Cu burta goală, Venezuela îngrijorată de spionajul american

Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro a ordonat miercuri o investigaţie asupra unor afirmaţii conform cărora guvernul american ar fi spionat oficiali ai companiei petroliere de stat timp de un deceniu.
Preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro.
Preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro. (LEO RAMIREZ / AFP / Getty Images)

Website-ul The Intercept, citând documente despre care a declarat că provin de la fostul contractor NSA Edward Snowden, a publicat miercuri un articol în care a susţinut că NSA a spionat oficiali de rang înalt ai companiei petroliere de stat venezuelene PDVSA.

“Industria petrolieră este vitală pentru economia Venezuelei”, a afirmat preşedintele Nicolas Maduro într-un discurs televizat. “Imperiul american a intenţionat de mult timp să saboteze industria petrolieră şi să înfrângă guvernul (venezuelean), pentru a fura petrolul”.

Nici ambasada americană din Caracas şi nici Departamentul de Stat american nu au răspuns imediat la cererile pentru comentarii, conform Reuters.

Maduro a declarat că a ordonat o începerea unei investigaţii şi trimiterea unei scrisori de protest către SUA. Nu putem accepta acest lucru”, a adăugat Maduro. “Este un act ofensiv, o încălcare a legii internaţionale”.

Relaţiile dintre SUA şi Venezuela s-au tensionat începând cu 1999, când a sosit la putere Hugo Chavez, care a lansat Venezuela - una dintre cele mai bogate ţări ale Americii de Sud, pe drumul marxismului, prin naţionalizări, controlul statului asupra economiei şi bugete sociale enorme. Rezultatul a fost o piaţă neagră înfloritoare, penurie de bunuri de bază, cea mai mare rată a inflaţiei din America Latină şi o infracţionalitate endemică.

Săptămâna trecută, un tribunal din New York i-a pus sub acuzaţie pe doi dintre nepoţii soţiei lui Maduro, suspectaţi de importarea de cocaină în SUA.

La începutul acestei luni, Venezuela a declarat că un avion al Pazei de Coastă americane i-a încălcat spaţiul aerian, adăugând că alte astfel de avioane circulă în apropiere de ţara sud-americană.

Criticii guvernului venezuelean susţin că retorica anti-SUA urmăreşte să mascheze problemele interne înaintea alegerilor legislative din 6 decembrie.

Industria petrolieră, care reprezintă 96% din exporturile Venezuelei, a fost lovită puternic de scăderea preţurilor la petrol. În această săptămână, preţul intern al petrolului a ajuns la cel mai scăzut nivel al său din 2015, adică la 34,55 dolari americani pe baril.