Relaţia olandezilor cu moneda euro va fi dezbătută după alegerile din martie

Relaţia viitoare a Olandei cu moneda euro va fi dezbătută cuprinzător de Parlamentul ţării după alegerile din martie, în condiţiile în care parlamentarii au autorizat întocmirea unui raport asupra viitorului monedei euro.
Monedă euro (Sean Gallup / Getty Images)
Andrei Popescu
26.02.2017

Moţiunea de aprobare a unei investigaţii desfăşurate de Consiliul de Stat, organismul guvernamental de consiliere legală, coincide cu un val tot mai mare de euroscepticism în Europa, pe care partidele populiste speră să îl poată folosi într-o serie de alegeri naţionale ce vor avea loc anul acesta în mai multe state europene, inclusiv în Franţa şi Germania – amândouă fiind stâlpi de susţinere ai zonei euro.

Ancheta va examina dacă va fi posibil ca olandezii să renunţe la moneda unică şi dacă da, în ce mod s-ar putea face, a declarat parlamentarul Pieter Omtzigt.

Moţiunea parlamentară care cere investigaţia a fost adoptată unanim, joi seara, de către legiuitorii olandezi.

Investigaţia a fost declanşată de temerile că ratele foarte scăzute ale dobânzii adoptate de Banca Centrală Europeană (BCE) vor afecta cetăţenii olandezi care îşi depun banii la bănci, în special pensionarii. Un alt motiv al investigaţiei este reprezentat de îndoielile cu privire la legalitatea programelor BCE de cumpărare de obligaţiuni, a precizat Omtzigt.

Descoperirile anchetei vor fi prezentate în câteva luni, într-o perioadă în care componenţa Parlamentului se va fi schimbat dramatic.

În timp ce majoritatea alegătorilor olandezi susţin că favorizează păstrarea monedei euro, partidul eurosceptic de extremă dreapta al lui Geert Wilders este aşteptat să obţină un număr semnificativ de voturi, dar insuficiente pentru a forma un guvern.

Cel mai probabil rezultat al alegerilor din 15 martie este o nouă coaliţie de centru care include mai multe partide, precum creştin democraţii lui Omtzigt, care şi-au exprimat destul de vocal opoziţia lor faţă de politica actuală a BCE.

Moţiunea de joi instruieşte Consiliul să analizeze „ce fel de opţiuni politice şi instituţionale sunt deschise pentru euro” şi „care sunt avantajele şi dezavantajele fiecăreia”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor