ACTUALIZARE: Documentele înţelegerii cu Bechtel, desecretizate

Drum în lucru
Drum în lucru (Joe Raedle / Getty Images)
Epoch Times România
30.07.2013

Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine, condus de Dan Şova, a publicat marţi, pe site-ul propriu, documente care privesc înţelegerea dintre Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR) şi firma americană Bechtel Internaţional Inc., privind construcţia Autostrăzii Transilvania, documente clasificate iniţial ca secrete de serviciu.

Unul conţine modificările aduse contractului în urma negocierilor din 2005-2006, când ministru al Transporturilor era Gheorghe Dobre. Un altul a fost încheiat după negocierile purtate în timpul mandatului ministrului Anca Boagiu. Un al treilea document este contractul de reziliere încheiat în mai 2013.

În documente, la capitolul privind obligaţiile antreprenorului este specificat faptul că Bechtel trebuia să finalizeze construcţia „în timpul necesar pentru finalizare”. Autorităţile au anunţat după încheierea contractului, în 2004, că Autostrada Transilvania, de 415 kilometri, va fi gata în 2012.

Bechtel avea totodată obligaţia să asigure forţa de muncă, echipamentele şi materialele necesare pentru a construi autostrada. Cele două părţi conveniseră totodată că „nu mai puţin de 50% din preţul contractului să fie cheltuit pe resurse româneşti (şi anume subantreprenori, forţă de muncă, bunuri, materiale şi servicii)”.

Bechtel era obligată să facă lunar rapoarte cu privire la desfăşurarea lucrărilor, pe care să le înmâneze CNADNR în trei copii.

În plus, în documente sunt specificate şi obligaţiile privind protecţia mediului înconjurător şi a curăţării amplasamentului. O altă clauză se referă la eventualitatea în care firma americană ar fi descoperit elemente de interes arheologic pe terenul pe care efectua lucrările, aceste urmând a intra în posesia statului.

Acordul de încetare a contractului de construire a Autostrăzii Braşov-Cluj-Borş a fost semnat la 29 mai 2013, document prin care CNADNR şi Bechtel Internaţional Inc. convin că nu mai au nicio obligaţie în baza contractului, care se încheie „cu acordul ambelor părţi”.

„Părţile au convenit să termine contractul potrivit termenilor şi condiţiilor prevăzute în acest acord care soluţionează dreptul antreprenorului (Bechtel, n.r.) de a primi despăgubiri pentru pierderile şi daunele suferite şi penalităţi de întârziere şi prevede acordul părţilor cu privire la modalitatea în care beneficiarul (statul român, n.r.) îşi va asuma răspunderea în ceea ce priveşte amplasamentul şi alte terenuri închiriate de către antreprenor”, se arată în acordul de încetare.

Între 27 martie şi 2 mai 2013, CNADNR a plătit Bechtel 40,4 milioane de euro, ca „sume plătite cu întârziere”. De asemenea, pretenţiile Bechtel la penalităţi de întârziere şi „orice alte pretenţii pe care Bechtel consideră că le-ar avea faţă de statul român sunt stinse în mod complet şi irevocabil pentru suma de 37,2 milioane de euro”.

Firma americană Bechtel a primit, până acum, 1,4 miliarde de euro pentru cei 52 de kilometri de autostradă predaţi.

Detaliile înţelegerii dintre CNADNR şi Bechtel Internaţional Inc. se găsesc AICI.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor