Reuters: DOGE a lui Musk foloseşte inteligenţă artificială pentru a spiona lucrătorii federali americani, spun sursele

Elon Musk (Angela Weiss / Getty Images)
Redacţia
08.04.2025

Oficiali ai administraţiei Trump le-au spus unor angajaţi ai guvernului SUA că echipa DOGE a lui Elon Musk utilizează inteligenţă artificială pentru a supraveghea cel puţin comunicaţiile unei agenţii federale în vederea identificării ostilităţii faţă de preşedintele Donald Trump şi agenda sa, au declarat două persoane care au cunoştinţă de acest subiect.

În timp ce o mare parte a Departamentului pentru eficienţă guvernamentală al lui Musk rămâne învăluită în secret, supravegherea ar marca o utilizare extraordinară a tehnologiei pentru a identifica expresiile de lipsă de loialitate percepută într-o forţă de muncă deja răvăşită de concedieri pe scară largă şi reduceri severe de costuri.

Echipa DOGE utilizează, de asemenea, aplicaţia Signal pentru a comunica, potrivit unei alte persoane care cunoaşte direct subiectul, ceea ce ar putea încălca normele federale de păstrare a înregistrărilor, deoarece mesajele pot fi setate să dispară după o anumită perioadă.

Aceştia au utilizat „masiv” chatbotul Grok AI al lui Musk - un rival al ChatGPT - ca parte a activităţii lor de reducere a cheltuielilor guvernului federal, a declarat persoana respectivă. Reuters nu a putut stabili exact cum a fost utilizat Grok.

Casa Albă, DOGE şi Musk nu au răspuns la solicitările de comentarii.

Utilizarea inteligenţei artificiale şi a aplicaţiei Signal întăreşte îngrijorarea experţilor în securitate cibernetică şi a eticienilor guvernamentali cu privire la faptul că DOGE funcţionează cu o transparenţă limitată şi că miliardarul Musk sau administraţia Trump ar putea utiliza informaţiile colectate cu ajutorul inteligenţei artificiale pentru a-şi promova propriile interese sau pentru a urmări obiective politice.

Kathleen Clark, expertă în etică guvernamentală la Universitatea Washington din St. Louis, citată de Reuters, a declarat că utilizarea de către DOGE a aplicaţiei Signal axată pe confidenţialitate se adaugă preocupărilor crescânde privind practicile de securitate a datelor, după ce oficiali de top ai administraţiei Trump au fost criticaţi luna trecută pentru includerea din greşeală a unui jurnalist într-o discuţie de grup despre planificarea la nivel înalt a operaţiunilor militare din Yemen.

„Dacă folosesc Signal şi nu salvează fiecare mesaj în fişiere federale, atunci acţionează ilegal”, a spus ea.

Interviurile Reuters cu aproape 20 de persoane care au cunoştinţă de operaţiunile DOGE - şi o examinare a sute de pagini de documente judiciare din procese care contestă accesul DOGE la date - evidenţiază utilizarea neortodoxă a AI şi a altor tehnologii în operaţiunile guvernului federal.

La Agenţia pentru Protecţia Mediului, de exemplu, unii manageri ai EPA au fost informaţi de persoane numite de Trump că echipa lui Musk implementează inteligenţă artificială pentru a monitoriza angajaţii, inclusiv pentru a căuta limbajul din comunicări considerat ostil lui Trump sau lui Musk, au declarat cele două persoane.

EPA, care pune în aplicare legi precum Legea privind aerul curat şi lucrează pentru protejarea mediului, a fost supusă unei examinări intense de către administraţia Trump. Din ianuarie, aceasta a pus aproape 600 de angajaţi în concediu şi a declarat că va elimina 65% din bugetul său, ceea ce ar putea necesita noi reduceri de personal.

Oficialii numiţi de Trump care au ocupat posturi în EPA le-au spus managerilor că DOGE utilizează inteligenţă artificială pentru a monitoriza aplicaţiile şi software-ul de comunicare, inclusiv Microsoft Teams, care este utilizat pe scară largă pentru apeluri virtuale şi chat-uri, au declarat cele două surse familiare cu aceste comentarii. „Ni s-a spus că sunt în căutare de limbaj anti-Trump sau anti-Musk”, a declarat o a treia sursă familiară cu EPA. Reuters nu a putut confirma independent dacă AI a fost pusă în aplicare.

Oficialii lui Trump au spus că DOGE va căuta persoane a căror activitate nu se aliniază cu misiunea administraţiei, au declarat primele două surse. „Aveţi grijă ce spuneţi, ce tastaţi şi ce faceţi”, a spus un manager, potrivit uneia dintre surse.

Anul trecut, înainte ca Trump să fie ales, Musk a sugerat că inteligenţa artificială ar putea fi folosită pentru a înlocui angajaţii guvernamentali, potrivit unei persoane care are cunoştinţă directă de comentariile sale. „Conceptul a fost că, prin preluarea datelor guvernamentale, ar putea construi cel mai dinamic sistem de inteligenţă artificială”, a declarat persoana respectivă, adăugând că inteligenţă artificială ar putea apoi «să facă treaba».

Demersul complex ar presupune învăţarea sistemelor AI să automatizeze o parte din munca efectuată în prezent de angajaţii federali.

În calitate de angajat special al guvernului, legile etice îi interzic lui Musk să se implice în activităţi guvernamentale care i-ar aduce beneficii lui sau companiilor sale.

În plus faţă de utilizarea Signal, unii angajaţi ai DOGE ocolesc alte procese de verificare şi lanţuri de custodie pentru documentele oficiale ale guvernului, lucrând simultan din Google Docs în loc să distribuie copii unice ale proiectelor, a declarat o sursă informată de un oficial guvernamental.

„Există mai multe persoane într-un singur Google Doc care editează lucrurile simultan”, a declarat sursa, referindu-se la software-ul online de procesare a textului. Acesta a fost parţial motivul pentru care DOGE a lucrat atât de rapid, a adăugat sursa.

Administraţia Trump a susţinut că DOGE, ca ramură a Biroului executiv al preşedintelui, nu face obiectul legilor care permit publicului să solicite accesul la documentele produse de agenţiile guvernamentale.

Invocând „secretul neobişnuit” al DOGE, inclusiv utilizarea aplicaţiei Signal, un judecător federal a ordonat, la 10 martie, grupului să înceapă să transmită înregistrările către Citizens for Responsibility and Ethics în Washington, un organism de supraveghere a eticii care a intentat un proces pentru a solicita documente DOGE în temeiul legilor federale privind libertatea de informare. Până luni, organismul de supraveghere a declarat că nicio înregistrare nu fusese transmisă.

În timp ce Musk îşi integrează tânăra echipă de ingineri şi asistenţi din cadrul DOGE în infrastructura digitală a guvernului, acuzaţiile conform cărora DOGE operează în mod deliberat în secret au apărut în cadrul proceselor care contestă autoritatea lui Musk, cel mai bogat om din lume, de a reface guvernul federal.

Angajaţii DOGE au înăsprit în mod dramatic controalele administrative la unele agenţii, ţinându-i pe angajaţi în întuneric în timp ce fac schimbări operaţionale semnificative, conform interviurilor şi documentelor depuse în instanţă.

Atunci când echipa lui Musk a preluat controlul asupra agenţiei guvernamentale de resurse umane, Office of Personnel Management, la sfârşitul lunii ianuarie, angajaţii OPM au fost excluşi dintr-o bază de date care conţinea informaţii personale sensibile despre zeci de milioane de actuali şi foşti lucrători federali, potrivit documentelor depuse în instanţă, citate de Reuters.

OPM se află în centrul viziunii administraţiei de a restrânge guvernul, emiţând directive la nivel guvernamental care sunt văzute ca planuri de reducere a funcţiei publice.

De la sfârşitul lunii ianuarie, peste 100 de membri ai personalului tehnic de la OPM au pierdut accesul la cloud-ul în care sunt stocate aplicaţii-cheie, potrivit a două persoane familiarizate cu această problemă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor