Transnistria va dezvolta satele din banii Rusiei

Transnistria este reprezentată de culoarea galbenă. (wikipedia.org)
Tatiana Chiriac
14.11.2013

Guvernul autoproclamatei RMN a aprobat Programul de Dezvoltarea a Satelor din Transnistria pentru anii 2014-2017, cu un buget de 522 mil. ruble (47 mil.$). Potrivit "Infotag", cu referire la Cabinetul de miniştri din regiune, în timpul prezentării proiectului, ministrul Dezvoltării Economice Maia Parnas a spus că programul are drept scop "crearea condiţiilor de bază cu caracter social pentru extinderea producerii şi stabilirea la sat a forţei de muncă, soluţionarea efectivă a sarcinilor prioritare a complexului agrar şi dezvoltarea sectorului social şi a a infrastructurii de ingineri în mediul rural".

Potrivit ei, documentul "va permite unificarea tuturor problemelor cu care se confruntă locuitorii satelor din republică".

Programul prevede alocarea a 31,6 mil. ruble pentru îmbunătăţirea condiţiilor de trai ale sătenilor, în special ale familiilor şi specialiştilor tineri. Pentru înnoirea instituţiilor de învăţământ din sate este planificată alocarea a 85,5 mil. ruble, pentru reconstruirea caselor de cultură - 72 mil., pentru lucrările de conectare la reţeaua de energie electrică - 51,3 mil., pentru gazificare - 105 mil., aprovizionare cu apă potabilă şi canalizare - 84,8 mil., construcţia şi repararea drumurilor - 58 mil.

Ministrul şi-a exprimat speranţa că programul va putea fi aplicat cu ajutorul Rusiei, în special, organizaţia "Integrare Eurasiatică" care realizează deja în Transnistria un şir de proiecte sociale. Ministrul Finanţelor, Elena Ghirjul, a recunoscut că finanţarea proiectului din bugetul ţării în acest moment nu este posibilă.

"Mai târziu, posibil, din buget vor putea fi alocate surse pentru realizarea acestui proiect. Însă, deocamdată, accentul este pus pe finanţarea din afară", a spus ministrul.

Rusia a alocat 120 mil.$ pentru realizarea în Transnistria a proiectelor umanitare de către societatea autonomă non-profit "Integrarea eurasiatică". Din aceşti bani vor fi construite şi reparate instituţiile medicale şi de învăţământ.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor