Oficial: Discuţiile cu Iranul trebuie să se finalizeze în următoarele 48 de ore
alte articole
La câteva ore după ce Iranul şi marile puteri şi-au extins marţi discuţiile în privinţa încheierii unui acord nuclear, un oficial a declarat că negocierile trebuie să se finalizeze în următoarele 48 de ore, potrivit reţelei media Arutz Sheva.
Oficialul a specificat clar că cea mai recentă prelungire a discuţiilor, cea de până vineri, va fi ultima.
„Am ajuns la un capăt de linie”, a declarat sursa pentru Reuters, sub anonimat. „Tocmai am făcut o ultimă prelungire [a discuţiilor]. Este greu de văzut cum sau de ce ar trebui să trecem dincolo de acest termen. Fie are loc [acordul] în următoarele 48 de ore, fie nu.”
Diplomaţii au declarat că o discuţie desfăşurată luni noaptea între Iran şi marile puteri s-a tensionat în privinţa sancţiunilor ONU, în condiţiile în care Iranul doreşte că acestea să fie ridicate în cadrul unui potenţial acord destinat restricţionării programului său nuclear.
Acordul cuprinzător discutat în prezent urmăreşte să limiteze cea mai sensibilă activitate nucleară iraniană timp de un deceniu sau mai mult în schimbul uşurării sancţiunilor economice, care au dus la o scădere semnificativă a exporturilor petroliere ale Iranului şi la o afectare a economiei sale.
Prelungirea de marţi este cea de-a patra de acest gen de la semnarea unui acord interimar în noiembrie 2013, care a prevăzut o uşurare limitată a sancţiunilor aplicate asupra Iranului în schimbul restricţionării programului său nuclear – incluzând o limitare cu 20% a producţiei de uraniu îmbogăţit.
Dar în ciuda acestei prelungiri, este posibil ca acordul să nu fie încheiat până la expirarea termenului limită stabilit de Congresul SUA, în condiţiile în care administraţia Obama încearcă să evite să acorde Congresului o perioadă de 60 de zile pentru a evalua orice posibil acord. Astfel, Casa Albă nu îşi permite să întârzie implementarea acestui acord mai târziu de 9 iulie.
Termenul limită stabilit de Congresul SUA este joi noaptea, în Washington.
În privinţa inspecţiilor la instalaţiile nucleare iraniene sensibile, pe care Iranul le-a respins, un consilier pe relaţii internaţionale al preşedintelui Parlamentului iranian a dezvăluit marţi că Iranul îşi păstrează poziţia beligerantă şi sfidează cerinţele pentru a permite inspecţii în acele locuri.
„Faptul că nu permitem inspectarea armatei şi a instalaţiilor noastre sensibile sau faptul că refuzăm să trimitem savanţii noştri (nucleari) sub tăişul interogatoriilor reprezintă o parte a drepturilor evidente şi inalienabile ale Iranului”, a declarat Hossein Sheikholeslam pentru agenţia iraniană de ştiri Tasnim.
Un alt punct esenţial, pe lângă inspecţii, este reprezentat de cererea Iranului ca toate sancţiunile să fie ridicate imediat după încheierea unui acord şi de refuzul Teheranului de a dezvălui aspectele militare ale programului său nuclear.
Luni, Iranul a cerut o alte concesie în discuţiile nucleare – de această dată, aceea de a se suspenda un embargou asupra armelor, aplicat de ONU împotriva Republicii Islamice.
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că opoziţia Iranului faţă de sancţiuni izvorăşte din dorinţa sa de a avea acces liber la armament, notând: „Pot să vă spun că există o singură problemă mare în termeni ai sancţiunilor – este problema embargoului asupra armelor.”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.