România, la coada clasamentului la compensarea medicamentelor
alte articole
Când vine vorba de sprijinul pe care îl acordă statul pacienţilor care au nevoie de medicamente, România se află pe ultimele locuri în Europa. Astfel, românii sunt nevoiţi să acopere 40% din costul acestora, comparativ cu olandezii, de exemplu, care plătesc doar 0,7%, francezii - 1,2% sau germanii - 5,4%.
Astfel, conform studiului OECD Health Data 2010, România ocupă un loc mai bun în acest top decât Bulgaria, unde pacienţii sunt nevoiţi să plătească peste 70% din costul medicamentelor.
Totodată, situaţia este mult mai rea decât media europeană de 20% plătită de pacienţi din preţul medicamentelor.
"În ţara noastră, compensarea medicamentelor este făcută de Ignore Naţională de Asigurări de Sănătate doar la nivelul celui mai ieftin medicament generic. Medicamentele originale care nu au generice sunt compensate în cuantum de 2%-50% pentru listele A şi B - unde sunt incluse cele mai multe boli, şi 100% pentru listele C - unde sunt incluse şi tratamentele pentru cele mai grave boli (bolile cronice, programele naţionale)", a precizat Cristian Luţan, director executiv adjunct al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).
De asemenea, România ocupă unul dintre ultimele locuri şi la procentul alocat din PIB sănătăţii, cu 3,84, cu mult sub media europeană - care are valoarea 9.