REVISTA PRESEI ECONOMICE - Mascarada desecretizării parţiale a contractului Bechtel

.
. (Photos.com)
Epoch Times România
31.07.2013

Consiliul Fiscal a declarat că a primit proiectul de rectificare a bugetului foarte târziu, astfel nu are timp să îi dea o opinie pertinentă. Despre acest subiect aflaţi mai multe din revista presei economice. Tot aici puteţi citi şi despre ce reduceri de costuri conţinea contractul Bechtel, pentru autostrada Transilvania.

ZF: Consiliul Fiscal protestează: Am primit proiectul de rectificare a bugetului aseară la 10:22 PM. Timpul este insuficient pentru a permite o analiză riguroasă. Guvernul subminează grav regulile fiscal – bugetare

Consiliul Fiscal protestează cu privire la faptul că a primit proiectul de rectificare a bugetului foarte târziu, astfel nu mai are timp să îi dea o opinie pertinentă. Totuşi avertizează că deficitul bugetar de 14,7 miliarde lei depăşeşte plafonul legal de 13,39 milioane de lei, stabilit prin cadrul fiscal bugetar aprobat de către Parlament.

În data de 29.07.2013, ora 10.22 PM, Ministerul Finanţelor Publice a trimis Consiliului Fiscal prin adresa nr. 82016/09.08.2012, Raportul semestrial privind situaţia economică şi bugetară şi Proiectul de rectificare a bugetului general consolidat pe anul 2013, Nota de fundamentare şi proiectul de OG privind rectificarea bugetului de stat pe anul 2013, precum şi Nota de fundamentare şi proiectul de OG privind rectificarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe 2013, solicitând în temeiul art. 40, alin. (2) din Legea nr. 69/2010 opinia Consiliului Fiscal cu privire la acestea. Având în vedere intenţia Guvernului de a aproba respectivele documente în şedinţa de guvern din după-amiaza zilei de 30.07.2013, timpul de care Consiliul fiscal dispune este în mod evident insuficient pentru a permite o analiză riguroasă, acesta fiind pus în situaţia de nu putea elabora o opinie completă cu privire la documentele trimise şi de a-şi rezerva dreptul de a o completa ulterior. Consiliul fiscal se vede nevoit să reitereze recomandarea din ianuarie 2013 de asigurarea a unei perioade de cel puţin o săptămână între momentul transmiterii documentaţiei necesare de către MFP şi momentul adoptării legislaţiei relevante, acest interval fiind minimul necesar în vederea elaborării unei analize riguroase.

CAPITAL: METODA Bechtel de a reduce costurile la Autostrada Transilvania: Un strat mai subţire de asfalt

La negocierile purtate în 2011, atunci când la şefia Transporturilor se afla Anca Boagiu, compania americană Bechtel, constructorul Autostrăzii Transilvania, a propus companiei de drumuri un alt tip de structură pentru a avea costuri mai mici.

În acel an, ministrul transporturilor de atunci spunea că americanii au fost de acord, în urma negocierilor, cu preţuri fixe la lucrările pe cele două tronsoane de autostradă aflate în lucru, Câmpia Turzii – Gilău, respectiv Suplacu de Barcău-Borş.
Boagiu preciza atunci că dacă Bechtel construia toată autostradă (415 km) costurile totale se ridicau la aproape 9,9 miliarde de euro. Astfel că Bechtel a rămas să finalizeze lucrările la tronsoanele Câmpia Turzii – Gilău şi Surplacu de Barcău-Borş. “În urma negocierii şi semnării celui de al doilea Acord de modificare, suma fixă necesară finalizării celor 113 km este de 285 mil. euro (inclusiv cheltuieli indirecte de capital şi alte cheltuieli conexe)”, se arată într-o prezentare făcută publică în luna mai 2013 de fostul ministru Anca Boagiu.

EVZ: Mascarada desecretizării contractului Bechtel. Cel mai important document e desecretizat doar parţial

Pe site-ul Departamentului pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine (DPIIS) au fost publicate mai multe contracte între autorităţile române şi americanii de la Bechtel, pentru Autostrada Transilvania.

Numai că cel mai important contract, cel din 2003, documentul iniţial încheiat de administraţia Năstase cu americanii a fost desecretizat doar parţial.

Acesta nu a fost nici măcar evidenţiat într-un link separat postat pe site-ul DPIIS, ci pus laolaltă cu un alt document, respectiv cu “acordul de modificare a contractului de proiectare şi construire a autostrăzii Braşov-Cluj-Borş aprobat Hotărârea Guvernului 224-2006 pentru aprobarea acordului de modificare a contractului de proiectare şi construire a autostrăzii Braşov-Cluj-Borş”.

Ce înseamnă desecretizare în viziunea USL

Astfel, Departamentului pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine a prezentat numai contractul efectiv, nu şi anexele aferente acestuia, în număr de 14.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor