Reportaj Reuters despre campania AUR: Au pus ochii pe alegătorii care locuiesc în sate subdezvoltate

Claudiu Tarziu si George Simion (Facebook)
Andrei Popescu
17.05.2024

În încercarea de a deveni al doilea mare partid politic din România, la doar cinci ani de la înfiinţare, Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) a pus ochii pe alegătorii care locuiesc în sate subdezvoltate, cu acces limitat la servicii publice, inclusiv la asistenţă medicală, se arată într-un reportaj Reuters.

În întreaga Europă, sondajele arată că deteriorarea accesului la serviciile medicale reprezintă un factor cheie al popularităţii partidelor ultranaţionaliste şi eurosceptice, care se aşteaptă să obţină un număr record de voturi la alegerile europarlamentare din 9 iunie.

În România, unde nevoile medicale raportate ca fiind nesatisfăcute sunt duble faţă de media Uniunii Europene, AUR a echipat mai multe camioane mari cu echipamente medicale. Caravana străbate România de aproape un an, iar medicii şi asistentele voluntare oferă analize de sânge, scanări, servicii oftalmologice şi stomatologice.

"Ceea ce face caravana este să răspundă unei nevoi clare în România, unde zonele rurale sunt insuficient acoperite de servicii publice de orice fel", a declarat Daniel Sandu, sociolog.

"AUR a găsit o modalitate practică de a face campanie fără pauză, indiferent dacă sunt sau nu alegeri", a adăugat el

Claudiu Târziu, vicepreşedinte al AUR şi candidat la Parlamentul European, a declarat pentru Reuters că partidul îşi propune să câştige 10 din cele 33 de locuri ale României în Parlamentul UE şi să lucreze cu alte "grupuri cu idei asemănătoare" pentru a schimba ceea ce el a numit politicile "distructive" ale Ursulei von der Leyen privind migraţia şi energia verde.

Partidul speră să se alăture Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni (ECR) în Parlamentul European, unde se află partidul Fraţii Italiei al Georgiei Meloni şi partidul polonez de opoziţie Lege şi Justiţie (PiS), a spus el, deşi AUR era, de asemenea, în contact cu gruparea de extremă dreapta Identitate şi Democraţie.

"Nu suntem deloc singuri", a spus el, comparând AUR cu partidele Fraţii şi Liga, PiS, Vox din Spania şi Chega din Portugalia.

Conform analizei citate, sondajele arată că AUR - ai cărei membri au intrat în conflict cu minoritatea etnică maghiară din ţară iar liderii săi s-au opus introducerii istoriei Holocaustului şi a evreilor în programa şcolară - ar putea obţine 16%-20% din voturi la alegerile europene, faţă de 9% cât a obţinut la scrutinul naţional din 2020.

AUR se opune cotelor de migraţie şi ajutorului militar acordat Ucrainei. Este "categoric împotriva colonizării Europei cu populaţii străine" şi este în favoarea restabilirii României la graniţele sale din 1940, care includ teritorii aflate acum în Bulgaria, Moldova şi Ucraina.

"Nu suntem împăcaţi cu modul în care Uniunea Europeană forţează statele membre să participe la efortul de război al Ucrainei, deşi... înţelegem situaţia Ucrainei şi am oferit tot sprijinul pe care l-am putut oferi ca stat", a declarat Târziu.

Plătită din fonduri de partid şi din donaţii private, caravana AUR a fost în peste 110 localităţi din 37 de judeţe şi a consultat peste 20.000 de pacienţi în ultimele 10 luni.

Camioanele au costat în total un milion de euro, inclusiv dotarea lor cu echipamente medicale. Analizele de sânge, cu rezultate pe loc, costă 120 de lei (26 de dolari) pe pacient.

Medicii, care fac parte dintr-un ONG fondat de un deputat de AUR, au declarat că unii pacienţi nu au mai fost testaţi de zeci de ani. Unora li s-au descoperit tumori, altora li s-au fixat oasele rupte netratate. Aproximativ 50 de pacienţi mai în vârstă au fost operaţi de cataractă.

Medicii sunt în principal membri de partid, atraşi, spun ei, de accentul pus de AUR pe patriotism, valorile tradiţionale ale familiei şi credinţă. Mulţi dintre ei candidează la alegerile europene şi locale, ambele programate pentru 9 iunie. AUR s-a angajat să stimuleze serviciile medicale regionale şi să se concentreze pe prevenţie.

România are una dintre cele mai puţin dezvoltate infrastructuri de sănătate din UE, iar datele Eurostat arată că are cea mai mare rată de mortalitate din UE, atât pentru bolile care pot fi prevenite, cât şi pentru cele care pot fi tratate. După ce a construit un singur spital în ultimele trei decenii, guvernul de coaliţie a semnat anul acesta contracte pentru construirea a două unităţi regionale finanţate de UE.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor