Retrospectivă Epoch Times 2012: România în topuri internaţionale

Numeroase clasamente, realizate la nivel internaţional, în 2012, au plasat România pe diferite poziţii mai mult sau mai puţin onorante şi i-au ajutat pe români să îşi facă o părere asupra domeniilor în care ţara noastră trebuie să nevoie urgentă de măsuri de redresare, sau a diferitelor aspecte care se bucură de succes pe plan extern şi care trebuie promovate.
(The Epoch Times)
Ioana Statescu
11.12.2012

Numeroase clasamente, realizate la nivel internaţional, în 2012, au plasat România pe diferite poziţii mai mult sau mai puţin onorante şi i-au ajutat pe români să îşi facă o părere asupra domeniilor în care ţara noastră trebuie să ia urgent de măsuri de redresare, sau a diferitelor aspecte care se bucură de succes pe plan extern şi care trebuie promovate.

Un studiu realizat de Kaspersky Lab, la începutul acestui an, plasa România pe ultimul loc, din 17 ţări din toată lumea, în ceea ce priveşte media dispozitivelor cu acces la Internet deţinute de o familie. Potrivit acestei cercetări, o familie obişnuită din România deţine, în medie, 2,6 dispozitive cu acces la Internet, capabile să stocheze o cantitate ridicată de date. Comparativ, primul loc în studiu este ocupat de Arabia Saudită, cu o medie de 4,3 gadgeturi/familie, urmată de Africa de Sud şi SUA, cu o medie de trei, respectiv 3,7 de astfel de dispozitive. Totodată, România a coborât patru locuri în topul ţărilor cu cea mai mare viteză medie de conectare la internet, ajungând astfel pe poziţia a 13-a. Cea mai bună performanţă a ţării noastre a fost atinsă în 2010, când internetul românesc era cel mai rapid de pe continent şi al patrulea în lume.

România este însă pe podium, potrivit unui studiu realizat de Centrul pentru Politici Durabile ECOPOLIS, de această dată într-un clasament al celor mai poluante capitale din Europa. Mai exact, în capitala României s-au înregistrat, în medie, 92 de zile pe an cu depăşiri ale nivelului admis, faţă de limita de 35 de zile pe an cum prevăd normele Uniunii Europene, Bucureştiul clasându-se astfel, pe poziţia a doua în topul capitalelor celor mai poluate din Europa, fiind depăşit doar de Sofia. Şi în privinţa spaţiilor verzi, cu 26 metri pătraţi pe cap de locuitor, Bucureştiul se află mult în urma Vienei, cu 120 metri pătraţi pe cap de locuitor sau capitalei Finlandei, Helsinki, care are 100 metri pătraţi pe cap ce locuitor. Bucureştenii sunt codaşi şi la utilizarea bicicletei ca alternativă la transportul cu autoturismul personal. Aceştia merg la serviciu cu bicicleta doar în proporţie de 0,7%, cu 59,5% mai puţin decât în Copenhaga şi 45,6% faţă de Amsterdam.

În 2012, România a revenit pe locul 10 la nivel mondial privind atractivitatea sectorului de energie eoliană în preferinţele investitorilor, potrivit unui raport realizat de Ernst & Young.

Şi în domeniul educaţiei, România a reuşit anul acesta să puncteze câteva performanţe notabile. Universitatea din Bucureşti se află pe lista primelor 200 de universităţi din lume cu domeniile "Social Sciences & Management - Communication & Media Studies" şi "Arts & Humanities - English Language & Literature", conform rankingului global al universităţilor, realizat de Quacquarelli Symonds Limited, în funcţie de domeniu. De asemenea, Ratingul Mondial al Universităţilor, care prezintă clasamentul celor mai prestigioase universităţi din lume, a inclus patru unităţi de învăţământ superior din România: Universitatea din Bucureşti, Universitatea Babeş Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi şi Universitatea de Vest din Timişoara.

Într-un context economic instabil, România pare să fie considerată o destinaţie mai atractivă pentru investitori, comparativ cu ţări precum Cehia, Turcia, Elveţia, Olanda, Italia, Spania sau Suedia. Cel puţin aşa arată un clasament realizat în luna iunie, de compania de consultanţă şi audit Ernst & Young (E&Y) în cadrul raportului 2012 European Attractiveness Survey. Ţara noastră s-a clasat pe locul al şaselea în topul celor mai atractive ţări europene pentru investiţii străine în următorii trei ani.

În luna iulie, românii aflau de la Comisia Europeană şi de la Oficiul European de Luptă Antifraudă OLAF că ţara noastră se situează pe locul întâi într-un top al ţărilor care deturnează fonduri de la Uniunea Europeană, fiind urmată de Germania şi de Italia. Totodată, reprezentanţii OLAF atrăgeau atenţia că situaţia în România este îngrijorătoare şi în ceea ce priveşte rata scăzută de condamnări la sfârşitul procedurilor judiciare.

Tot în 2012, România s-a clasat pe penultimul loc dintre statele Uniunii Europene, în topul competitivităţii economice mondiale, realizat de Forumul Economic Mondial (World Economic Forum), devansând numai Grecia, ţară afectată de o criză profundă în ultimii ani.

În perioada iulie 2011 - iunie 2012, ţara noastră s-a clasat pe primul loc în lume la cea mai abruptă scădere a averilor cetăţenilor. În total, averile s-au diminuat cu 36%, unul dintre motive fiind problemele economice generate de criza din zona euro, potrivit unui raport realizat de Credit Suisse.

Anul acesta nu a fost unul profitabil nici pentru companiile româneşti. Acestea au înregistrat o rată istorică a pierderilor cauzate de creanţele neîncasate, multe dintre ele chiar de la statul român. Mai exact, dacă în anul 2010, procentul sumelor datorate declarate pierdere, care nu mai sunt achitate deloc, se situa în jurul valorii de 3%, companiile româneşti au raportat în 2012 o medie de aproximativ 10 %, creanţe nerecuperabile.

Cu toate acestea, un top al celor mai prospere oraşe din lume, realizat de Organizaţia Naţiunilor Unite, situează Bucureştiul pe locul 29 într-un clasament al prosperităţii, care acoperă 69 de oraşe din întreaga lume. De asemenea, România s-a clasat pe locul 60 din 142 de ţări, într-un top al prosperităţii, realizat de Institutul independent de studii şi analize sociale Legatum, din Londra. Ţara noastră a obţinut un punctaj bun pentru siguranţă şi securitate, educaţie şi antreprenoriat şi cel mai slab la capitolul social. România s-a clasat pe locul 94 în privinţa economiei, pe 71 în domeniul guvernanţei, pe 64 în cel al sănătăţii şi abia pe locul 81 în cazul libertăţii personale.

România s-a aflat anul acesta şi într-un top ”negativ” al statelor UE cu cele mai multe încălcări ale drepturilor omului în instanţe.

Recent, Bucureştiul s-a clasat pe poziţia 112 în lume, în ceea ce priveşte infrastructura, potrivit unui clasament publicat de compania de consultanţă în resurse umane Mercer, care include 221 de oraşe de pe toate continentele.

În domeniul sanitar, când vine vorba de sprijinul pe care îl acordă statul pacienţilor care au nevoie de medicamente, România se află pe ultimele locuri în Europa. Astfel, românii sunt nevoiţi să acopere 40% din costul tratamentului, comparativ cu olandezii, de exemplu, care plătesc doar 0,7%, francezii - 1,2% sau germanii - 5,4%, anunţa la începutul lunii august studiul OECD Health Data 2010. De asemenea, România ocupă unul dintre ultimele locuri şi la procentul alocat din PIB sănătăţii, cu 3,84, cu mult sub media europeană - care are valoarea 9.

Nici în sectorul demografic statisticile pentru anul care se încheie nu sunt încurajatoare. Bucureştiul este pe locul 19 în topul primelor 20 de oraşe cu cea mai mare rată de scădere a populaţiei, potrivit unei cercetări realizate de Organizaţia Naţiunilor Unite.

Turismul pare să fie punctul forte al României, ţara noastră fiind desemnată pe locuri fruntaşe în mai multe ierarhii internaţionale.

Dacă în luna septembrie a acestui an, blogul american de lifestyle Guylife trimiteau Transfăgărăşanul pe locul al treilea în topul celor mai frumoase şosele din lume, după şoseaua Guoliang din China şi trecătoarea Khardung din India, la sfârşitul lunii noiembrie, jurnaliştii de la publicaţia CarsRoute au plasat spectaculosul traseu pe locul întâi într-o ierarhie a celor mai provocatoare drumuri, în funcţie de cât de complicat este traseul, numărul de viraje şi liniile de viteză, traficul redus, dar şi de peisajul care îţi taie respiraţia.

Sibiul a fost desemnat de americanii de la Forbes, al optulea cel mai idilic oraş din Europa, depăşind chiar şi capitala Italiei, Roma, situată pe locul 9 în acest top. Mai mult, ghidul Lonely Planet a inclus Transilvania şi câteva dintre atracţiile sale turistice , precum Castelul Bran, Braşovul sau Sighişoara, în topul celor mai atrăgătoare zece destinaţii turistice de iarnă din Europa.

Bucureştiul pare să fie unul dintre oraşele prietenoase cu turiştii care îşi doresc o modalitate ieftină de a călători. Capitala României ocupă locul al treilea într-un clasament al celor mai ieftine oraşe din Europa, pentru călătorii de tip "backpacking", într-o ierarhie realizată de Numbeo, cea mai mare bază de date online cu privire la costurile de călătorie în întreaga lume.

În 2012,capitala României a devenit un oraş mai ieftin pentru expaţi, după ce a coborât 24 de poziţii faţă de 2011, pe locul 176, în topul a 214 de oraşe din întreaga lume privind costurile de viaţă. Un studiu realizat de compania de cercetare Mercer, arată însă că Sofia, capitala Bulgariei, este un oraş mai ieftin decât Bucureşti, fiind plasat pe locul 181, în cădere de pe locul 169 în 2011.

România, mai puţin coruptă decât în 2011. Vestea bună a venit la sfârşitul acestui an de la organizaţia Transparency Internaţional. Ţara noastră ocupă poziţia 66 în raportul asupra corupţiei în 2012, cu un indice de 44 de puncte, la egalitate cu Arabia Saudită şi Kuweit şi în urcare cu nouă poziţii faţă de 2011.

România a ocupat anul trecut locul 75, la egalitate cu China, iar în 2010 s-a situat pe locul 69 în clasament, cu 3,7 puncte şi locul 25 între cele 27 de state membre UE, în urma sa fiind Bulgaria (3,6 puncte) şi Grecia (3,5 puncte).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor