Bucureştiul în topul celor mai prospere oraşe din lume

Un top al celor mai prospere oraşe din lume include şi capitala României. Potrivit clasificării, realizate recent de Organizaţia Naţiunilor Unite, Bucureştiul se situează pe locul 29 într-un clasament al prosperităţii care acoperă 69 de oraşe din întreaga lume.
Stradă în centrul Bucureştiului (Mihuţ Savu / Epoch Times)
Ioana Statescu
23.10.2012

Un top al celor mai prospere oraşe din lume include şi capitala României. Potrivit clasificării, realizate recent de Organizaţia Naţiunilor Unite, Bucureştiul se situează pe locul 29 într-un clasament al prosperităţii care acoperă 69 de oraşe din întreaga lume.

Topul este dominat de centrele urbane europene, cu toate că Uniunea Europeană se confrunta cu cea mai mare criză financiară de la formarea blocului, transmite Ziarul Financiar. Prima poziţie a clasamentului este ocupată de Viena, capitala Austriei.

La baza clasificării făcute de Programul Naţiunilor Unite pentru Aşezări Umane (U.N-Habitat) s-a aflat un indicator care are ca scop determinarea gradului de prosperitate în oraşele lumii, numit Indicele Prosperităţii Oraşului (City Prosperity Index). Acesta combină patru indicatori prin care se analizează oraşele, aceştia fiind productivitatea, dezvoltarea infrastructurii, calitatea vieţii, precum şi sustenabilitatea mediului înconjurător. Raportul a avut în vedere şi un al cincilea indicator: egalitatea şi incluziunea socială.

În aceste condiţii, capitala României a acumulat un punctaj total de 0,821, acesta fiind indicele prosperităţii oraşului, rezultat făcând media primilor patru indicatori.

Raportul arată că Bucureştiul se regăseşte pe unul dintre ultimele locuri în rândul oraşelor din Europa Centrală şi de Est, înaintea sa fiind Varşovia (Polonia), Budapesta (Ungaria) şi Praga (Cehia). De altfel, Varşovia, capitala celei mai mari economii din regiune, ocupă poziţia 19 în top, fiind astfel cel mai bine cotat oraş din centrul şi estul Europei.

Pe de altă parte, în urma capitalei României se află oraşele Ankara (Turcia) şi Kiev (Ucraina), în vreme ce Sofia, capitala Bulgăriei, nu este inclusă în clasament.

Oraşele europene domină clasamentul prosperităţii

În clasamentul realizat de ONU se poate remarca o dominaţie a oraşelor europene. O explicaţie a dominaţiei europene ar fi că ţările din regiune investesc cea mai mare parte din fonduri în infrastructură, ceea ce se reflectă în calitatea drumurilor, a căilor ferate şi a transportului public. De asemenea, statele europene oferă programe de asistenţă socială mult mai cuprinzătoare decât alte ţări din lume, explicându-se astfel punctajele ridicate obţinute de acestea privind calitatea vieţii şi egalitatea şi incluziunea socială.

Primele zece poziţii sunt ocupate de oraşe din Europa, doar trei dintre concurenţi fiind de pe alt continent, respectiv New York (2), Toronto (3) şi Tokyo (10). În top 10 al celor mai prospere oraşe din lume se regăsesc Londra, Stockholm, Helsinki, Dublin, Oslo şi Paris. Viena se află în fruntea clasamentului nu doar pentru că a rezistat crizei din zona euro, ci şi pentru că şi-a revenit din perioada postbelică extrem de dificilă, când oraşul era plin de refugiaţi şi de persoane disperate să-şi câştige traiul.

Clasamentul realizat de ONU este însoţit şi de un studiu care explică ce condiţii trebuie îndeplinite pentru ca un oraş să fie prosper, menţionează zf.ro.

Potrivit acestui document, un oraş prosper contribuie la creşterea economică a ţării prin productivitate, generând venituri şi creând locuri de muncă care permit un nivel de trai adecvat pentru populaţie.

De asemenea, prosperitatea unui oraş depinde de infrastructură şi dotări, printre care se numără alimentarea cu apă şi energie electrică, canalizare, reţeaua de drumuri, tehnologia informaţiei şi a comunicaţiilor, esenţiale pentru a susţine atât economia, cât şi populaţia. În plus, pentru a fi prosper un oraş trebuie să asigure furnizarea serviciilor sociale - educaţie, sănătate, recreere, siguranţă şi securitate, acestea fiind necesare pentru a îmbunătăţi standardul de viaţă al cetăţenilor.

Pe de altă parte, studiul menţionează că un oraş este prosper doar în măsura în care sărăcia şi inegalităţile sociale sunt minime. Nu se poate susţine că un oraş este prosper dacă o mare parte a populaţiei trăieşte la limita subzistenţei. Aşadar, un oraş prosper asigură egalitatea sexelor, protejează drepturile minorităţilor şi ale grupurilor vulnerabile şi asigură participarea civică a tuturor cetăţenilor la domeniile social, politic şi cultural. Nu în ultimul rând, crearea şi redistribuirea beneficiilor prosperităţii nu trebuie să distrugă sau să degradeze mediul înconjurător.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor