Retrospectivă Epoch Times 2012: Accidente şi dezastre din China muşamalizate de autorităţi

Radio France Internaţionale a citat un jurnalist din Beijing ca afirmând că Departamentul de Propagandă al Beijingului a ordonat mass mediei să raporteze ştiri pozitive, iar furnizorii de servicii pentru microblogguri să întărească cenzura.
În provincia Zhejiang a izbucnit dezastrul pe la ora 4 a.m., vineri 10 august, apa acumulată revărsându-se şi distrugând o treime dintr-un sat. Această scenă a fost fotografiată la ora 5 a.m. (Weibo.com)
Gela Lazăr
13.12.2012

Pe parcursul a două săptămâni, în oraşul Zhenjiang, provincia Jiangsu, au avut loc două accidente ecologice, a căror consecinţă este contaminarea gravă a afluentului fluviului Yangtze, care constituie sursa principală de apă potabilă pentru locuitorii din regiunile adiacente.

Pe 18 octombrie, în fluviul Yangtze, judeţul Guachzhou, s-a scufundat o navă cu marfă, care transporta 500 de tone de acid azotic, o parte considerabilă a căruia s-a scurs în apă.

Potrivit agenţiei de ştiri "Xinhua", în dimineaţa zilei de 1 noiembrie, la rezervorul de petrol din Jinling a avut loc un accident, în urma căruia o cantitate importantă de petrol brut s-a scurs în fluviu.

După ce a apărut ştirea oficială a "Xinhua", potrivit căreia în urma contaminării porţiunii de râu, apa potabilă nu ar fi fost afectată, mulţi locuitori au suspectat imediat ceva în neregulă şi s-au îmbulzit în supermarket-uri să procure apă", - a relatat un localnic pe nume Zhou. În ultimii ani, în China, creşte tot mai mult neîncrederea cetăţenilor în regimul de la guvernare.

Acest lucru se datorează demascării unor fapte, pe care autorităţile au încercat din răsputeri să le ascundă. Un oficial din regia locală de gestionare a apei, la întrebarea unui jurnalist radio, referitoare la faptul dacă guvernul ar putea să confirme că nu există poluare, a declarat: "Noi nu recunoaştem că incidentul ar fi avut loc, şi nici faptul că cineva de aici ar procura masiv apă minerală".

Centrul de Informare "Drepturile omului şi democraţia" din Hong Kong a dat unele explicaţii privitoare la motivul neîncrederii de proporţii a populaţiei în organele de conducere a ţării. Potrivit acestuia, în luna februarie a anului curent, apa de la robinet a început să aibă un miros neplăcut. Iniţial, autorităţile au declarat că apa a fost clorinată într-o proporţie mai mare şi că nu este periculoasă. Totuşi, mai târziu, guvernanţii au recunoscut că apa a fost contaminată cu fenol lichid.

În urma ploilor necruţătoare ce au spălat o mare parte din ţară, ca efect al taifunului Haikui, un baraj s-a surpat pe 10 august dimineaţa, în estul Chinei. Localnicii afirmă că zeci de oameni au murit, iar alte câteva sute sunt daţi dispăruţi.

Barajul, care face parte din rezervorul Shenjiakeng aparţinând armatei din oraşul Zhoushan, provincia Zhejiang, s-a prăbuşit, eliberând un val masiv de apă care a distrus zeci de clădiri din comuna Zhangtu, situată în cadrul limitelor municipiului Zhoushan, au declarat sătenii pentru The Epoch Times.

O treime din comună a fost devastată de inundaţii, au afirmat sătenii. Aproximativ 200 de oameni au fost daţi dispăruţi, conform estimărilor sătenilor, cu mult mai numeroşi decât s-a afirmat în mass-media de stat, care a estimat că 10 oameni au murit şi 27 au fost răniţi.

Un locuitor cu pseudonimul „Qiu Xiaoqiu zero” a încărcat un număr de fotografii înfăţişând prăbuşirea barajului şi pagubele din zonele înconjurătoare pe Sina Weibo, site-ul chinezesc de microbloguri.

„Când s-a prăbuşit rezervorul local, un val a măturat casele, iar oamenii au fost daţi dispăruţi. Însă, nimeni nu a venit să îi salveze,” a scris blogerul.

Conform mass-mediei de stat, distrugerea barajului a fost cauzată numai de ploaia abundentă, însă localnicii au spus că rezervorul avea, de asemenea, probleme la nivelul structurii sale, pe care aceştia le raportaseră autorităţilor locale în trecut.

Utilizatorii Weibo din partea locului au spus că rezervorul nu mai fusese întreţinut de ani de zile. Armata a încheiat un contract pentru întreţinere cu guvernatorul local care, la rândul său, a încheiat un contract cu o companie privată de apă.

Ploile masive din iulie au provocat un dezastru în China. Beijingul a suferit inundaţii la niveluri record, care au ucis zeci de oameni şi au provocat pagube materiale grave. Utilizatorii de Internet au indicat faptul că proasta calitate a urbanismului şi a infrastructuri sunt factori ce au contribuit la inundaţii.

Un sector din cadrul Marelui Zid, construit în timpul dinastiei Ming acum aproximativ 500 de ani, s-a surpat în provincia nordică Hebei. Ploile masive au fost de vină, afirmă mass-media de stat. Alte reportaje spun că proiectele de construcţie din zonă au slăbit zidul.

Fangshan, un sector din Beijing, a fost puternic lovit de apele diluviene din urma ploii torenţiale de pe 21 iulie. Înfuriaţi din cauza lipsei de informaţii din reportajele mass-media privitoare la cifra morţilor şi a pagubelor materiale, locuitorii au postat scrisori pe Internet, sâcâind mass-media cu întrebări.

De asemenea, ei s-au oferit voluntari pentru a oferi informaţii despre situaţia reală a dezastrului. În interviurile Radio Free Asia, sătenii au dezvăluit faptul că au fost interzise camerele video şi telefoanele mobile în locurile unde se ţinea evidenţa cadavrelor, iar situl era păzit intensiv.

Pe 25 iulie, un locuitor din sectorul Fangshan a postat un mesaj, pe Internet, cu titlul "Scrisoare către Beijing TV şi Televiziunea Centrală Chineză (CCTV)." Autorul mesajului a pus sub semnul întrebării validitatea şi sursa bilanţului morţilor, care era de 37, conform comunicatului oficial. De asemenea, acesta a întrebat de ce Beijing TV şi CCTV nu au fost în zonele devastate de inundaţii pentru a face filmări.

Autorul a cerut mass-media să "susţină conştiinţa," spunând, "Nu ne mai interesează bilanţul morţilor pretins în reportajele dvs. Dorim numai să vă amintim că angajaţii mijloacelor de informare în masă trebuie să aibă conştiinţă. Nu vă vindeţi omenia sau conştiinţa pentru a face pe plac autorităţilor ."

Autorităţile de la Beijing au afirmat că numai 37 de oameni au decedat, însă supravieţuitorii şi martorii şi-au exprimat îndoiala în privinţa cifrelor oficiale, postând mărturii de primă mână pe Sina Weibo, serviciul chinezesc de microblogging.

Dna Zhang din satul Shidu afirmă:“Numărul oficial nu include victimele din suburbii. Declarând doar 37 de victime, ei vor să muşamalizeze situaţia”.

De asemenea, ea adăugat că regiunea cu cele mai multe victime este Shidu Scenic, unde toate clădirile au fost inundate şi mulţi turişti au murit. “Când s-au retras apele de inundaţie, noi am găsit zeci de cadavre acolo.”

Bloggerul Wang Ji din satul Shidu a scris că “maşinile, bărcile, vitele, oile şi porcii măturaţi de inundaţie erau peste tot pe străzi” şi că el şi soţia sa au umblat de-a lungul căii ferate timp de o zi înainte să poată găsi un taxi, notând că, “şoferul taxiului a spus că cel puţin 1.000 de oameni au murit”.

Mulţi oameni s-au plâns de faptul că autorităţile nu au luat măsuri rapide pentru a veni în ajutorul lor.

Un alt blogger, care s-a dus în Shidu în 23 iulie pentru a ajuta la acţiunile de salvare, a scris pe microbloggul său: “Sătenii au spus că nu aveau electricitate sau apă de 3 zile. Autorităţile nu le-au dat nici un ajutor”.

Radio France Internationale a citat un jurnalist din Beijing ca afirmând că Departamentul de Propagandă al Beijingului a ordonat mass mediei să raporteze ştiri pozitive, iar furnizorii de servicii pentru microblogguri să întărească cenzura.

În zilele ce au urmat, conducerea partidului a păstrat tăcerea despre dezastrul din Beijing. Se presupune că o parte dintre oficialii de nivel înalt plecaseră deja în districtul Beidahe din provincia Hebei, unde conducătorii se retrag în fiecare vară, luând decizii în privinţa principalelor probleme politice, cu uşile închise.

Conform grupului Apărătorii Drepturilor Omului ale Chinezilor - CHRD - cu sediul la Washington, întâlnirile de la Beidahe au loc între 20 iulie şi 20 august. Poliţia armată se aliniază pe străzi, creând puncte de atracţie pentru turişti, chestionând fiecare vizitator şi inspectând fiecare vehicul.

Scriitorul independent Zhu Jianguo din Shenzhen a afirmat la NTD că autorităţile au blocat din nou critica şi monitorizarea din partea populaţiei, adăugând că “furtuna din Beijing nu va scufunda sub ape Beijingul. Dar furia oamenilor o va face. Acesta este adevăratul dezastru.”

Accidentele miniere sunt comune în China, unde măsurile de protecţie a muncii sunt adesea încălcate. În 2011, peste 1.970 de mineri au murit din cauza unor accidente de muncă. În urma unei explozii la o mină din provincia Sichuan, în sud-vestul Chinei, cel puţin 19 oameni şi-au pierdut viaţa şi alţi 28 sunt prinşi încă în subteran, scria presa locală în august 2012.

Cetăţenii chinezi: "Nu vrem să cădem odată cu Partidul Comunist"

Printre declaraţiile făcute de către chinezii care renunţă la apartenenţa lor faţă de Partidul Comunist Chinez (PCC) şi de organizaţiile afiliate acestuia, trimise ediţiei cotidianului The Epoch Times în limba chineză DaJi Yuan în cadrul mişcării numită „Tuidang”, apare aceasta:

PCC-ul ne-a distrus mediul natural şi a abuzat de drepturile omului. Demult voiam să ne retragem. Din cauza fricii şi anumitor îngrijorări, nu îndrăzneam să o facem. Acum, privind în urmă, am văzut că a nu-l părăsi înseamnă a-l accepta şi a-l susţine, ambele cazuri aducând asupra ţării şi oamenilor mari dezastre. Astfel că anunţăm în chip solemn că ne retragem din Partidul Comunist Chinez şi din toate organizaţiile sale.

Hu Tianbao, Cai Zhengdong, Yan Guixian, Lu Shengbing şi alţii. În total 121 de persoane. 22 octombrie 2012,14:24

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor