Retrospectivă Epoch Times 2012: Gafele lui Crin Antonescu
alte articole
În cursul acestui an, preşedintele PNL Crin Antonescu a fost una dintre figurile centrale ale scenei politice româneşti. Apariţiile sale la televiziune şi declaraţiile consemnate de presă sunt de regulă presărate de glume, ironii, uneori folosite pentru a acoperi lipsa de informare şi de cunoştinţe asupra unui subiect, alteori pentru a epata. Prin afirmaţiile sale, copreşedintelui USL dă dovadă de o gândire similară cu a colegului său de alianţă, Victor Ponta, în sensul în care amândurora le lipseşte consecvenţa politică atât în ceea ce spun, cât şi prin acţiunile lor.
Singura constantă în “cariera” politică a lui George Crin Laurenţiu Antonescu a fost suspendarea şefului statului Traian Băsescu, alături de o ambiţie politică nestăvilită de a ajunge la conducerea ţării, plan ce a avut sorţi de izbândă, când, pentru mai bine de o lună, iulie-august, liderul PNL a fost preşedinte interimar.
Încă de la începutului anului, mai exact din data de 9 ianuarie, liderul PNL, Crin Antonescu anunţa, în cadrul unei şedinţei USL că a fost întocmit un calendar al demersului de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu.
"Noi am comunicat foarte clar ce se întâmplă cu acel document (privind suspendarea preşedintelui - n.r.) şi el îşi urmează cursul, precum şi dezvoltările din jurul acelui document. Cred că am spus destul de clar la sfârşitul anului trecut. Anunţăm un calendar destul de complet în care aceste elemente îşi vor găsi locul", declara atunci Antonescu.
Pe 14 ianuarie PNL a trecut deja la acţiune, făcând apel la societatea civilă, prin strângerea de semnături şi iniţierea unei dezbateri publice în legătură cu proiectul de suspendare a preşedintelui Băsescu.
"PNL va iniţia, voi cere acest lucru Biroului Politic de luni (luni, 16 ianuarie - n.r.) şi sper că va fi acceptat, voi propune acest lucru şi aliaţilor din USL, strângerea de semnături şi dezbaterea publică în legătură cu proiectul nostru de suspendare a preşedintelui României", a declarat Crin Antonescu.
Preşedintele PNL Crin Antonescu preciza la acea vreme că strângerea de semnături pentru demiterea preşedintelui ar trebui luată în considerare pentru că reflectă dorinţa unei majorităţi a cetăţenilor, chiar dacă nu este un procedeu prevăzut în Constituţie.
"Biroul Politic Central al PNL a discutat şi despre detaliile strângerii de semnături în stradă, nu în Parlament, pentru suspendarea din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu", a explicat Antonescu pe parcursul şedinţei BPC al PNL.
Această abordare a venit în contextul în care PNL şi PSD se aflau în opoziţie, când Guvernul era condus de premierul Emil Boc, şi cele două partide ştiau sigur că Parlamentul nu va avea disponibilitate de a discuta despre suspendarea şefului statului, după cum declara şi Antonescu.
“Noi ştim foarte bine ca în actuala componenţă parlamentară există o aritmetică ce s-a dovedit de fiecare dată insensibilă la voinţa populară, la voinţa societăţii, la marile teme şi întrebări ale acestei crize de natură politice şi nu numai. Pe de altă parte, vedem foarte bine care este în acest moment starea de spirit a celor mai mulţi dintre români şi dacă nu putem găsi până la momentul în care vom avea un nou parlament cadrul de a discuta acest lucru în Parlament, îl vom discuta civilizat, democratic în societate”, a completat liderul PNL.
Cu toate că referendumul din 29 iulie de demitere a preşedintelui Traian Băsescu a fost invalidat de Curtea Constituţională, gândul suspendării nu l-a părăsit pe Crin Antonescu nici până în prezent, ultima ameninţare fiind formulară de alianţa USL după alegerile parlamentare din 9 decembrie, în cazul în care şeful statului nu-l va numi premier pe Victor Ponta.
Jocul declaraţiilor lui Antonescu cu privire la demisia din PNL şi retragerea din viaţa politică
De-a lungul anului, Crin Antonescu a ameninţat în mai multe rânduri că îşi va da demisia de la conducerea PNL şi se va retrage din viaţa politică. Prima afirmaţie în acest sens a fost făcută la începutul lunii martie, când într-un interviu acordat Agerpres, liderul liberal preciza că, în cazul în care USL nu va câştiga alegerile parlamentare.
“În ce scenariu aş demisiona de la conducerea PNL? Păi în scenariul în care USL nu câştigă alegerile parlamentare. Înţelegând prin câştigarea alegerilor parlamentare formarea următorului Guvern”, preciza atunci Antonescu.
Şi în ziua suspendării preşedintelui Traian Băsescu, pe 6 iulie, liderul PNL a afirmat că va ieşi din viaţa politică.
"Veţi fi sau nu suspendat azi, veţi fi sau nu demis de verdictul poporului, oricum ne cam despărţim. Dacă nu veţi fi demis la referendum, eu, Crin Antonescu, mă retrag definitiv din viaţa politică", promitea Crin Antonescu în plenul reunit al Parlamentului la data de 6 iulie 2012.
Această afirmaţie a fost reconfirmată de Crin Antonescu, de data aceasta în calitate de preşedinte interimar şi pe 17 iulie, când susţinea că se va retrage din viaţa politică, în cazul în care Traian Băsescu va reveni la Palatul Cotroceni prin invalidarea referendumului.
“Dacă domnul Băsescu revine cu zero voturi la Cotroceni, eu mă retrag din viaţa politică", afirma atunci Antonescu.
Totodată, Traian Băsescu l-a întrebat pe Crin Antonescu, pe Twitter, dacă s-a răzgândit în privinţa deciziei de a-şi da demisia în cazul în care preşedintele suspendat nu va fi demis la referendumul din 29 iulie.
"Crin, te-ai răzgândit?", a scris pe Twitter preşedintele suspendat Traian Băsescu. Ulterior, mesajul a fost şters de pe contul de Twitter al lui Traian Băsescu.
O săptămână mai târziu, pe 25 iulie, Antonescu afirma că nu a promis că se va retragere din viaţa politică, precizând că are “un sentiment ambivalent pe deoparte să rămân, că văd că asta le place şi vreau şi eu să le fac anumite bucurii”
“N-am făcut o promisiune că nu datoram nimănui. I-am spus, pur si simplu, domnului Băsescu că înţeleg că după referendumul acesta nu o să mai fim împreună. Ori pleacă dânsul, ori plec eu. Sigur că atunci aveam în vedere chiar înţelesul pe care l-aţi dat dumneavoastră şi era ceva de bun simţ pentru oricine. Când am văzut totuşi cât de interesaţi sunt partizani domnului Băsescu, parcă mai mult decât de rămânerea domniei sale, dacă plec eu, dar nu cumva mă răzgândesc eu. Sigur că am avut un sentiment ambivalent pe deoparte să rămân, că văd că asta le place şi vreau şi eu să le fac anumite bucurii, dar după aceea, chiar după introducerea condiţiei de cvorum, am spus da, chiar şi aşa. E în regulă. Dacă nu se strâng 9 milioane de oameni să se pronunţe asupra acestei chestiuni sau dacă ia mai multe voturi Traian Băsescu, am plecat şi mă duc învârtindu-mă. A survenit acum şi acest element care dă peste cap orice condiţie de competiţie electorală în care domnul Băsescu strigă. Evident că nu mai sunt legat de niciun angajament, de niciun rămăşag”, a declarat Antonescu la Antena 3.
La numai o zi distanţă, pe 26 iulie, preşedintele interimar, Crin Antonescu, avea să dezmintă propriile sale afirmaţii cu privire la faptul că "s-a răzgândit" şi că nu va mai ieşi din viaţa politică dacă Traian Băsescu revine la Cotroceni în urma rezultatului referendumului de duminică.
"Nu am afirmat nici aseară, nici altă dată că nu mai demisionez. Dacă asta este grija principală a dumneavoastră, nicio grijă, fac ceea ce am spus că voi face. Niciodată nu am încălcat ceea ce am spus în Parlamentul României sau ceea ce am spus că voi face", preciza atunci Crin Antonescu, la Realitatea TV.
Mai trece o zi de la momentul când Antonescu şi-a infirmat propriile declaraţii şi pe 27 iulie, acesta anunţă că este dispus să renunţe şi la PNL. "Eu nu mai am în acest moment şi probabil că nu o să mai am niciodată, cu durere în suflet o spun, treabă, în sensul apartenenţei, la PNL", preciza liderul liberal, la un post de televiziune.
Şi la începutul lunii august, Crin Antonescu susţinea cu fervoare, în cadrul unei conferinţe de presă de la Cotroceni, că îşi menţine decizia de a demisiona dacă Traian Băsescu nu va fi demis la referendum. El răspuns că decizia sa este luată, este fermă, şi va fi anunţată la momentul potrivit, după finalizarea referendumului.
"Eu am proprietatea vorbelor mele şi am de 20 de ani de când fac politică, proprietatea, înţelesul şi responsabilitatea declaraţiilor mele. Decizia mea este luată, este una fermă, este una în conformitate cu toate principiile pe care am făcut şi fac politică, şi va fi anunţată în momentul potrivit", preciza atunci preşedintele interimar.
Mai mult, acesta adăuga că, de la Cotroceni, din această calitate de preşedinte interimar, nu doreşte să discute nici despre politicianul Crin Antonescu, nici despre PNL şi nici despre altceva.
Revenind la declaraţiile contradictorii ale lui Crin Antonescu referitoare la retragerea sa din viaţa politică, liderul PNL a reiterat rămânerea sa pe scena politică pe data de 21 august, când a cerut şi demisia lui Traian Băsescu.
"Da, am spus că dacă Traian Băsescu nu va fi demis, mă voi retrage din politică". "Nu mă retrag din politică, pentru că Băsescu a fost demis în realitate pe fond", a declarat Antonescu.
El a spus că îşi va relua activitatea politică în calitate de preşedinte al PNL şi copreşedinte al USL.
Astfel, după aceste contraziceri cu sine însuşi, Crin Antonescu este în continuare în fruntea PNL, chiar dacă a pierdut scaunul de la Cotroceni.
Lupta politică a lui Antonescu cu Băsescu
La începutul lunii august, preşedintele interimar, Crin Antonescu, a declarat ferm că preşedintele suspendat, Traian Băsescu, nu va scăpa de el decât dacă îl "omoară", iar lupta politică va merge până la capăt.
"Traian Băsescu şi aceşti oameni de mine nu scapă, decât dacă mă omoară, ceea ce nu e cazul, sper. De mine nu scapă până când nu dau socoteală politic, că eu nu mă ocup cu altceva, în faţa cetăţenilor României, pe care i-au minţit şi-i mint, pe care i-au furat şi-i mai fură încă pe unde mai sunt şi pe care mai nou îi sfidează, îi intimidează în fiecare seară domnul Traian Băsescu (...) Asta până nu se termină, eu nu mă opresc, oricâte ameninţări, oricâte insulte, oricâte calomnii", a afirmat Antonescu, la Antena 3.
Pe această cale Antonescu a transmis un mesaj celor care au participat la referendumul de pe 29 iulie: "Mesajul meu este: nu vă temeţi oameni buni, nu e sat fără câini România, nu poate fi condusă banditeşte de Traian Băsescu cu ameninţări, cu insulte şi intimidări. Suntem aici şi ne batem până la capăt pentru lege, pentru drept şi pentru votul vostru".
În cadrul aceleiaşi emisiuni, Antonescu, preciza că preşedintele suspendat, Traian Băsescu, organizează împreună cu oamenii săi o "conspiraţie împotriva democraţiei şi statului de drept", menţionând că acesta beneficiază de sprijinul unor instituţii interne şi externe.
Acuzaţia formulată de Antonescu făcea referire în principal la "coincidenţa" acţiunilor Parchetului General şi a unor reprezentanţi ai Curţii Constituţionale în raport cu declaraţiile publice ale lui Traian Băsescu.
"Un om (Traian Băsescu, n.r.) care e deja la marginea legii şi care încearcă pur si simplu o conspiraţie împotriva democraţiei şi statului de drept, asta trăim de fapt (...) În această conspiraţie pe care Traian Băsescu şi oamenii săi o organizează împotriva statului de drept în România nu au voie să participe nimeni dintre oamenii şi instituţiile care reprezintă democraţia pe lumea asta, de la ambasadorul SUA la preşedintele Comisiei de la Veneţia", a susţinut Antonescu.
Preşedintele interimar a afirmat că Traian Băsescu beneficiază de complicitatea unor instituţii publice din România, dar şi de susţinea unor instituţii externe. "Există în continuare o susţinere sub forme speciale care i se acordă lui Traian Băsescu de oameni şi instituţii din afara României şi acest lucru nu este corect", a menţionat Antonescu.
Traian Băsescu şi aceşti oameni de mine nu scapă, decât dacă mă omoară, ceea ce nu e cazul, sper. De mine nu scapă până când nu dau socoteală politic, că eu nu mă ocup cu altceva, în faţa cetăţenilor României, pe care i-au minţit şi-i mint, pe care i-au furat şi-i mai fură încă pe unde mai sunt şi pe care mai nou îi sfidează, îi intimidează în fiecare seară domnul Traian Băsescu
Pe de altă parte, la începutul lunii august, publicaţia germană Deutsche Welle comenta despre microbul puterii care l-a cuprins fără scăpare pe Crin Antonescu, care nu se împacă deloc cu ideea că va trebui să plece de la Palatul Cotroceni.
“De la un preşedinte 'discret', aşa cum se anunţase la începutul preluării funcţiei de preşedinte interimar, am putut vedea în toată această perioadă un şef politic însetat de putere, zgomotos şi acuzator la adresa nu doar a preşedintelui suspendat Traian Băsescu şi a PDL, ci şi faţă de presă şi acele instituţii ale statului care îndrăznesc să-şi păstreze autonomia. Participarea sa la mitingurile electorale ale USL în perioada de campanie pentru referendumul de demitere a preşedintelui Traian Băsescu a fost o încălcare gravă a Constituţiei, pe care însă, din păcate, electoratul care a votat pentru demiterea preşedintelui nu a sancţionat-o, ba dimpotrivă, a cauţionat-o”, notează DW, amintind şi de participarea preşedintelui interimar la şedinţa conducerii PNL, din 3 august, unde acesta a folosit ”termeni războinici”.
În ciuda criticilor aduse şi de presa străină şi de cea autohtonă la adresa preşedintelui interimar şi la modul în care alianţa USL a încercat să-l înlăture pe Traian Băsescu, prin ceea ce mulţi analişti politici au numit-o lovitură de stat, atacurile lui Antonescu au continuat, când liderul PNL, după ce a aflat că Băsescu va reveni la Cotroceni, a declarat că Angela Merkel, îl poate lua pe preşedinte în Germania, să îi dea o bucată de pământ "să se joace, cu PDL, de-a Băsescu". El a criticat în termeni duri PDL, pe care l-a numit "sectă", "crescătorie de paraziţi pe lângă Parchet" şi "întreţinuţi ai Parchetului General".
"Aş vrea, poate să întrebe Guvernul, poate dumneavoastră, haideţi să întrebe o dată DNA-ul câte dosare de pedelişti, nu primari din ăia care ne-au fost daţi, ci dosare de parlamentari pedelişti au fost deschise, câte s-au închis, în ce stadiu mai sunt. Crescătoria asta de viermişori, pe lângă Parchetul General, în aceste zile, au arătat clar cum dictează ei împotriva legii şi împotriva a milioane de oameni", preciza pe 22 august Crin Antonescu.
Mai mult, însuşi Antonescu a declarat, pe 10 septembrie, că Traian Băsescu are o teorie potrivit căreia toţi liderii USL „sunt vinovaţi de lovitură de stat, de uriaşa fraudare a votului”.
Declaraţia a fost făcută în contextul în care Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) începuse să-l cerceteze pe secretarul general PSD Liviu Dragnea din cauza suspiciunilor de fraudare masivă a voturilor de la referendumul de demitere a preşedintelui Traian Băsescu.
Amuzamentul din interiorul alianţei USL şi somnolenţa lui Antonescu
Se pare că stilul glumeţ şi ironic al preşedintelui PNL Crin Antonescu este molipsitor, lucru dovedit de o serie de declaraţii făcute de liderii USL, la sfârşitul lunii octombrie, pe seama plagiatul lui Ponta şi întârzierile lui Antonescu. Discuţiile ironice au avut loc cu ocazia finalizării listelor de candidaţi ai USL pentru alegerile parlamentare de pe 9 decembrie.
La începutul conferinţei de presă de luni, Victor Ponta a întrebat zâmbind: "Mai e, măi, Crin în USL?". El a continuat, adresându-se lui Crin Antonescu, care tocmai sosise: "Am crezul că ai fugit", la care Antonescu a replicat: "Important e să terminăm împreună".
Secretarul general al PSD Liviu Dragnea şi Crin Antonescu au discutat, la depunerea candidaturilor la Biroul Electoral din Teleorman, iar convorbirea s-a încheiat cu întrebarea primului: „La plagiat tot aşa e?”.
Cei doi copreşedinţi USL, Crin Antonescu şi Victor Ponta şi atunci când s-a discutat, în cadrul unei conferinţe de presă din data de 5 noiembrie, despre revizuirea Constituţiei şi mandatul preşedintelui Traian Băsescu.
"În 2013 primul semestru trebuie să avem finalizat textul de revizuire a Constituţiei, în aşa fel încât să intrăm în 2014 cu regiuni prevăzute în Constituţie, să intrăm cu un cod electoral, cu un sistem al referendumului foarte clar. Şi nu va mai fi vorba că e contra lui Băsescu. Domnul Băsescu îşi termină mandatul cel mai târziu în 2014", a declarat Ponta.
Un jurnalist l-a întrebat pe Ponta: "Nu-l vedeţi până la finalizarea mandatului la termen pe domnul Băsescu?". "Nu-l vede. Nu bate atâta", a răspuns râzând Crin Antonescu în locul lui Ponta.
Ponta a replicat: "În ciuda imaginii că sunt un intim al domnului Băsescu, habar nu am ce gândeşte domnia sa".
Antonescu a mai râs şi a făcut diverse comentarii în timp ce Ponta vorbea despre mandatul preşedintelui Băsescu şi despre când se va încheia acesta.
"Nu ştiu de ce domnul Antonescu mă bruiază când vorbesc de preşedinte. Aşa voi manifesta respect şi faţă de preşedinte şi când veţi fi dumnevoastră, domnul Antonescu", i s-a adresat Ponta lui Antonescu. Liderul USL a replicat: "Eu nu făceam decât să râd, eu nu vă bruiez cu nimic".
Şi evenimentul de lansare a candidaţilor USL de la Cluj-Napoca ce a avut loc pe 16 noiembrie, a fost presărat cu multe glume din partea premierului Victor Ponta, dar şi cu multe râsete din parte lui Crin Antonescu.
Întrucât, din cauza ceţii, avionul în care se afla premierul a aterizat vineri cu întârziere pe aeroportul din Cluj-Napoca, şeful Executivului le-a cerut autorităţilor locale să aibă grijă pe viitor.
"Să răspândească ceaţa pe 9 decembrie", a glumit Victor Ponta.
Şi copreşedintele Uniunii Social Liberale, Crin Antonescu, a fost vesel la lansarea candidaţilor de la Cluj-Napoca, relevă B1 TV.
Liderul liberalilor a râs aproape tot timpul cât a durat conferinţa de presă a colegilor săi de alianţă.
Când nu a râs, Crin Antonescu s-a plictisit şi a fost surprins de fotografi când căsca în timpul discursului lui Victor Ponta.
Iar, pentru a dovedi că de la căscat până la un pui de somn nu este decât un pas, Crin Antonescu a aţipit timp de câteva secunde la mitingul USL de la Iaşi, de pe 24 noiembrie chiar în timpul discursului premierului Victor Ponta.
Momentul a fost unul nefericit pentru liderul PNL, întrucât se afla în prezidiu, pe un mic podium, în faţa a sute de persoane.După ce a aţipit, somnul preşedintelui PNL a fost întrerupt după doar câteva secunde, de soneria unui telefon.
Crin Antonescu s-a trezit un pic nedumerit, şi-a frecat un moment ochii cu degetele, s-a scărpinat în creştetul capului şi a luat o poziţie sobră, ca şi cum nimic nu s-a întâmplat.
Tot la mitingul de la Iaşi, un alt incident l-a deranjat însă pe premier şi mai tare. Crin Antonescu, politician arhicunoscut pentru chiulul din Parlament, a întârziat la întâlnirea cu membrii USL şi a fost mustrat de Victor Ponta.
“Aici nu sunteţi în Parlament, să întârziaţi tot timpul, domnule”, i-a spus Ponta cu reproş viitorului candidat al USL la alegerile prezidenţiale.
Aceasta nu a fost prima dată când premierul s-a arătat nemulţumit de faptul că Antonescu întârzie atât de des.
Înaintea unei conferinţe de presă la care liderul PNL întârziase ca de obicei, premierul, a întrebat recent, mai în glumă, mai în serios, disimulându-şi nervozitatea: "Antonescu mai e în USL? Sau a plecat?".
Ca reacţie la starea de somnolenţă ce pare a fi incurabilă a lui Crin Antonescu, câteva zeci de tineri din Roman au organizat, pe 2 decembrie, un protest inedit la care au adus mai multe perne şi ceasuri preşedintelui PNL.
Protestatarii au lipit pe perne mai multe fotografii în care Crin Antonescu era surprins în diferite ipostaze în care aţipise la întâlnirile la care a participat. Pe perne au mai fost prinse diferite mesaje adresate liderului liberal: "Antonescu doarme dus, din zori până la apus!", "E un lucru permanent, Crin lipseşte din Parlament", "Învăţaţi să munciţi, nu să dormiţi", "Somnorosul Antonescu, senatorul absentescu”.
Nici premierul Ponta nu a fost uitat şi i-au fost adresate mesaje cum ar fi: „Victor Ponta, pisicul condus de motanul Felix”, „Victor Ponta, xerox pozitiv” şi „S-a pierdut un pisic brunet în zona Pieţei Victoria”.
Pernele şi ceasurile folosite la protest au fost apoi dăruite celor care asistau la protest.
Antonescu, “marele absent” de la consultarea lui Băsescu cu partidele pentru desemnarea premierului, de la Cotroceni
Crin Antonescu, nu se dezminte în ceea ce priveşte lupta sa cu Traian Băsescu. Prin urmare, ultimul gest al liderului PNL a fost de a nu participa la consultările de luni, 17 decembrie, de la Palatul Cotroceni, pentru desemnarea candidatului pentru funcţia de premier, pe motiv că şeful statului a chemat toate partidele la aceeaşi oră.
"Nu am înţeles până acum, o să încerc să mă lămuresc: deci sunt chemate toate partidele, e un colhoz, aşa, toate partidele deodată, la aceeaşi oară? Atunci o să discut la PNL dacă merge cineva, eu nu merg", a anunţat Antonescu, la Antena 3.
Liderul liberal a mai criticat faptul că au fost invitate la consultări toate partidele cu reprezentare în Parlament, în condiţiile în care în Legislativ au intrat USL, ARD, PPDD şi UDMR.
"Nu văd de ce să ne ducem şi câte cinci de partid. Sunt patru partide în USL, vreo patru în ARD, e UDMR, e PPDD ... 30 de oameni? Păi iarăşi nu sunt scaune, cum o să fie la Parlament. Haideţi că e comic", a declarat Antonescu.
La scurt timp de la consultarea cu reprezentanţii partidelor, preşedintele Traian Băsescu a semnat luni decretul conform căruia noul premier desemnat în urma alegerilor parlamentare este Victor Ponta, care a fost şi singurul propus din partea formaţiunilor politice.
Cât despre o nouă suspendare a preşedintelui Traian Băsescu, rămâne de văzut care vor fi motivele pe care le va invoca Crin Antonescu, pentru a-şi duce la bun sfârşit planul de a-i lua locul pe scaunul de la Cotroceni.