Consecinţele scumpirii carburanţilor
alte articole
Scumpirea carburanţilor de către importatorii de petrol va avea consecinţe dureroase pentru societate.
Analiştii economici consideră că în primul rând se vor majora tarifele la călătoriile urbane şi interurbane, iar apoi se vor scumpi produsele şi serviciile.
În acest sens, potrivit agenţiei ARENA, analistul economic, Roman Chircă, a declarat că scumpirea preţurilor la benzină şi motorină va genera cu certitudine, la prima etapă, creşterea preţurilor la transportul auto. Dar, totodată timp de 2-3 luni se vor scumpi şi alte produse şi servicii, ale căror preţuri sunt formate în funcţie de evoluţia preţurilor la produsele petroliere.
În acelaşi timp, şi analistul economic, Vlad Bercu, este de părere că scumpirea benzinei şi a motorinei, care va avea şi un efect psihologic asupra comercializanţilor de la pieţele agricole, va obliga transportatorii auto să opereze majorări la biletele de călătorie.
Mai mult analistul a mai atenţionat că scumpirea carburanţilor a coincis cu finalizarea negocierilor la importul de energie electrică pentru anul 2012, care s-au soldat cu o scumpire de 13,2%. În viitorul apropiat, consumatorii s-ar putea aştepta şi la scumpiri ale energiei electrice, scrie agenţia ARENA.
Iar în opinia expertului economic Sorin Hadârcă, scumpirea carburanţilor nu ar trebuie să aibă "un impact masiv asupra economiei Republicii Moldova... Scumpirea la motorină a fost de 3-4 %. Cheltuielile de transport, chiar şi ale fermierilor, nu pot fi mai mari de 20 la sută. Prin urmare, impactul asupra preţurilor, care vine anume de la această scumpire, nu poate fi altul decât marginal".
Precizăm că în prezent preţul unui litru de benzină a crescut cu 60 de bani. Astfel, un litru de benzină cu cifra octanică 100 costă 18 lei şi 24 de bani. Cea cu cifra octanică 95 se vinde cu 17 lei şi 79 de bani/litru. Cea cu cifra octanică 92 costă în medie 17 lei şi 49 de bani/ litru. Iar un litru de motorină costă 17 lei şi 24 de bani.