Revoluţia primarilor: Nu vrem să colectăm impozitele agricultorilor
alte articole
Decizia Guvernului ca primăriile să colecteze contribuţiile la stat ale agricultorilor, în urma desfiinţării administraţiilor financiare, este “un abuz grosolan”, a declarat pentru Agenţia de presă r/Rews, viceprimarul oraşului Pecica, localitate în care urmează să fie desfiinţate patru administraţii financiare. Primarii care se află în această situaţie spun că resursa umană este insuficientă, iar primăriile ar fi asaltate de plătitori.
Mai mulţi primari din judeţul Arad s-au întâlnit marţi, ca să discute situaţia, nemulţumiţi de decizia Guvernului. Ei refuză să semneze un protocolul în acest sens cu Executivul.
Potrivit Guvernului, agricultorii vor putea plăti impozitele la primăria de care aparţin, dacă în localitate nu există o unitate a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), astfel încât să nu se deplaseze pe distanţe mari.
“Eu aici la primărie am un om la casierie. Pecica are 19.000 de hectare de teren agricol. Cum va face persoana respectivă faţă? La 5.000 de numere de casă unde trebuie oamenii să îşi plătească taxele şi impozitele locale mai sunt agricultorii, firmele care îşi plătesc taxele. Noi nu vom putea prelua acest lucru. Este un abuz grosolan. (…) Este strigător la cer! Primăriile nu pot susţine acest “serviciu” din cauza resursei umane. Vă daţi seama ce va fi aici? Aglomeraţie. Toţi vor fi preluaţi de un singur om. Urmează să se semneze un protocol, noi nu îl vom semna. Şi probabil vor urma şi alte proteste. Cel mai mare va fi atunci când cei de la Arad nu vor face faţă numărului mare de contribuabili”, a declarat pentru Agenţia de presă r/News, viceprimarul oraşului Pecica, Stanoiov Miodrag.
Mai mulţi primari din judeţul Arad, care sunt afectaţi de desfiinţarea administraţiilor financiare, s-au întâlnit pentru a stabili cum să se opună deciziei guvernului.
“Noi nu încheiem protocol, chiar azi am avut o întâlnire cu vreo 10 primari şi nu o să încheiem protocol şi n-o să încasăm impozite de la agricultori. Noi nu avem oameni disponibili. Am la Departamentul Impozite şi Taxe un singur om. Ce ar mai însemna să mai încasez şi impozit pe venit agricol sau CAS şi restul… Este imposibil! Am 7.311 hectare arabil, deci sunt foarte mulţi agricultori, cam 252 de oameni au depus declaraţie la Pecica pe finanţe pentru a plăti impozit pe teren agricol. Facem un demers împreună să nu colectăm impozitele lor, suntem cinci localităţi, Semlac, Şeitin, Nădlac, Peregu şi Pecica”, a declarat primarul localităţii Semlac, Letiţia Stoian.
Potrivit ANAF, în luna august, la nivelul ţării, au fost identificate 168.015 persoane fizice care au obţinut venituri din activităţi agricole în anul 2013.
“Administraţia nu poate să preia toate lucrurile pe care mi le pune guvernul în cârcă. Până acum impozitele pe proprietate se plăteau la administraţiile financiare. Ce vrea guvernul să facă? Noi să le colectăm toate taxele şi să le trimitem la Bucureşti, să facem prestare de servicii cu titlu gratuit”, a explicat viceprimarul oraşului Pecica.
Soluţia a fost găsită de Guvern pentru cei care locuiesc în oraşe în care nu există o unitate teritorială a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală şi are ca scop diminuarea cheltuielilor pe care trebuie să le suporte contribuabilul pentru a-şi îndeplini obligaţiile de plată. Astfel, contribuabilii nu vor trebui să se deplaseze pe distanţe foarte mari până la unităţile Fiscului la care sunt înregistraţi ca plătitori de impozit şi contribuţii aferente veniturilor din activităţi agricole.