Autonomia Ţinutului Secuiesc, subiect de troc pentru "ciolan"

Preşedintele UDMR Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, le-a propus reprezentanţilor comunităţii româneşti să sprijine autonomia Ţinutului Secuiesc, garantandu-le că, în schimb, vor putea avea posturi de conducere, inclusiv în Poliţie şi Jandarmerie.
Fragment din harta Romaniei. (BOGDAN FLORESCU / The Epoch Times)
Loredana Diacu
17.11.2013

Preşedintele UDMR Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, le-a propus reprezentanţilor comunităţii româneşti să sprijine autonomia Ţinutului Secuiesc, garantandu-le că, în schimb, vor putea avea posturi de conducere, inclusiv în Poliţie şi Jandarmerie.

În cadrul unui discurs susţinut sâmbătă la o conferinţă intitulată "Autonomie şi regionalism - provocările deceniului", primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, care deţine şi calitatea de lider local al UDMR, a afirmat "că autorităţile locale şi judeţene reprezintă bastionul prin care maghiarii îşi pot păstra identitatea naţională şi pot să îşi dezvolte cultura", a transmis corespondentul mediafax.

Interpelat de preşedintele PNL Sfântu Gheorghe, Mădălin Guruianu, care a întrebat de ce maghiarii nu respecta principiul reciprocităţii, respectiv de ce comunitatea românească nu a fost de acord niciodată să numească şi români în posturi de conducere în judeţul Covasna, în timp ce maghiarii cer fără probleme posturi de viceprimar sau de vicepreşedinte la consiliile judeţene în zonele unde sunt minoritari, Antal Arpad a propus un troc: UDMR va da posturi de conducere reprezentanţilor comunităţii românilor, dacă aceştia sprijină autonomia ţinutului secuiesc:

Am o propunere publică pentru reprezentanţii comunităţii româneşti. Suntem dispuşi să facem un pact sau să avem o înţelegere, respectiv dacă dânşii vor susţine demersul privind autonomia şi vom avea o regiune cu statut special, atunci vom acorda garanţii că membrii comunităţii româneşti pot avea posturi de conducere. Mi se pare absolut normal să fie aşa, dar principiul proporţionalităţii etnice ar trebui să se aplice peste tot, adică inclusiv în Jandarmerie sau în Poliţie", a răspuns Antal.

Principiul reciprocităţii este un subiect despre care merita discutat, a adaugat Antal, caci atât românii cât şi maghiarii ar avea de câştigat din implmentarea lui, pentru că ar avea acces la posturi la care acum nu ajung.

Tot sâmbătă, primarul Antal şi-a cerut scuze public pentru pentru o afirmatie făcută anul trecut în campania electorală pentru alegerile parlamentare, când a jignit comunitatea românească, spunând că nu vrea ca oraşul pe care îl conduce să aibă un deputat român.

Primarul s-a "scuzat", afirmând, că, de fapt, a fost luat de valul înflăcărării disputelor electorale între UDMR şi PPMP şi că regretă că i-a jignit pe români.

În noiembrie 2012, Antal Arpad a declarat: "Din punctul meu de vedere, este evident că PPMT nu va intra în Parlament. Nu poate câştiga nici la Sfântu Gheorghe, nici altundeva. Cei care nu vor vota cu UDMR îi vor întări pe români. Eu îmi fac griji pentru oraşul meu, nu vreau să aibă deputat român.", informează Agerpres.

La conferinţa pe teme de autonomie ce a avut loc sâmbătă au mai participat, printre altii, preşedintele CNS Izsak Balazs, preşedintele PNL Covasna, senatorul Marius Obreja, liderul local al PNL Mădălin Guruianu, precum şi preşedintele PPMT Toro T. Tibor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor