Rezultate oficiale: Opoziţia din Venezuela câştigă o majoritate de două treimi

Biroul electoral al Venezuelei a publicat rezultatele finale ale alegerilor legislative de duminică. Coaliţia din opoziţie a Unităţii Democratice a câştigat o majoritate de două treimi.
Liderul opoziţiei în Venezuela, Henrique Capriles. (LEO RAMIREZ/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
09.12.2015

Coaliţia Unitatea Democratică a câştigat 112 din cele 167 de mandate, conform rezultatelor finale publicate marţi de Biroul Electoral Naţional. Partidul socialist de guvernământ al preşedintelui Nicolas Maduro a obţinut 55 de mandate.

Având o majoritate absolută în Adunarea Naţională, alianţa de la guvernare ar putea rescrie Constituţia ţării, introdusă de fostul preşedinte Hugo Chavez în 1999. Liderii opoziţiei vor fi de asemenea capabili să convoace un referendum şi să înlocuiască judecătorii, conform Deutsche Welle.

Opozanţii intransigenţi ai lui Maduro, care vor constitui acum o majoritate parlamentară, au declarat că preferă ca preşedintele să îşi termine mandatul înainte de expirarea oficială a acestuia în 2019. Totuşi, moderaţii susţin că finanţele, şi nu politica, ar trebui să fie prioritizate şi că liderului socialist ar trebui să i se ofere o şansă de a-şi schimba strategia şi a aduce economia pe linia de plutire.

“Contrarevoluţia este de vină”

Venezuela are unele dintre cele mai mari rezerve de petrol din lume, pe care Maduro şi predecesorul său Chavez le-au folosit pentru a finanţa programe sociale. Totuşi, scăderea preţurilor la petrol au zguduit puternic economia de când Maduro a preluat şefia ţării în 2013.

Înfrângerea lui Maduro a fost rezultatul unei crize economice, oamenii continuând să sufere de pe urma lipsurilor alimentare şi a produselor de bază.

Marţi, Maduro a criticat rezultatele, susţinând că înfrângerea sa se datorează unei “contrarevoluţii” care urmăreşte să destabilizeze guvernul şi să saboteze economia ţării.

În plus, preşedintele venezuelean le-a cerut miniştrilor să demisioneze pentru a restructura guvernul.

Sfârşitul unui vis socialist?

Formaţiunea politică a lui Maduro – Partidul Socialist Unit al Venezuelei – a ajuns la putere cu aproape 2 decenii în urmă, după ce răposatul preşedinte Hugo Chavez a ajuns la conducerea ţării în 1999.

Sub stindardul unei revoluţii socialiste, Chavez a implementat schimbări radicale în privinţa politicilor sociale şi economice ale Venezuelei.

Totuşi, după moartea lui Chavez în 2013, succesorul său, Maduro, s-a chinuit să facă faţă unei economii stagnante cauzate, parţial, de scăderea bruscă a preţurilor la petrol.

La începutul anilor 2000, Caracas a luat câteva decizii politice pentru a aduce industria sub controlul statului, într-un proces pe care Chavez l-a numit “re-naţionalizare”.

Totuşi, în urma implementării reformelor economice de inspiraţie marxistă iniţiate de liderul bolivarian - bazate pe naţionalizări şi controlul statului asupra economiei, rata inflaţiei a ajuns la peste 60%, piaţa neagră şi specula au înflorit, iar produsele alimentare şi de bunuri de larg consum sunt în cantităţi foarte mici.

În cel mai recent caz ilustrativ pentru criza umanitară din Venezuela, o femeie în vârstă de 80 de ani a murit într-o îmbulzeală în faţa unui supermarket de stat din Sabaneta, care vindea mâncare subvenţionată de stat. Este posibil ca femeia să fi murit călcată în picioare, în timpul busculadei produse de cumpărătorii care au dat năvală.

Victoria de duminică opoziţiei venezuelene reprezintă o lovitură puternică pentru partidul socialist aflat la guvernare, care a deţinut majoritatea parlamentară timp de 16 ani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor