Deşi este lovită de foamete, Venezuela va cumpăra cel puţin 12 avioane de luptă ruseşti
alte articole
Preşedintele venezuelan Nicolas Maduro a declarat duminică că Venezuela va cumpăra cel puţin 12 avioane de luptă ruseşti, deşi ţara înfruntă o criză alimentară de mari proporţii, iar economia este la pământ.
Venezuela se confruntă cu o criză economică paralizantă, apărută ca urmare a ignorării legilor economice de către guvernul "bolivarian" al fostului preşedinte marxist, Hugo Chavez. Odată cu agravarea crizei economice, preşedintele Nicolas Maduro a început un conflict cu învecinata Columbie, pe motivul unor disputate regiuni de graniţă.
Guvernul venezuelan plănuieşte de asemenea să semneze un contract cu Beijingul în privinţa achiziţionării unor echipamente militare, a susţinut Maduro. Echipamentele vor fi folosite pentru lupta împotriva traficului de droguri, în special a drogurilor care provin din Columbia, conform agenţiei ruse de ştiri Sputnik.
Vineri, un avion de luptă Su-30 din cadrul Forţei Aeriene a Venezuelei s-a prăbuşit la graniţa cu Columbia. Su-30 este un avion de luptă de generaţia a 4-a construit de Rusia.
Planurile lui Maduro de a cumpăra avioanele au loc în contextul în care ţara este lovită de o penurie cruntă de alimente şi produse de bază.
În urma implementării reformelor economice de inspiraţie marxistă iniţiate de liderul bolivarian - bazate pe naţionalizări şi controlul statului asupra economiei, rata inflaţiei a ajuns la peste 60%, piaţa neagră şi specula au înflorit, iar lipsurile de produse alimentare şi de bunuri de larg consum sunt larg răspândite.
Hârtia igienică este, exact ca în România lui Ceauşescu, rară. Unele hoteluri cer clienţilor să îşi aducă propriul săpun şi propria hârtie igienică, a declarat recent un purtător de cuvânt din industria turismului, citat de platforma de ştiri Fusion.
În cel mai recent caz ilustrativ pentru criza umanitară din Venezuela, o femeie în vârstă de 80 de ani a murit într-o îmbulzeală în faţa unui supermarket de stat din Sabaneta, care vindea mâncare subvenţionată de stat. Este posibil ca femeia să fi murit calcată în picioare, în timpul busculadei produse de cumpărătorii care au dat năvală.
Aşa cum au avertizat recent unii analişti, prăbuşirea economiei hiperinflaţioniste a Venezuelei a ajuns în faza sa finală. O inflaţie care a crescut la cel puţin 65%, o rată a criminalităţii care a ajuns pe locul doi în lume - în ciuda bugetelor sociale masive acordate de Hugo Chavez - şi cu o penurie alimentară generalizată şi cronică, Venezuela, pe vremuri cea mai bogată ţară a Americii Latine, stă pe marginea prăpastiei economice şi politice.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.