Reporteri Fără Frontiere: Presa R.Moldova - excesiv influenţată de oligarhi

Moldova a căzut în anul 2017 cu 4 locuri în topul mondial al libertăţii presei. Linia editorială a principalelor instituţii media se corelează mult cu interesele politice ale proprietarilor, afirmă experţii.
(Captură Foto)
Ştefan Sârbu
09.01.2018

Organizaţia Reporteri Fără Frontiere caracterizează presa din Republica Moldova ca fiind o mass media folosită drept armă, iar libertatea presei potrivit organizaţiei, s-ar fi înrăutăţit considerabil având în vedere că ţara s-a clasat cu 4 poziţii mai jos pe parcursul unui singur an.

Astfel, potrivit topului Indicelui Libertăţii Presei în lume, elaborat pentru al 15-lea an consecutiv Republica Moldova a fost clasată pe locul 80.

„Mass media moldovenească este diversificată, dar extrem de polarizată, ca şi ţara în sine, care se caracterizează prin instabilitate cronică şi influenţa excesivă a oligarhilor. Linia editorială a principalelor instituţii media se corelează îndeaproape cu interesele politice şi de afaceri ale proprietarilor. Independenţa jurnalistică şi transparenţa proprietarilor mass media sunt provocări majore. Întrucât mass media se luptă una cu cealaltă într-un climat exacerbat de criza din Ucraina, lipsa de independenţă a autorităţii de reglementare în domeniul audiovizualului continuă să fie o sursă de îngrijorare”, se concluzionează în raport.

În context, activistul civic Dumitru Alaiba atenţionează că ştirea ce indică cum a mai căzut R. Moldova în anul 2017 cu 4 locuri în topul mondial al libertăţii presei a fost ignorată de multe surse mass media din ţară: ”Pentru presa din mediaholding lipsa libertăţii presei nu e o problemă. De parcă libertatea presei nu ar fi în interesul celor de la Publika. Chiar dacă, formal, sunt 'presă'. Atunci, când jurnaliştii nu ne pot spune cu ce se ocupă corupţii din stat, este în primul rând problema noastră a tuturor. Suntem furaţi şi nici nu vedem asta. De aia o să depună toate eforturile ca să nu existe presă liberă, sau să fie extrem de slabă şi neputincioasă."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor