Retragerea SUA din Europa. "Suntem în cel mai grav moment după terminarea Războiului Rece, după prăbuşirea URSS"

Armand Gosu (Florin Chirila\Eppch Times)
Andrei Pricopie
21.02.2025

Istoricul Armand Goşu, expert în spaţiul ex-sovietic, a atras atenţia, la Observator News, că Europa este în cel mai grav moment după terminarea Războiului Rece, după prăbuşirea Uniunii Sovietice.

Jurnalist: Informaţia momentului, aşadar, declaraţia şefului Cancelariei Prezidenţiale, Cristian Diaconescu, că la negocierile SUA-Rusia de la Riad, Rusia a cerut practic o Yalta 2, o reîmpărţire a sferelor de influenţă, inclusiv retragerea trupelor din România.

Cristian Diaconescu spune cu subiect şi predicat că acest lucru nu se va întâmpla în acest moment, pentru ca Statele Unite au refuzat, dar n-avem garanţii pe viitor. Până unde poate să meargă, în această nouă paradigmă de guvernare a lui Donald Trump, dezangajarea Statelor Unite faţă de România şi de restul Estului Europei?

Armand Goşu: Ar trebui să meargă destul de departe, pentru că informaţiile care au circulat astăzi, chiar acum câteva ore, indicau faptul că s-ar putea ajunge la o retragere americană, retragere masivă de trupe americane din Europa, pe aliniamentul dinainte de 1990. Ba, era luată în discuţie şi o retragere din Italia, adică inclusiv ce aveau americanii acolo după 1945, după 1949, să zicem, după înfiinţarea NATO.

Deci, în momentul ăsta, suntem într-o situaţie de criză majoră de securitate şi de apărare. Suntem în cel mai grav moment după terminarea Războiului Rece, după prăbuşirea Uniunii Sovietice.

Jurnalist: Dacă Donald Trump îşi doreşte să continue şi cu restul Estului Europei, şi cu România, stilul acesta tranzacţional, cum ar putea să forţeze România? Am văzut la Ucraina că a cerut metalele rare, de pildă. Ce ar putea să forţeze astfel încât America să ofere în continuare umbrela de securitate pentru ţara noastră, în această relaţie bilaterală, dacă o transformă aşa?

Armand Goşu: Nu cred că poate să ceară ceva ce l-ar interesa cu adevărat, ceva ce n-are America. Îl interesează, în momentul ăsta, să înnoade o relaţie specială cu Putin, cu Rusia. Şi e dispus, pentru a obţine această relaţie specială între Statele Unite şi Rusia, să facă concesii care nouă ni se păreau până acum câteva zile de neimaginat.

Deci, eu cred că România, ţările de pe flancul estic, ar trebui să se pregătească pentru vremuri tulburi. Mulţi analişti, atât români, cât şi din străinătate, fac o comparaţie cu primul mandat al lui Trump, în care, sigur, el s-a axat foarte mult pe întâlnirea cu liderul nord-coreean, după care s-a plictisit, de asemenea, cu Putin, că o să iasă, dar el e un showman, el are nevoie de poză.

Într-adevăr, în primul mandat, în jurul lui erau vicepreşedintele Pence, Bolton – consilier de securitate, Pompeo – la Departamentul de Stat. Erau oameni care îl puteau opri, într-un fel, împiedica să facă prostii, să ia decizii din astea care să schimbe, practic, dinamica de securitate globală.

Acum nu mai e nimeni care să poată să facă lucrul ăsta. Deci, el, la supărare... Aţi văzut, câteva ore mai devreme, o postare de-a dreptul halucinantă, în care preia, practic, cam toate fake-urile lansate de Rusia în ultimii trei ani, inclusiv cu formulări din propaganda rusească. Dacă acest lucru nu ne mai trezeşte, nimic nu ne mai trezeşte. Înseamnă că soarta noastră este pecetluită.

Jurnalist: Dar care-i scopul acestei apropieri? Asta nu reuşim să înţelegem momentan. De ce vrea mai degrabă alături de Rusia decât cu partenerii tradiţionali de până acum? De ce are nevoie să demanteleze Uniunea Europeană?

Armand Goşu: Pentru că urăşte Europa. Pentru că urăşte Germania. Am văzut şi în primul mandat, şi acum – am văzut comportamentul lui Vance la München. A refuzat să se întâlnească cu cancelarul, cu liderii politici germani. A preferat să se întâlnească doar cu partidul antisistem şi pro-rus AfD. De ce face campanie electorală Musk şi pe reţelele lui de socializare pentru partidele pro-ruse, aşa-zis suveraniste, iliberale, antisistem? Ca să aducă haos în Europa. Eu nu cred că Vance vrea să facă servicii speciale Moscovei, cum nici Musk nu cred că este agent rus.

Pur şi simplu, ei consideră că Europa, aşa cum e ea, trebuie zguduită şi trebuie, cum să spun, sabotată încât... Şi cum poţi să faci? Nu neapărat să o dai lui Putin. Sau poate că părţi din Europa poţi uşor să le dai lui Putin. Cum poţi să o faci? Păi, aruncând-o în haos. E ceea ce încearcă să facă cu Germania, e ceea ce vedem că se întâmplă acum cu România, în pregătirea alegerilor din luna mai, haosul pe care să-l folosească atât Putin, cât şi, acum, un actor global mai important decât Rusia – Statele Unite ale Americii, care vor să provoace haos şi, în acest haos, să pescuiască liderii politici de acolo sau mari oameni de afaceri de acolo.

Jurnalist: E corect să spunem că, în contextul administraţiei Trump, SUA sunt duşmanul Europei?

Armand Goşu: Absolut, aici, fără nicio îndoială. Asistăm deja la înşurubarea, la constituirea... o alianţă se pregăteşte. Sigur că vedem semnele, le-am văzut mai demult. Acum, toată lumea speră să nu fie dracu’ atât de negru, poate că o să răsară la un moment dat şi soarele pe uliţa noastră. Eu nu mai cred în lucrul ăsta. Programul cu care a venit Trump la Casa Albă este clar pe tema asta, un program anti-european, împotriva aliaţilor tradiţionali.

Şi explicaţia pe care o dau şi unii analişti americani, dar şi unii europeni, este că, de fapt, Trump încearcă un joc foarte sofisticat, o diplomaţie aşa, de tip Kissinger – vrea să rupă alianţa dintre China şi Rusia, să atragă Rusia, pe Putin, de partea sa şi apoi să izoleze China.

Cred că e o minciună, e o prostie. Eu nu-l văd pe Trump pregătind, având capacitatea să pregătească astfel de scenarii sofisticate. El e un showman, el e un realizator de televiziune, el e un om care nu ştie decât să vândă imobile. Cam atât. Ăsta e omul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor