Venezuela rămâne fără bani, Maduro începe retorica naţionalistă

Vicepreşedintele venezuelan, Nicolas Maduro.
Vicepreşedintele venezuelan, Nicolas Maduro. (RAUL ARBOLEDA / AFP / Getty Images)

Economia Venezuelei trece printr-o criză caracterizată prin lipsuri alimentare şi o inflaţie de aproximativ 120% (doar în acest an), care alimentează izbucnirea de violenţe stradale, conform Business Insider.

Companiile care funcţionează în această ţară înfruntă riscuri politice tot mai mari. După câteva zile de tulburări, în care mulţimi de oameni au jefuit supermarketurile din mai multe oraşe ale ţării pentru alimente şi alte produse, guvernul venezuelean a anunţat exproprierea centrelor de distribuţie şi a depozitelor companiei Nestle, cea mai mare companie alimentară din ţară. Măsuri similare au fost luate şi în cazul companiilor PepsiCo, Cargill etc.

Teritoriul Essequibo, reclamat de Venezuela, cuprinde două treimi din teritoriul Guyanei, iar după ce compania ExxonMobil a anunţat că s-au descoperit zăcăminte petroliere importante sub regiunea contestată, a reapărut lunga dispută începută acum o sută de ani.

Guvernul venezuelean a adoptat o poziţie ambiguă, jucând simultan cărţile de jure şi de facto.

Pe de o parte, preşedintele ţării Nicolas Maduro a cerut secretarului general al ONU Ban Ki-moon să creeze o comisie specială pentru rezolvarea pe cale diplomatică a disputei. Pe de altă parte, preşedintele plănuieşte să emită 200.000 de cărţi de identitate venezuelene pentru cetăţenii din Guyana care locuiesc pe teritoriul disputat.

Caracas a redefinit deja graniţele maritime şi a activat aşa numitul Atlantic Zodimain (pentru zonele de apărare maritimă şi insulară), practic, forţând Guyana să îşi piardă accesul suveran la mare, apele sale de coastă fiind încercuite de apele teritoriale ale Venezuelei şi Surinamului.

Teritoriul se află sub monitorizare legală din 1966, astfel că zona nu poate fi exploatată exclusiv, din punct de vedere economic, de niciuna dintre aceste trei ţări. Totuşi, Guyana a investit în explorare energetică în această regiune, în ultimul deceniu, mulţumită bunelor relaţii pe care capitala Georgetown le-a avut cu preşedintele Hugo Chavez, care a murit în 2013.

Acum lucrurile s-au schimbat dramatic. Maduro se confruntă cu o situaţie diferită de cea a predecesorului său, întrucât preţul petrolului a scăzut într-o perioadă relativ scurtă de la 120 la 50 de dolari pe baril, afectând puternic economia Venezuelei.

Maduro nu are carisma sau popularitatea lui Chavez şi înfruntă cea mai puternică rezistenţă pe care a întâlnit-o vreodată socialismul bolivarian.

Alegerile parlamentare din luna decembrie prezintă o ameninţare serioasă pentru administraţia sa. Înaintea unui posibil eşec electoral, Maduro ar putea risca jucând cartea naţionalistă, în încercarea disperată de a-şi restabili o parte din popularitate.

În ciuda diviziunii ideologice adânci existente în sânul societăţii venezuelene, care a dus la arestarea mai multor lideri ai opoziţiei politice şi la izbucnirea unor violenţe stradale, o mare majoritate a cetăţenilor ţării îşi exprimă suportul în ceea ce priveşte problema Guyanei.

Pentru venezueleni, teritoriul Essequibo al Guyanei trebuie revendicat, şi se pare că acesta este singurul lucru care ar putea unifica naţiunea în spatele unui obiectiv comun.

În ciuda faptului că mai mulţi legiuitori şi candidaţi ai opoziţiei au fost întemniţaţi pe motive politice, adversarii din parlament s-au aliat în spatele eforturilor lui Maduro de a revendica Essequibo, iar Adunarea Naţională a votat unanim în favoarea măsurilor prezidenţiale legate de Guyana. Unii chiar au propus crearea unui stat Essequibo după ce teritoriul va fi anexat Venezuelei.

Carl Greenidge, vicepreşedinte şi ministru al afacerilor Externe, a anunţat că preşedintele Guyanei, David Granger, nu doreşte să se întâlnească personal cu Maduro, după ce a respins o cerere pentru medierea situaţiei de către ONU şi a cerut rezolvarea directă a problemei la Curtea Penală Internaţională, cu sediul la Haga.

Pe 24 iulie, în Washington, Granger a afirmat, la Universitatea pentru Apărare Naţională din cadrul Ministerului american al Apărării, că supravieţuirea Guyanei este periclitată de un stat mai mare. Ca răspuns, Maduro a acuzat Guyana că legitimează pretenţiile imperialiste împotriva păcii regionale.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe