Andrea Schaechter: Guvernul continuă reformele în sănătate, energie şi transporturi
alte articole
După negocierile cu Guvernul, delegaţia compusă din reprezentanţii FMI, ai Comisiei Europene şi ai Băncii Mondiale s-au întâlnit cu membrii Comisiei de Buget a Camerei Deputaţilor. Şefa delegaţiei FMI, Andrea Schaechter le-a prezentat parlamentarilor perspectivele macroeconomice, experţii Comisiei Europene au vorbit despre perspectivele fiscale, iar experţii Băncii Mondiale au detaliat politicile de dezvoltare a sectoarelor energetic, transport şi sănătate.
Andrea Schaechter a anunţat că obiectivele pe care Guvernul şi le propune prin următorul acord pe care îl va încheia cu FMI sunt menţinerea stabilităţii macroeconomice şi continuarea reformelor structurale în sistemul sanitar, în domeniul energetic şi în domeniul transporturilor.
“Suntem pe cale să finalizăm discuţiile cu Guvernul, cu ministerele, cu membrii Parlamentului, cu sectorul financiar şi cu reprezentanţii mediului de afaceri. Misiunea noastră este legată de faptul că Guvernul României a solicitat un nou acord. (…) Primul obiectiv este să continuăm şi să dezvoltăm reuşitele pe care le-am avut împreună în primele două programe, când s-a reuşit macrostabilitatea ţării. Asta înseamnă menţinerea, ba chiar, dacă se poate, dezvoltarea situaţiei de acum, când s-a reuşit doar în câţiva ani scăderea dezechilibrelor”, a declarat şefa delegaţiei FMI la Bucureşti, Andrea Schaechter, marţi, 30 iulie la începutul întâlnirii cu membrii Comisiei de Buget a Camerei Deputaţilor.
Oficialul FMI a precizat că România a beneficiat, prin intermediul celor două acorduri anterioare, de evoluţii vizibile, care au ajutat ţara noastră la obţinerea unor împrumuturi la dobânzi reduse, fapt ce arată încrederea investitorilor străini.
“Unul dintre obiectivele pe care ni le propunem este să ducem mai departe şi să amplificăm aceste câştiguri care au fost obţinute din perspectiva macrostabilităţii. Guvernul şi-a exprimat şi hotărârea pentru realizarea unui al doilea obiectiv, şi anume acela de a reuşi împreună să facilităm realizarea unei dezvoltări economice durabile. Asta înseamnă că pe lângă păstrarea stabilităţii macroeconomice, care a fost realizată pe parcursul ultimelor două programe, trebuie să ne concentrăm pe continuarea unor reforme structurale în anumite sectoare. Înseamnă în primul rând o atenţie sporită acordată sistemului sanitar, în aceeaşi măsură în care trebuie să vedem împreună modul în care o finanţare sănătoasă a acestuia poate să ducă la servicii medicale de mai bună calitate. Alte două zone foarte importante sunt energia şi transporturile. Acestea au fost obiectivele cele mai importante exprimate de Guvern”, a mai declarat şefa delegaţiei FMI, Andrea Schaechter.