Joi va avea loc prima întrunire a principalilor negociatori din partea Moldovei şi Transnistriei

Transnistria este reprezentată de culoarea galbenă.
Transnistria este reprezentată de culoarea galbenă. (wikipedia.org)

Joi va avea loc prima întrunire a principalilor negociatori din partea Moldovei şi Transnistriei, a reprezentanţilor politici în cadrul procesului de negocieri în formatul "5+2", Eugen Carpov şi Nina Ştaski. Potrivit "Infotag", cu referinţă la Biroul de Reintegrare de pe lângă guvernul Republicii Moldova, întrevederea va avea loc în sediul nou al Misiunii OSCE în Moldova, situat pe str. Alexei Mateevici, în centrul Chişinăului.

Potrivit comunicatului, principalele subiecte ale întrevederii vor fi direcţionate spre pregătirea primei runde de negocieri în formatul "5+2" din anul acesta, care va avea loc la finele lunii februarie 2014.

De asemenea, partea moldovenească intenţionează să discute situaţia şcolilor moldoveneşti cu predare în baza grafiei latine din regiunea transnistreană.

La începutul anului curent au fost blocate conturile bancare ale liceului Lucian Blaga din Tiraspol, iar administraţia transnistreană solicită ca cele 8 şcoli cu predare în baza grafiei latine din stânga Nistrului să achite impozitele la bugetul Transnistriei. La rândul său, Tiraspolul consideră că "Chişinăul intenţionat acutizează situaţia creată în jurul şcolilor moldoveneşti din Transnistria".

Situaţia din jurul şcolilor va fi discutată în cadrul şedinţei grupurilor de lucru cu privire la subiectele educaţiei din partea Moldovei şi Transnistriei, care este programată pentru 27 ianuarie.

O următoare rundă în formatul "5+2" va avea loc la finele lunii februarie 2014. Pentru prima dată, după reluarea negocierilor la finele anului 2011, aceasta va avea loc nu în străinătate, dar la Chişinău şi Tiraspol, sub egida noii preşedinţii în OSCE, a Serbiei şi Elveţiei.

Cu scopul de a pregăti ordinea de zi a viitoarei runde a negocierilor, luni, în Moldova vine reprezentantul special al OSCE cu privire la reglementarea conflictului transnistrean, ambasadorul Radojko Bogojevic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe