Cu burta goală, Venezuela îngrijorată de spionajul american
alte articole
Website-ul The Intercept, citând documente despre care a declarat că provin de la fostul contractor NSA Edward Snowden, a publicat miercuri un articol în care a susţinut că NSA a spionat oficiali de rang înalt ai companiei petroliere de stat venezuelene PDVSA.
“Industria petrolieră este vitală pentru economia Venezuelei”, a afirmat preşedintele Nicolas Maduro într-un discurs televizat. “Imperiul american a intenţionat de mult timp să saboteze industria petrolieră şi să înfrângă guvernul (venezuelean), pentru a fura petrolul”.
Nici ambasada americană din Caracas şi nici Departamentul de Stat american nu au răspuns imediat la cererile pentru comentarii, conform Reuters.
Maduro a declarat că a ordonat o începerea unei investigaţii şi trimiterea unei scrisori de protest către SUA. Nu putem accepta acest lucru”, a adăugat Maduro. “Este un act ofensiv, o încălcare a legii internaţionale”.
Relaţiile dintre SUA şi Venezuela s-au tensionat începând cu 1999, când a sosit la putere Hugo Chavez, care a lansat Venezuela - una dintre cele mai bogate ţări ale Americii de Sud, pe drumul marxismului, prin naţionalizări, controlul statului asupra economiei şi bugete sociale enorme. Rezultatul a fost o piaţă neagră înfloritoare, penurie de bunuri de bază, cea mai mare rată a inflaţiei din America Latină şi o infracţionalitate endemică.
Săptămâna trecută, un tribunal din New York i-a pus sub acuzaţie pe doi dintre nepoţii soţiei lui Maduro, suspectaţi de importarea de cocaină în SUA.
La începutul acestei luni, Venezuela a declarat că un avion al Pazei de Coastă americane i-a încălcat spaţiul aerian, adăugând că alte astfel de avioane circulă în apropiere de ţara sud-americană.
Criticii guvernului venezuelean susţin că retorica anti-SUA urmăreşte să mascheze problemele interne înaintea alegerilor legislative din 6 decembrie.
Industria petrolieră, care reprezintă 96% din exporturile Venezuelei, a fost lovită puternic de scăderea preţurilor la petrol. În această săptămână, preţul intern al petrolului a ajuns la cel mai scăzut nivel al său din 2015, adică la 34,55 dolari americani pe baril.