Republican din Camera Reprezentanţilor avertizează: Există consecinţe ale recompensării invadatorului

Reprezentantul republican american, Don Bacon (Facebook - Don Bacon)
Redacţia
16.02.2025

Reprezentantul Don Bacon, un republican moderat, a avertizat împotriva „recompensării invadatorului” după ce secretarul american al Apărării, Pete Hegseth, a declarat că revenirea Ucrainei la graniţa sa de dinainte de 2014 este un „obiectiv nerealist”.

„Ar trebui să avem claritate morală cine a început acest război, cine bombardează oraşe fără discernământ şi cine este adevăratul nostru prieten aici”, a declarat Bacon miercuri, potrivit The Hill, pe platforma de socializare X, ca răspuns la un raport privind remarcile lui Hegseth.

„Există consecinţe ale recompensării invadatorului, chiar dacă liderul său a condus nechibzuit peste 700.000 dintre cetăţenii săi spre măcel”, a continuat Bacon, referindu-se la preşedintele rus Vladimir Putin, care a ordonat o invazie neprovocată a ţării vecine în urmă cu aproape trei ani.

Vorbind înaintea unei reuniuni a Grupului de Contact pentru Apărarea Ucrainei, condus de SUA, Hegseth a declarat că este „nerealist” să se încerce întoarcerea frontierelor Ucrainei la ceea ce erau înainte de 2014 - când Rusia a anexat Crimeea -, indicând că Statele Unite vor insista asupra unei negocieri între Kiev şi Moscova pentru a pune capăt războiului în care Ucraina cedează teritorii.

„Ne dorim, ca şi dumneavoastră, o Ucraina suverană şi prosperă. Dar trebuie să începem prin a recunoaşte că revenirea la frontierele Ucrainei de dinainte de 2014 este un obiectiv nerealist. Urmărirea acestui obiectiv iluzoriu nu va face decât să prelungească războiul şi să provoace mai multă suferinţă”, a declarat Hegseth miercuri.

Restabilirea Crimeei ca teritoriu ucrainean nu a fost o cerere din partea oficialilor de la Kiev pentru negocierile de pace, ucrainenii temându-se în schimb că orice negocieri implicate de Trump i-ar forţa să renunţe la terenurile luate de Moscova de la începutul războiului, în februarie 2022.

Hegseth a abordat, de asemenea, posibilitatea ca Ucraina să adere la NATO după război, spunând: „Statele Unite nu cred că aderarea Ucrainei la NATO este un rezultat realist al unei soluţii negociate”.

Comentariile lui Hegseth au stârnit îngrijorare în rândul unor critici, care au afirmat că declaraţiile ar putea reduce influenţa Ucrainei în timp ce administraţia Trump încearcă să negocieze încheierea războiului. Preşedintele Trump a respins o întrebare cu privire la acest aspect, vorbind miercuri cu reporterii.

Trump a discutat miercuri atât cu Putin, cât şi cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, în conversaţii în care a subliniat necesitatea încheierii războiului de aproape trei ani din Europa de Est.

„Nimeni nu doreşte pacea mai mult decât Ucraina. Împreună cu SUA, ne trasăm următorii paşi pentru a opri agresiunea rusă şi a asigura o pace durabilă şi fiabilă. Aşa cum a spus preşedintele Trump, haideţi să o facem”, a scris Zelenski după convorbirea sa cu Trump.

Putin şi Trump sunt aşteptaţi să se întâlnească în Arabia Saudită la un moment dat, dar nu a fost publicat un calendar.

Vicepreşedintele Vance este de aşteptat să se întâlnească cu Zelenski în această săptămână, în timpul unei călătorii în Europa pentru Conferinţa de Securitate de la München. Secretarul Trezoreriei, Scott Bessent, a fost, de asemenea, trimis în Ucraina pentru a se întâlni cu Zelenski, în timp ce SUA urmăreşte un acord pentru un acces mai mare la mineralele esenţiale ale Ucrainei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor