Reţinut la Otopeni şi expulzat. Moscova, ofuscată după ce România îi spune 'NIET' unui jurnalist al maşinii de propagandă ruse

Propagandista de serviciu a Kremlinului, Margarita Simonian, redactor-şef al grupului media internaţional Russia Today (RT), susţine că unul dintre jurnaliştii care lucrează pentru RT şi care ar fi vrut să relateze despre alegerile din România, de duminică, a fost reţinut joi de autorităţile române pe aeroportul Otopeni şi expulzat.
"Corespondentul nostru Chay Bowes a fost expulzat din România şi pus pe un zbor din UE către Istanbul. Chay este irlandez şi, deşi o ţară din UE poate refuza intrarea unui cetăţean al UE în condiţii extreme, acesta trebuie să reprezinte o ameninţare la adresa 'ordinii publice, securităţii sau sănătăţii'.
Chay nu a comis nicio infracţiune, în afară de planurile sale profesionale de a relata despre alegerile din România pentru noi. Încă o dată, România se dovedeşte a fi terenul de testare al autoritarilor pentru o Europă viitoare", a scris Simonian pe X.
Într-o postare ulterioară în care propagandista Kremlinului publică şi un video în care Bowes se plânge că i-a fost refuzată intrarea în România, Simonian afirmă că reţinerea şi expulzarea acestuia din România ar fi fost "o operaţiune planificată, sancţionată de la nivel înalt".
Aceasta preia supoziţiile exprimate de Chay Bowes, potrivit cărora tratamentul ce i-a fost aplicat ar veni "mai degrabă de la Bruxelles decât de la Bucureşti”, şi adaugă că "în acest moment, ar fi de o naivitate de neiertat să presupunem altceva".
Ce spune Bowes
În înregistrarea video publicată de Simonian, jurnalistul irlandez ce lucrează pentru maşina de propagandă rusă dar trăieşte în Occident relatează că a sosit în România, la Bucureşti, "venind din Dublin, în cadrul Uniunii Europene, şi când am aterizat la Bucureşti, un grup de poliţişti se afla afară pe pista de aterizare, înainte ca oricine să fie lăsat să coboare din avion".
"Apoi au urcat pe rampă şi au întrebat echipajul de cabină — care era foarte aproape de mine — unde mă aflam. M-am identificat, iar trei dintre aceşti poliţişti au urcat în avion şi mi-au spus că trebuie să vin cu ei, că sunt reţinut. Aşa că am fost dus jos pe treptele aeronavei, cu toţi pasagerii privind uimiţi, şi am fost condus direct într-o zonă de interogatoriu, unde mi s-au pus întrebări, în vehicul, de către unii dintre ofiţeri: unde merg, cu cine urmează să mă întâlnesc.
Le-am explicat că sunt... — au vrut să ştie cu cine urma să vorbesc, lucru pe care am refuzat să-l divulg. Le-am spus că sunt aici pentru a relata despre alegeri şi, în acel moment, am fost dus într-o zonă de aşteptare. Am fost ţinut acolo o perioadă de timp, apoi mi s-a cerut să intru într-o cameră mai mică de interogatoriu, cu două scaune şi o masă.
Am fost aşezat la masă, mi-au mai verificat din nou identitatea şi apoi mi-au prezentat un document, care evident fusese pregătit, cu o ştampilă — presupun — de către un judecător. Nu mi-au permis să păstrez o copie, nu mi-au permis să-i fac o fotografie, iar în document scria că reprezint o ameninţare la adresa securităţii statului şi că, pe această bază, sunt expulzat din România. Acum, eu sunt cetăţean al Uniunii Europene şi aceasta este o încălcare gravă a drepturilor mele fundamentale, a drepturilor jurnaliştilor", a adăugat acesta.
În continuarea declaraţiilor sale, jurnalistul de la RT sugerează că în România nu ar exista libertatea de exprimare sau libertatea presei şi, asemenea şefilor lui de la Moscova, vorbeşte despre o "luptă", cu un inamic nenumit însă, din care promite să nu se oprească.
"Sunt membru al Uniunii Naţionale a Jurnaliştilor. Am intrat legal în ţară pentru a-mi face meseria şi este într-adevăr un lucru şocant — dar nu chiar atât de şocant în contextul a ceea ce se întâmplă la scară mai largă în Uniunea Europeană, în special în România, lucru despre care am vorbit foarte deschis. Trebuie să spun că poliţiştii în sine şi românii cu care am interacţionat au fost absolut politicoşi, foarte amabili, şi îmi vine greu să cred că oamenii obişnuiţi din România au avut vreo legătură cu asta sau că ar susţine aşa ceva — ideea că cineva ar veni să spună povestea a ceea ce se întâmplă în ţară.
Este o zi tristă, cred, pentru libertatea de exprimare în Europa şi pentru libertatea de exprimare la nivel global. Cred că ar trebui să ne întrebăm şi dacă a ascultat cineva ce a spus JD Vance la München, când a afirmat că Uniunea Europeană trebuie să înceteze să suprime libertatea de exprimare. Mi se pare evident — şi, de fapt, şi altor persoane pe care le-am întâlnit în această călătorie — că acest lucru a venit mai degrabă de la Bruxelles decât de la Bucureşti.
Aşa că, din fericire, acum sunt spre sfârşitul călătoriei — o experienţă care mi-a deschis ochii — dar mergem mai departe, continuăm lupta şi nu ne oprim, şi cum se spune: 'luăm foc doar când suntem deasupra ţintei'".