Locuitorii Beijingului cer mass-mediei să spună adevărul despre inundaţii

Un pod distrus de diluviu în sectorul Fangshan din Beijing; fotografie postată online pe 27 iulie. (Wind Zhongmima / Weibo.com)
Zhou Ya
28.07.2012

Fangshan, un sector din Beijing, a fost puternic lovit de apele diluviene din urma ploii torenţiale de pe 21 iulie. Înfuriaţi din cauza lipsei de informaţii din reportajele mass-media privitoare la cifra morţilor şi a pagubelor materiale, locuitorii au postat scrisori pe Internet, sâcâind mass-media cu întrebări.

De asemenea, ei s-au oferit voluntari pentru a oferi informaţii despre situaţia reală a dezastrului. În interviurile Radio Free Asia, sătenii au dezvăluit faptul că au fost interzise camerele video şi telefoanele mobile în locurile unde se ţinea evidenţa cadavrelor, iar situl era păzit intensiv.

Pe 25 iulie, un locuitor din sectorul Fangshan a postat un mesaj, pe Internet, cu titlul "Scrisoare către Beijing TV şi Televiziunea Centrală Chineză (CCTV)." Autorul mesajului a pus sub semnul întrebării validitatea şi sursa bilanţului morţilor, care era de 37, conform comunicatului oficial. De asemenea, acesta a întrebat de ce Beijing TV şi CCTV nu au fost în zonele devastate de inundaţii pentru a face filmări.

A scris "Mulţumim mult pentru că "aţi arătat amabilitatea" celor din sectorul Fangshan! Reportajul dvs. "fidel realităţii" în ceea ce priveşte sectorul Fangshan este foarte apreciat. Conform reportajului dvs., bilanţul morţilor este 37 pentru întregul oraş. Tare aş dori să înţeleg cum aţi ajuns la această cifră!"

"Dacă această cifră este corectă, poate cineva dintre dvs. explica din ce cauză scenele cu numeroasele cadavre observate pe tot cuprinsul sectorului Fangshan?"

"V-aţi dedicat atât de mult timp prezentând un Hyundai Tucson prins în curenţii de apă, aşa că, de ce nu aţi putut oferi un reportaj despre sectorul Fangshan, arătând clădirile devastate, podul surpat, curenţii de noroi şi bolovani, precum şi victimele diluviului aflate în mare pericol? Mi-ar plăcea să ştiu dacă, în ochii dvs. valoarea vieţii locuitorilor din sectorul Fansghan poate concura cu cea a unui Tucson, care costă numai 200.000 de yuan (31.000 USD)?"

Autorul a cerut mass-media să "susţină conştiinţa," spunând, "Nu ne mai interesează bilanţul morţilor pretins în reportajele dvs. Dorim numai să vă amintim că angajaţii mijloacelor de informare în masă trebuie să aibă conştiinţă. Nu vă vindeţi omenia sau conştiinţa pentru a face pe plac autorităţilor ."

La data de 26 iulie, portavocea statului - Xinhua - a actualizat cifra morţilor la 77. În conformitate cu acest raport, zona afectată de dezastru a fost cercetată, iar numărul victimelor nu se aşteaptă să sporească mai departe.

Un utilizator de internet a comentat: "Într-o ţară a cărei economie se află pe locul doi în lume, au murit 77 de persoane din cauza unei vijelii. Este un lucru nemaiauzit!"

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor