Retragerea decoraţiei lui Tokes, la latitudinea preşedintelui Băsescu

Laszlo Tokes
Laszlo Tokes (wikipidia.org)

Cu cinci voturi pentru şi o abţinere, după luni de amânare, Consiliul de Onoare al Ordinului Naţional "Steaua României" a decis miercuri retragerea Ordinului Steaua României acordată europarlamentarului Laszlo Tokes. Propunerea de retragere va fi înaintată preşedintelui Traian Băsescu, care va trebui să decidă asupra oportunităţii ei.

Şedinţa a decurs tensionat. Conform mediafax, iniţial Tokes a părăsit şedinţa Consiliului în semn de protest faţă de refuzul membrilor de a-i permite să fie apărat de un avocat, deşi ar fi trebuit să prevadă că aşa se va întâmpla. În octombrie, la una dintre reuniunile anterioare ale Consiliului, Şerban Brădişteanu a explicat clar că europarlamentarul poate fi reprezentat de un avocat doar dacă acesta e membru al Ordinului, ceea ce nu era cazul lui Kincses Elod, avocatul ales de Tokes.

Europarlamentarul a explicat însă că nu a avut de gând să se apere singur, deoarece tot timpul a apreciat că acest proces este unul "umilitor", care i-a fost intentat cu rea voinţă.

"De fapt, procesul s-a derulat cu mult înainte de această întâlnire, deoarece tot timpul, din vară încoace, se ducea o campanie duşmănoasă împotriva persoanei mele, probabil cu o intenţie de a mă isteriza, chiar de a mă exclude din politicul românesc, aripa maghiară. De aceea, am ţinut foarte mult la dreptul meu la apărare, asigurat de Constituţie", a declarat Tokes, citat de mediafax.

Reacţii

Retragerea decoraţiei lui Tokes trebuie aprobată de cel ce i-a acordat această distincţie, respectiv şeful statului român, ceea ce îl pune pe Băsescu într-o postură oarecum "ingrată" pe plan internaţional.

Ministerul Afacerilor Externe din Ungaria a dat un comunicat de presă pentru a îşi exprima "dezamăgirea" faţă de iniţiativa de retragere a distincţiei acordate europarlamentarului Laszlo Tokes.

MAE ungar consideră că acesta este "un gest de umilire a comunităţii maghiarilor din România, având scopul de intimidare a celor care solicită autonomie pentru maghiarii din România", mai declară diplomaţii unguri în comunicat.

În cadrul declaraţiilor de presă făcute miercuri la B1TV, şeful statului a atins tangenţial şi subiectul Tokes, declarând că va lua o decizie după ce va studia cu atenţie raportul Consiliului de Onoare, momentan fiind prematur a se pronunţa. Fără să îi ia neapărat apărarea europarlamentarului care a cerut protectorat maghiar pentru Ţinutul Secuiesc, Băsescu a dat a se înţelege că în acest moment credibilitatea Preşedinţiei ca instituţie este mai importantă decât retragerea distincţiei lui Tokes pentru declaraţiile pe care le-a făcut.

"Nu e un proces simplu [retragerea decoraţiei lui Tokes n.r.]. Trebuie să facă un raport argumentat [Consiliul de Onoare n.r.]. Nu spun că ceea ce a făcut este un lucru admisibil, dar am o experienţă. Când am vrut să îi iau steaua lui CV Tudor. S-a emis hotărârea, a fost argumentaţie, după care Tudor a atacat în instanţă acel document şi a câştigat. Administraţia Prezidenţială a pierdut. Nu voi repeta experienţa, fără să fiu foarte atent.