doar gândeau a fost preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, care a amintit de Berlusconi şi de politicile sale 'iresponsabile' şi de 'escapadele' personale care au adus Italia în pragul crizei. La Bruxelles lumea nici măcar nu ştie cum să-l abordeze pe Berlusconi, în cazul unei reîntoarceri la putere, după gafele comise când încă era un politician respectat; prin urmare incertitudinea este acum totală după ce mulţi lideri şi-au exprimat deschis dispreţul faţă de el.

'Prin politicile pe care le promite poporului italian, Berlusconi va încălca acordurile obţinute cu atâta dificultate de Mario Monti', a declarat politologul Aleksandr Rahr ziarului Izvestia. Berlusconi a promis că va restitui italienilor o parte din impozitele plătite anul trecut, estimate la circa 40 de miliarde de euro. Ceea ce pare evident este că marea miză a guvernelor europene, care era clar Monti, s-a dovedit un fiasco la urnele italiene. Se pare că el ştia acest lucru, având în vedere că s-a lăsat îndelung rugat de colegii statelor membre să se prezinte la alegeri după ce a demisionat. Un alt element perturbator pentru analiştii europeni este participarea redusă la vot, care ilustrează breşa care s-a format între cetăţenii Uniunii Europei şi politicieni, ca urmare a gestionării lor economice. Potrivit directorului Institutului de sondaje ISPO, Renato Mannheimer, citat de Corriere della Sera, 'mai mult decât frigul a cântărit dezamăgirea faţă de clasa politică'.

Că s-a datorat victoriei lui AC Milan asupra Barcelonei în Champions League sau pentru că el întruchipează ceea ce îşi doresc toţi italienii, adevărul este că Silvio Berlusconi a făcut din nou o minune şi a resuscitat politic. La jumătatea zilei de luni, când se dădea drept sigură victoria centrului stânga italian, optimismul inunda pieţele cu creşteri ale indicilor bursieri europeni cu peste 2% şi un regres al primelor de risc. Însă după închiderea secţiilor de votare, când primele sondaje plasau partidul lui Berlusconi învingător în Senat, temerile au revenit. Avansul indicilor s-a redus considerabil înainte de închidere: Ibexul cu un avans de 0,8% şi Milan cu 0,73%. Primele de risc italiană şi spaniolă, după ce scăzuseră cu peste 30 procente la mijlocul zilei, au crescut simţitor după rezultatul lui Berlusconi: 294 pentru Italia şi 361 pentru Spania. Volatilitatea planează din nou asupra pieţelor, în faţa temerii ca o revenire a lui Berlusconi să pună sub semnul întrebării măsurile de austeritate din Italia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor