Retrospectivă Epoch Times 2012: Scumpirile anului
alte articole
În contextul crizei economice şi a fluctuaţiei cursului valutar, produsele alimentare şi cele nealimentare au înregistrat scumpiri de la o o lună la alta, lucru ce a făcut ca rata anuală a inflaţiei în România să urce în septembrie la 5,33%. Acest lucru a fost posibil din cauza faptului că în septembrie preţurile au crescut cu 1,18%, în urma scumpirii mai multor alimente.
Prin urmare, cea mai recentă scumpire la produsele alimentare a avut loc în luna septembrie a acestui an, aceasta fiind de 6,91%, iar la cele nealimentare de 4,30%. Cea mai mare scumpire s-a înregistrat la legume (9,85% faţă de august), iar cartofii au fost cei la care preţurile au crescut cel mai mult, cu 27,4%. Preţul fructelor a crescut cu 5,04%, iar cel al ouălor cu 7,23%.
S-au mai înregistrat majorări de preţuri la gaze (2,83%) şi combustibili (1,57%). "Creşterea medie a preţurilor pe total în ultimele 12 luni (octombrie 2011 - septembrie 2012) faţă de precedentele 12 luni (octombrie 2010 - septembrie 2011), determinată pe baza IPC, este de 3,0%, iar cea determinată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este de 3,1%", relevă un comunicat al Institutului Naţional de Statistică.
În consecinţă, rata anuală a inflaţiei a urcat gradual, în luna august, la 3,88%, de la 3% în iulie şi 2,04% în iunie, după ce în mai atinsese minimul istoric de 1,79%.
Analiştii estimaseră o rată mai mică a inflaţiei. "Rata inflaţiei din luna septembrie, de 1,2% lunar şi 5,3% anual, a produs o surpriză negativă, fiind peste aşteptările noastre, de 4,6%, şi ale celorlalţi analişti, de 4,7%", au declarat cei de la Erste Group.
De la jumătatea anului şi pâinea s-a scumpit
Deşi Daniel Constantin, ministrul Agriculturii anunţa, în luna iulie, că preţurile la produsele de panificaţie nu vor creşte, producătorii, ameninţaţi de faliment, au scumpit pâinea. Motivul este majorarea preţului la grâu, pe fondul secetei, informează site-ul Agrointel. Prin urmare, acum o franzelă de 300 de grame costă 1,3 lei, faţă de 1,2 lei înainte.
Sărbătorile de iarnă aduc noi valuri de scumpiri şi la carne
Carnea de pui şi cea de porc vor fi mai scumpe de la 1 octombrie. Astfel, până la sfârşitul acestui an, vom mai asista la o serie de scumpiri. În decembrie, carnea de porc va costa cu 15% mai mult, iar pentru pui vom plăti în plus 25%.
În prezent, carnea de porc este mai scumpă cu 15% faţă de începutul anului, iar puiul, cu 20%. Comercianţii spun că până la sfârşitul lui 2012 vom asista la noi majorări de preţ.
Comercianţii prevăd o scumpire a cărnii de pui cu 25%, din cauza creşterii preţului la furaje, iar aici sunt două motive principale, scumpirea foarte mare, dar şi producţia mai slabă. Astfel, se estimează o scumpire a cărnii de porc până la sfârşitul anului de aproximativ 15%.
Comercianţii afirma că, de Crăciun, preţul unui kilogram de ceafă de porc sau de cotlet va fi de minimum 30 de lei. Cât despre pui, producătorii se plâng că afacerea nu mai rentează, din cauza producţiei slabe din 2012. Carnea de pui iese pe uşa abatoarelor la acelaşi preţ ca şi în 2011, dar înregistrează scumpiri pe drumul spre supermarketuri.
Creşterea preţului la carne este legată şi de creşterea preţului unor alimente pe plan mondial. De exemplu, la începutul anului, porumbul se vindea în România cu aproximativ 170 euro tona, iar în prezent se vinde cu 220 de euro tona.
Cu cât s-au scumpit carburanţii în cursul acestui an
După ce OMV Petrom a aplicat, joi, cea mai recentă majorare a preţurilor la carburanţi, respectiv o creştere de 8 bani pe litru la benzină şi 4 bani pe litru la motorină şi ceilalţi actori de pe piaţa locală practică aceeaşi majorare, notează Capital.ro.
Astfel, aceasta este prima ajustare în ceea ce priveşte costurile carburanţilor realizată în luna octombrie a acestui an, iar preţurile la combustibili au fost modificate şi de companiile Lukoil şi Rompetrol.
Prin urmare, Lukoil, care este a treia companie după numărul de staţii de carburanţi, a copiat întocmai creşterea de la OMV Petrom: 8 bani/litru la sortimentele de benzină şi 4 bani/litru în cazul motorinelor. Potrivit site-ului oficial al companiei, preţurile medii la Lukoil sunt: benzina Euroluk 95 costă 6,12 lei/litru, iar sortimentul Ecto 98 este comercializat începând de astăzi la un preţ de 6,8 lei/litru. Preţul unui litru de motorină Euro L Diesel este de 6,17 lei, iar sortimentul mai scump -Ecto Super Diesel este comercializat la preţul de 6,56 lei/litru.
Şi Rompetrol a aplicat o creştere a preţurilor la carburanţii pe care-i comercializează. Totuşi această majorare a fost mai mică decât a celorlalte companii, dar la un nivel destul de apropiat. Astfel, dacă OMV Petrom şi Lukoil au scumpit benzina cu 8 bani/litru, Rompetrol a crescut preţurile cu 7 bani/litru. În ceea ce priveşte motorina, sortimentul mai ieftin a fost majorat cu 3 bani faţă de 4 bani, creştere aplicată de OMV Petrom şi Lukoil. La sortimentul cu cifra octanică mai mare, creşterea aplicată de Rompetrol este tot de patru bani.
Actualele preţuri practicate de compania Rompetrol sunt de: 6,18 lei/litru benzina Efix 95, respectiv 6,82 lei/litru Alto 101, iar la motorine, preţurile sunt de 6,24 lei/litru Efix Diesel şi de 6,56 lei/litru sortimentul Alto 55.
Institutul Naţional de Statistică (INS) a publicat, în luna octombrie, indicele preţurilor de consum care relevă că rata anuală a inflaţiei în luna septembrie a ajuns la 5,33%. Ca urmare a acestui lucru, preţurile combustibililor în luna septembrie au crescut cu 1,57%, o majorare mai mare decât inflaţia, care a fost de 1,18%. Comparativ, în luna decembrie a anului trecut, combustibilii au înregistrat o majorare de 7,42%.
O comparaţie între datele INS şi cele publicate de Oil Bulletin indică o creştere mult mai accentuată şi la benzină şi la motorină. De exemplu, un litru de benzină era comercializat la sfârşitul anului 2011 cu 5,287 lei, iar pe data de 1 octombrie a acestui an, potrivit datelor Oil Bulletin, preţul era de 5,946 de lei/litru, adică o creştere de 12,4%. Evoluţia motorinei este de 11,5%, de la 5,483 lei/litru, în luna decembrie a anului precedent la 6,114 lei/litru la 1 octombrie 2012.
Anul acesta, preţul energiei electrice a fost majorat cu 5%. Au crescut şi accizele la motorină şi ţigarete
Guvernul a majorat cu 5% preţul energiei electrice, de la 1 iulie, atât pentru populaţie, cât şi pentru consumatorii industriali, în condiţiile în care tarifele şi preţurile reglementate la energie nu au mai fost modificate de la 1 ianuarie 2010.
Măsura de scumpire cu 5% a energiei pentru consumatorii casnici şi cei industriali este justificata, printre altele, de necesitatea corelării costurilor de producţie, transport şi distribuţie cu rata inflaţiei, care cumulat pentru 2010 şi 2011 a depăşit 13%, relevă un comunicat al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).
Premierul Victor Ponta a declarat la mijlocul acestui an, că vor fi aplicate scumpiri la energia electrică în limita celor cei 5% prevăzuţi în memorandumul cu Fondul Monetar Internaţional (FMI).
Tarifele la electricitate şi gaze plătite de populaţie sunt reglementate de ANRE din considerente de protecţie socială, dar Comisia Europeană şi FMI au cerut Guvernului să liberalizeze piaţa pentru a aduce preţurile la nivelul din blocul comunitar.
Preţul gazelor naturale a fost majorat, din septembrie 2012, cu 5% pentru populaţie şi 10% pentru societăţile comerciale
Preţul gazelor naturale livrate populaţiei a crescut din luna septembrie 2012 cu 5%. Pentru societăţile comerciale, majorarea a fost de 10%, a anunţat în luna august Erik der Vrijer, şeful misiunii FMI de evaluare a acordului preventiv cu România, într-o conferinţă de presă.
Pe de altă parte, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a anunţat la finele lunii iunie un calendar de creştere a preţurilor care însă nu includea pentru anul în curs vreo modificare a tarifelor.
Datele anunţate de ANRE în iunie arată că preţul gazelor pentru populaţie va creşte cu 10% atât anul viitor, dar şi în 2014, pentru ca în 2015-2018 să urce cu 12% anual, prin ajustări trimestriale, conform calendarului de eliminare a tarifelor reglementate.
Conform aceloraşi date, liberalizarea pieţei de energie începe în septembrie 2012, cu clienţii industriali, după ce eliminarea preţurilor reglementate a fost solicitată autorităţilor române de către FMI.
Cea mai recentă creştere de preţuri la gaze pentru companii, nu şi pentru populaţie, a avut loc la 1 ianuarie şi a fost de 5%. Atunci, ANRE a motivat creşterea prin majorarea preţului gazelor importate, iar tarifele pentru populaţie au fost menţinute la valorile din 2011.
Cea mai apropiată majorare de accize la ţigarete a fost aplicată în luna iulie a acestui an, de la 76,6 euro la 79,19 euro/1.000 ţigarete. În ţară, există aproximativ 4,8 milioane de fumători, care plătesc anual pe pachetele de ţigări circa un miliard de euro.
Guvernul va efectua anul viitor şi noi creşteri de accize atât la motorină, cât şi la ţigarete, ceea ce va conduce la majorări de preţuri, creşteri care cel puţin în cazul tutunului vor continuă să fie aplicate şi în următorii ani. Astfel nivelul accizelor pentru motorină va creşte la 1 ianuarie 2013 de la 374 euro/tonă la 391 euro/tonă.
Acciza la ţigarete va creşte în iulie 2013 de la 79,19 euro la 81,78 euro/1.000 ţigarete şi va ajunge la 86,96 euro/1.000 ţigarete în iulie 2015.
Din august 2012, călătoria cu metroul este mai scumpă, de când Metrorex a majorat tarifele cu 50%
Preţul unei cartele de 10 călătorii a crescut de la 10 de lei la 15 lei, în luna august a acestui an, în timp ce preţul unui abonament lunar cu 62 de călătorii a crescut la 50 de lei de la 35 de lei, conform datelor de la Metrorex, tarifele fiind modificate şi pentru alte tipuri de cartele, mai puţin la cartela cu 2 călătorii şi la abonamentul de o zi.
Printre motivele invocate de Metrorex, pentru justificarea creşterii tarifelor, se află şi creşterea tarifelor la energie electrică, cu 38% faţă de anul trecut.
Pe de altă parte, de la începutul lunii noiembrie, au fost introduse biletele unice la metrou şi RATB. Astfel, bucureştenii au posibilitatea de a alege între trei feluri de bilete unice Metrorex şi RATB.
Biletul unic valabil timp de 60 de minute de la prima validare, care costă 5 lei, are cu număr nelimitat de validări în acest interval orar, atât la Metrorex, cât şi la RATB
Biletul unic multiplu cu 10 călătorii de câte 60 de minute pentru fiecare călătorie, va putea fi cumpărat, de sâmbătă, la preţul de 30 de lei şi are număr nelimitat de validări pentru fiecare călătorie în perioada de valabilitate la metrou şi pentru mijloacele de transport în comun de suprafaţă.
Abonamentul unic de 1 zi este valabil timp de 24 de ore de la prima validare, are număr nelimitat de validări în perioada de valabilitate atât la RATB, cât şi la Metrorex şi costă 16 lei.
Anul viitor aduce noi scumpiri. BNR întrevede o o inflaţie anuală de 5% pentru 2013
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat miercuri că întrevede până în martie-aprilie 2013 o inflaţie anuală în jur de 5%, iar cea medie anuală în creştere uşoară spre 4%.
Banca Naţională a României (BNR) şi-a revizuit în creştere prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an, la 5,1%, în condiţiile în care anterior estima un nivel al ratei inflaţiei de 3,2%.
Pentru 2013, BNR estimează un nivel al ratei de inflaţie de 3,5%, de la 3% estimarea anterioară.
Rata anuală a inflaţiei a urcat în septembrie la 5,33%, pe fondul scumpirii produselor alimentare cu 6,91%, a scumpirii celor nealimentare cu 4,30% şi a creşterii tarifelor la servicii cu 4,79%.
În august, rata anuală a inflaţiei urcase la 3,88%, de la 3% în iulie şi 2,04% în iunie, după ce în mai atinsese minimul istoric de 1,79%.