R. Moldova ameninţată din nou de vicepremierul rus

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin vine cu noi ameninţări şi avertizează UE că se poate trezi cu un conflict la hotar.
Vicepremierul rus, Dmitri Rogozin. (JOHN THYS/AFP/Getty Images)
Ana Chitoroagă
13.11.2013

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin vine cu noi ameninţări şi avertizează UE că se poate trezi cu un conflict la hotar. Rogozin a spus la Bruxelles că în cazul asocierii Moldovei cu UE ar putea reizbucni conflictul de la Nistru.

„Semnarea Acordului de Asociere între Republica Moldova şi UE ar putea duce la „dezgheţarea” conflictului transnistrean. Problema transnistreană ocupă un loc special în subiectul asocierii Republicii Moldova cu UE”, a spus Rogozin.

Potrivit acestuia, dacă Republica Moldova şi Ucraina vor intra în zona de liber schimb cu UE, asta „va duce la o blocadă economică totală a Transnistriei”.

„Asocierea cu Republica Moldova fără o consultare cu Transnistria, cu siguranţă, va duce la o slăbire a statalităţii moldoveneşti”, este de părere oficialul rus.

Potrivit lui Rogozin, negocierile dintre Moldova şi UE ar trebui să se desfăşoare cu participarea Tiraspolului. Vicepremierul rus a vorbit şi despre consecinţele economice. „Mai mult de 700.000 de persoane din Republica Moldova lucrează în Rusia. Banii lor trimişi în Moldova - reprezintă parte substanţială a bugetului ţării. Vreţi ca ei toţi să vină în Europa?“, s-a întrebat oficialul rus.

Reamintim că liderul enclavei separatiste transnistrene, Evgheni Şevciuk, a cerut, oficial, recent, intervenţia Federaţiei Ruse pentru a „apăra drepturile cetăţenilor ruşi din Transnistria”. Declaraţia a fost făcută la Moscova, în cadrul unei întrevederi cu vicepremierul Dmitri Rogozin, în cadrul căreia a fost semnat şi un protocol special în acest sens. Informaţia a fost confirmată de „preşedinţia de la Tiraspol”.

De asemenea, zilele trecute, la o şedinţă a pretinsului consiliu de securitate al Transnistriei, s-a discutat problema posturilor migraţionale la Nistru, instalate de autorităţile de la Chişinău, precum şi “efectele negative asupra economiei regiunii ale integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor