Un accident ecologic din estul Chinei a sporit şi mai mult neîncrederea populaţiei în autorităţi

Din cauza poluării fluviului Yangtze, orăşenii au cumparat aproape toată apa din magazinele locale. Oraşul Zhenjiang, provincia Jiangsu. 2012.
Din cauza poluării fluviului Yangtze, orăşenii au cumparat aproape toată apa din magazinele locale. Oraşul Zhenjiang, provincia Jiangsu. 2012. (STR/AFP/Getty Images)

Pe parcursul a două săptămâni, în oraşul Zhenjiang, provincia Jiangsu, au avut loc două accidente ecologice, a căror consecinţă este contaminarea gravă a afluentului fluviului Yangtze, care constituie sursa principală de apă potabilă pentru locuitorii din regiunile adiacente. Totuşi, imediat ce guvernanţii au asigurat populaţia că standardele de calitate a apei sunt îndeplinite, localnicii s-au grăbit spre magazine să procure apă îmbuteliată, ceea ce denotă că încrederea localnicilor în autorităţi este totalmente compromisă.

Oraşul Zhenjiang este situat la intersecţia fluviului Yangtze cu Marele Canal al Chinei. Pe 18 octombrie, în fluviul Yangtze, judeţul Guachzhou, s-a scufundat o navă cu marfă, care transporta 500 de tone de acid azotic, o parte considerabilă a căruia s-a scurs în apă. Orăşenii şi locuitorii satelor din apropiere, temându-se că apa potabilă de la robinet este contaminată, au procurat din magazine toată apa minerală. Înainte ca ecourile scandalului legat de scurgerea acidului azotic să se stingă, s-a mai declanşat unul.

Potrivit agenţiei de ştiri "Xinhua", în dimineaţa zilei de 1 noiembrie, la rezervorul de petrol din Jinling a avut loc un accident, în urma căruia o cantitate importantă de petrol brut s-a scurs în fluviu. Din nou, localnicii s-au grăbit la magazine ca să cumpere apă îmbuteliată, a relatat Radio "Free Asia”. Totuşi, este de remarcat faptul că cea de-a doua agitaţie în jurul apei îmbuteliate a început după ce oficialii oraşului au declarat că au efectuat numeroase inspecţii şi lucrări de curăţare a apei potabile şi că aceasta corespunde standardelor stabilite. După ce a apărut ştirea oficială a "Xinhua", potrivit căreia în urma contaminării porţiunii de râu, apa potabilă nu ar fi fost afectată, mulţi locuitori au suspectat imediat ceva în neregulă şi s-au îmbulzit în supermarket-uri să procure apă", - a relatat un localnic pe nume Zhou. În ultimii ani, în China, creşte tot mai mult neînrederea cetăţenilor în regimul de la guvernare.

Acest lucru se datorează demascării unor fapte, pe care autorităţile au încercat din răsputeri să le ascundă. Un oficial din organul local de gestionare a apei, la întrebarea jurnalistului de radio, referitoare la faptul dacă guvernul ar putea să confirme că nu există poluare, a declarat: "Noi nu recunoaştem că incidentul ar fi avut loc, precum şi faptul că cineva de aici ar procura masiv apă minerală".

Centrul de Informare "Drepturile omului şi democraţia" din Hong Kong a dat unele explicaţii privitoare la motivul neîncrederii de proporţii a populaţiei în organele de conducere a ţării. Potrivit acestuia, în luna februarie a anului curent, apa de la robinet a început să aibă un miros neplăcut. Iniţial, autorităţile au declarat că apa a fost clorinată într-o proporţie mai mare şi că nu este periculoasă. Totuşi, mai târziu, guvernanţii au recunoscut că apa a fost contaminată cu fenol lichid.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe