„Demisia Crinului (II)” sau Ce se întâmplă când dispare spiritul de autoconservare

Crin Antonescu (Epoch Times România)
Liviu Şerbănescu
23.11.2012

Există persoane, care, în mod periodic, se pun singure în situaţii riscante, chiar periculoase , fără nici măcar ca gestul lor să aibă o miză cât de mică, de parcă le-ar plăcea să se autodistrugă. Este adevărat, astfel de persoane apar foarte rar, întrucât spiritul de autoconservare - specific atât animalelor, cât şi speciei umane şi în general tuturor vietăţilor – nu ne lasă în general să riscăm aiurea, fără sens, în niciun gen de situaţie, dacă nu avem nimic de câştigat.

Se pare că unei astfel de tipologii îi aparţine preşedintele PNL Crin Antonescu. Acest gând mi-a trecut prin minte imediat ce l-am auzit promiţând – joi seară la Realitatea TV – că îşi va da demisia din fruntea partidului dacă USL va obţine la apropiatele alegeri parlamentare un scor sub 50%.

„Ar însemna categoric un eşec, l-am văzut şi pe domnul Ponta declarând că nu doreşte să fie premier – deşi presupunând că am avea 49, 45, 42, e clar că am fi tot prima forţă politică şi cred că ar fi de datoria noastră să căutăm o combinaţie de guvernare. Ar fi şi pentru mine un eşec. Eu cred că asta ar trebui să se întâmple şi asta se va întâmpla (demisia). Ar însemna că PSD şi noi am obţine mai puţin sau cât obţineam şi dacă mergeam separat, nemaiavând nici atu de a impune practic un premier. Şi atunci, sigur că înseamnă eşecul proiectului”, a declarat Crin Antonescu.

Dacă ar fi fost prima oară când face o promisiune atât de radicală, poate gestul său nu m-ar fi pus pe gânduri. Însă este a doua oară în mai puţin de cinci luni când îşi pune onoarea în joc în mod gratuit, fără să-i fi cerut cineva să facă acest lucru.

"Veţi fi sau nu suspendat azi, veţi fi sau nu demis de verdictul poporului, oricum ne cam despărţim. Dacă nu veţi fi demis la referendum, eu, Crin Antonescu, mă retrag definitiv din viaţa politică", promitea Crin Antonescu în plenul reunit al Parlamentului la data de 6 iulie 2012.

Mai mult decât atât, Crin Antonescu şi-a reînnoit ulterior promisiunea, de încă trei ori, în diverse emisiuni TV sau declaraţii către jurnalişti.

Veţi fi sau nu suspendat azi, veţi fi sau nu demis de verdictul poporului, oricum ne cam despărţim. Dacă nu veţi fi demis la referendum, eu, Crin Antonescu, mă retrag definitiv din viaţa politică

Bineînţeles că după referendum Crin Antonescu nu s-a retras din viaţa politică. Prin promisiunea lui, şi-a terfelit onoarea, şi-a călcat-o singur în picioare. Aflat la sediul PNL, liderul liberalilor a anunţat la data de 21 august că nu se retrage din viaţa politică, pentru că "Traian Băsescu a fost demis pe fond" şi ca acesta ar trebui să demisioneze.

În mod incredibil, Crin Antonescu îşi pune acum onoarea din nou la bătaie, fără să i-o ceară nimeni şi fără nicio miză. “Oops… I Did It Again” („Uups… Am comis-o din nou”) este o piesă a interpretei Britney Spears al cărei titlu s-ar potrivi perfect acestei situaţii.

Însă, ar mai putea exista şi o altă explicaţie a seninătăţii cu care Crin Antonescu riscă din nou să pară lipsit de seriozitate. Ştiind că oricum cuvântul său nu mai contează, pentru că puţini îl mai cred după ce şi-a pierdut onoarea astă vară, a făcut cu uşurinţă această nouă promisiune, în speranţa că va impresiona electoratul. Mesajul este de genul “Iată, oameni buni, ce curaj am, cu câtă bărbăţie mă arunc în luptă, fără să-mi pese de funcţii şi titluri politice…”. Oare câţi români îl mai cred?

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor