Amendă usturătoare pentru TikTok. Platforma este acuzată că a trimis în China datele utilizatorilor din UE

Logo-ul companiei TikTok
Redacţia
02.05.2025

TikTok a fost amendată cu 530 de milioane de euro pentru trimiterea datelor utilizatorilor către China, într-o hotărâre despre care grupul de social media a declarat că va avea repercusiuni negative pentru „orice companie din Europa cu operaţiuni la nivel global”, informează Financial Times.

Comisia pentru protecţia datelor (DPC) din Irlanda a emis vineri sancţiunea financiară, afirmând că TikTok a încălcat reglementările UE privind protecţia datelor în ceea ce priveşte transferul de informaţii cu caracter personal către China, precum şi alte cerinţe de transparenţă.

Autoritatea irlandeză de supraveghere, responsabilă de această chestiune, întrucât sediul european al TikTok se află la Dublin, a ordonat grupului de videoclipuri virale să îşi alinieze procesarea datelor în termen de şase luni.

TikTok, a cărei societate-mamă ByteDance are sediul la Beijing, a declarat că nu este de acord cu decizia şi a promis că va face apel.

„DPC a consemnat în raportul său ceea ce TikTok a afirmat în mod constant: nu a primit niciodată o solicitare din partea autorităţilor chineze privind datele utilizatorilor europeni şi nu le-a furnizat niciodată astfel de date”, a declarat compania într-un comunicat.

„Această decizie are implicaţii nu numai pentru TikTok, ci pentru orice companie din Europa care operează la nivel global. Nu suntem de acord cu această decizie şi intenţionăm să o contestăm în totalitate”, a adăugat compania.

Sancţiunea este a treia cea mai mare aplicată vreodată de DPC irlandez, care a amendat anterior proprietarul Facebook, Meta, cu 1,2 miliarde de euro, şi Amazon cu 746 de milioane de euro. În 2023, a amendat TikTok cu 345 de milioane de euro pentru modul în care a prelucrat datele personale ale copiilor şi adolescenţilor.

Ancheta DPC a vizat operaţiunile TikTok între septembrie 2021 şi mai 2023. Aceasta a afirmat că TikTok a recunoscut în cele din urmă că date „limitate” ale utilizatorilor europeni au fost stocate pe servere din China, după ce iniţial a negat acest lucru. TikTok a declarat că aceste date au fost şterse între timp.

„TikTok nu a abordat problema accesului potenţial al autorităţilor chineze la datele personale [ale utilizatorilor europeni] în temeiul legilor chineze privind combaterea terorismului, contraspionajul şi alte legi identificate de TikTok ca fiind în contradicţie cu standardele UE”, a declarat comisarul adjunct al DPC, Graham Doyle, la anunţarea amenzii.

TikTok a declarat că decizia DPC se concentrează doar pe o anumită perioadă şi nu reflectă măsurile de protecţie stabilite în cadrul iniţiativei sale de securitate în valoare de 12 miliarde de euro, denumită Project Clover, despre care a afirmat că are „unele dintre cele mai stricte măsuri de protecţie a datelor din lume”.

TikTok este, de asemenea, criticat în SUA, unde Congresul a adoptat anul trecut o lege care obligă ByteDance să vândă aplicaţia sau să se confrunte cu o interdicţie la nivel naţional.

Preşedintele Donald Trump, care a acordat companiei o amânare, a sugerat că ar putea reduce tarifele la produsele chinezeşti dacă Beijingul ar permite ByteDance să vândă aplicaţia extrem de populară de partajare a videoclipurilor către investitori americani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor