Rezultatele acordului de la Viena: Rusia se gândeşte să vândă arme Iranului, cere SUA să-şi retragă rachetele

Preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat marţi că cele şase puteri care au ajuns la un acord cu Iranul, reuşind să convingă Teheranul să agreeze limitarea programului său nuclear, au făcut o alegere clară în favoarea stabilităţii şi cooperării.
Ministrul rus de Externe, Sergei Lavrov. (KIRILL KUDRYAVTSEV/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
14.07.2015

Preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat marţi că cele şase puteri care au ajuns la un acord cu Iranul, reuşind să convingă Teheranul să agreeze limitarea programului său nuclear, au făcut o alegere clară în favoarea stabilităţii şi cooperării.

"Lumea îşi poate trage sufletul acum", a declarat Putin într-o postare pe websitul de la Kremlin.

"În ciuda încercărilor de justificare a scenariilor bazate pe forţă, negocierile au consemnat o alegere clară în direcţia stabilităţii şi cooperării".

Liderul rus a mai adăugat că acordul va permite cooperarea ruso-iraniană în domeniul nuclear civil, şi va ajuta la combaterea terorismului în Orientul Mijlociu.

Instalaţiile nucleare Iraniene sunt fabricate în Rusia.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că livrările de arme către Teheran vor fi posibile după aprobarea de către Consiliul de Securitate al ONU.

Lavrov a mai adăugat că Rusia speră ca SUA să-şi ţină promisiunea făcută în 2009, de a nu desfăşura sisteme de apărare cu rachete în Europa, dacă se obţine un acord cu Iranul.

Afirmând că este posibilă livrarea de arme către Iran înainte ca embargoul să expire, Lavrov a declarat unei televiziuni ruse în Viena că "în următorii cinci ani livrările de arme către Iran vor fi posibile, sub rezerva procedurilor relevante, a notificărilor şi verificărilor de către Consiliul de Securitate al ONU".

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor