Republica Moldova a ratificat Convenţia de la Istanbul

Mihai Popşoi, protest pentru ratificarea convenţiei de la Istambul
Mihai Popşoi, protest pentru ratificarea convenţiei de la Istambul (facebook.com/PAS)

Convenţia Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice a fost ratificată joi de Parlamentul Republicii Moldova.

Deputata PAS Doina Gherman, preşedinta Comisiei politică externă şi integrare europeană, s-a arătat convinsă că odată cu implementarea prevederilor convenţiei, va începe o nouă etapă în combaterea violenţei împotriva femeilor şi fetelor şi anume cea de toleranţă zero pentru orice formă de violenţă.

„Este un mecanism de protecţie sporită a femeilor şi fetelor împotriva violenţei domestice care va fi implementat de Republica Moldova la rând cu alte 34 de ţări europene progresiste”, a punctat vicepreşedintele Parlamentului Mihail Popşoi.

Convenţia de la Istanbul a fost semnată de R. Moldova la 6 februarie 2017 şi include 81 de articole cu prevederi prin care statele părţi asigură prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei în familie, protejarea victimelor, urmărirea penală a infractorilor şi adoptarea politicilor integrate.

Parlamentul R. Moldova informează că vor fi alocate resurse pentru asigurarea funcţionalităţii centrelor de criză pentru victimele violenţei, linii telefonice de urgenţă, disponibile 24/24 ore, adăposturi pentru victimele violenţei, servicii de consiliere psihologică şi juridică, dar şi alte măsuri în acest sens.

Numărul de cazuri de violenţă în familie este în creştere în ultimii ani în Republica Moldova. În anul 2020, autorităţile au fost sesizate în 12.970 de cazuri de violenţă în familie, cu peste 1.100 de cazuri mai multe decât în anul 2019 şi cu aproape 2.000 de sesizări mai multe decât în anul 2018.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe