Leancă - problema transnistreană va fi rezolvată până la aderarea Moldovei la UE

Iurie Leancă, Prim-ministrul Republicii Moldova (Justin Lane-Pool / Getty Images)
Tatiana Chiriac
11.11.2013

Problema transnistreană va fi rezolvată până la aderarea Moldovei la UE, consideră prim-ministrul Iurie Leancă. Potrivit "Infotag", oficialul a făcut această declaraţie într-un interviu publicat luni, în ziarul "Adevărul".

"Nu cred că cineva îşi mai permite luxul de a avea în UE o ţară-membră cu probleme teritoriale, cum este Cipru. Suntem perfect conştienţi că aşa ceva nu se va întâmpla. Va trebui să avem o soluţie a conflictului până a deveni membri ai UE. Dar acesta este un obiectiv pe termen mediu. Pe termen scurt, nimeni, dar absolut nimeni nu ne-a spus că existenţa acestui conflict ne-ar împiedica să avansăm în relaţia cu UE şi, eventual, după aceea, să devenim ţară-candidată", a spus şeful Executivului de la Chişinău.

În opinia sa, "cel mai important este să putem prezenta cererea şi să obţinem statutul respectiv".

"Din acel moment, drumul va fi deja ireversibil. Sprijinul financiar din partea Comisiei Europene va spori exponenţial, iar atractivitatea malului drept al Nistrului va creşte pentru cei care locuiesc în partea stângă. Şi atunci, sunt convins că premisele vor fi mult mai mari pentru a găsi o soluţie benefică pentru statul Republica Moldova, care nu va prejudicia obiectivul nostru de integrare în UE. Oricum, nu vom intra în UE cu o regiune separatistă, acest conflict se va rezolva", a subliniat Leancă.

Premierul a recunoscut faptul că relaţia cu liderii de la Tiraspol "nu este deloc una simplă", iar "efortul de a-i angaja într-un dialog permanent este unica soluţie pe care o avem la dispoziţie".

" Cât timp nu se comunică, apar şi se intensifică problemele, suspiciunile, energia negativă. Şi atunci, apar provocări, decizii unilaterale, din care rezultă o tensionare a situaţiei. Noi cel mai puţin ne dorim acest lucru. Prin dialog, fie la Tiraspol, fie în altă parte, doar aşa putem găsi soluţii imediate care ţin de circulaţia oamenilor şi bunurilor, de situaţia din Zona de Securitate", a spus Iurie Leancă.

Răspunzând la întrebarea dacă este posibilă deschiderea unor consulate ale Rusiei şi Ucrainei la Tiraspol, premierul moldovean a apreciat că "de principiu, interesul unor ţări de a-şi deschide acolo consulate este unul firesc", ţinând cont că "în Transnistria există un număr mare de cetăţeni ai Federaţiei Ruse şi ai Ucrainei".

"De facto, vom putea trece la asta doar atunci când autorităţile de la Chişinău vor avea un control eficient şi plenar asupra acestei regiuni. Şi asta pentru că, atunci când dai acceptul pentru consulate, îţi asumi responsabilitatea să le garantezi diplomaţilor siguranţă maximă. Deocamdată, însă, le-am spus colegilor de la Moscova şi de la Kiev că putem găsi alte soluţii", a mai declarat Iurie Leancă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor