Moldova poate oferi stabilitate la graniţa cu Uniunea Europeană - Viorel Chivriga

Epoch Times România
11.11.2013

Ce poate propune Moldova celor 28 de state ale UE şi cât de atractivă este Moldova pentru Uniunea Europeană? Este o întrebare interesantă. În opina mea, Moldova trebuie să fie în primul rând atractivă pentru cetăţenii săi şi să realizeze măcar minimumul necesar, pentru a demonstra, iar, din nou, populaţiei sale, că este o ţară capabilă să se dezvolte şi să devină una prosperă, că are grijă de proprii săi cetăţeni, indiferent de naţionalitate şi statut social, şi că merită să fie privită; din interior, dar şi din exterior, ca o ţară în care sunt respectate valorile europene: democraţia, egalitatea, respectul faţă de legi şi faţă de drepturile omului. Pe de altă parte, Moldova poate oferi stabilitate la frontiera cu Uniunea Europeană.

În primul rând stabilitate politică şi economică. Aici aş aprecia în mod direct interesul statelor europene faţă de o problemă mai veche a Moldovei, soluţionarea problemei transnistrene şi evacuarea trupelor ruseşti de ocupaţie. La fel, statele europene sunt interesate, ca în Republica Moldova sa primeze buchea legii, să fie stârpită corupţia, contracarată contrabanda, respectată legea, să fie realizate reforme pentru cetăţeni, şi nu pentru politicieni.

Vedeţi, că declaraţii privitor la promovarea reformelor şi îmbunătăţirea situaţiei cetăţenilor auzim permanent. În acelaşi timp, sărăcia, lipsa de perspectivă şi viitorul incert al copiilor noştri sunt lucrurile care, în continuare, îngrijorează cel mai mult societatea noastră. Instituţiile şi valorile democratice autentice sunt proclamate, dar nu sunt garantate şi aplicate plenar. Crizele politice se repetă cu regularitate. Republica Moldova rămâne un stat dezbinat teritorial, iar perspectivele reintegrării sunt incerte.

Dezbinarea politică conduce la reapariţia elementelor dezbinării sociale, etnice. La fel, Uniunea Europeană este interesată ca Moldova, să-şi dezvolte economia în aşa mod, ca să cedeze odată şi pentru totdeauna prima poziţie din clasamentul celor mai sărace ţări din Europa. Şi asta nu datorită unei conjuncturi favorabile, dar prin reforme economice temeinice, care să catalizeze puternic exporturile şi investiţiile în economia ţării. O astfel de evoluţie este posibilă numai prin crearea unui climat de afaceri prietenos pentru comunitatea de afaceri. Trebuie să fim conştienţi, că în ţările de origine a investitorilor străini, care au investit în Republica Moldova, inclusiv în statele europene este monitorizată foarte bine atitudinea instituţiilor moldoveneşti faţă de companiile străine aflate în ţara noastră.

Cazul Draexlmaier, dar şi alte cazuri similare au demonstrat, că prestaţia autorităţilor moldoveneşti în multe cazuri este sub orice critică. Din acest motiv, şi nu întâmplător în planul de acţiuni al Guvernului privind implementarea Recomandărilor Comisiei Europene pentru instituirea Zonei de Liber Schimb Aprofundată şi Cuprinzătoare (ZLSAC) dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană pus în aplicare odată cu demararea negocierilor cu UE, au fost stabilite măsuri de reformă concrete în diferite domenii şi pe diferite dimensiuni: consolidarea capacităţilor administrative, accesul bunurilor pe piaţă(statistica în comerţul exterior, barierele tarifare şi netarifare, barierele tehnice în calea comerţului, măsurile sanitare şi fitosanitare, facilitarea comerţului şi administrarea vamală, regulile de origine a mărfurilor, servic ii şi investiţii, dreptul proprietăţii intelectuale, achiziţii publice, concurenţa, mediul social şi al muncii.

Toate aceste măsuri reprezintă reforme concrete, care trebuie să apropie mediul de afaceri moldovenesc de standardele europene. Cu siguranţă aceste aşteptări, care au drept bază recomandările Comisiei Europene sunt extrem de necesare, în primul rând, pentru partea moldovenească.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor