Lagarde îşi manifestă îngrijorarea faţă de alegerile europene

Christine Lagarde, a declarat duminică faptul că este îngrijorată în privinţa rezultatului alegerilor ce vor avea loc în Europa, deşi a insistat că zona euro face un progres înspre rezolvarea problemelor sale economice.
Christine Lagarde (Captură Foto)
Andrei Popescu
13.02.2017

“Sunt îngrijorată, ca toţi ceilalţi, în legătură cu aceste alegeri”, a declarat Christine Lagarde, directorul general al Fondului Monetar Internaţional, în cadrul unei conferinţe internaţionale în Dubai, când a fost întrebat despre alegerile din acest an din Franţa, Olanda şi Germania.

Lagarde nu a detaliat mai mult problema.

Preşedinta Frontului Naţional francez, Marine Le Pen, care a promis că va scoate Franţa din zona euro, atrage tot mai mult suport înaintea alegerilor prezidenţiale franceze, în timp ce politicianul de extremă dreapta Geert Wilders creşte în sondajele de opinie olandeze. În plus, conservatorii cancelarului german Angela Merkel înfruntă o provocare puternică în cadrul alegerilor germane.

Întrebată dacă divergenţele continue dintre guverne în legătură cu modul de rezolvare a crizei datoriilor din zona euro arată că Uniunea Europeană eşuează să facă faţă marilor probleme, Lagarde a apărat blocul susţinând că Irlanda, Portugalia şi Cipru şi-au revenit din criză.

Dar, a adăugat ea, “trebuie făcut mai mult. Trebuie făcut mult mai mult. Nu există nicio îndoială în ceea ce priveşte acest lucru ”.

Lagarde a mai precizat că FMI monitorizează îndeaproape planurile Administraţiei preşedintelui american Donald Trump de a reevalua legea Dodd Frank pentru reformă financiară, care a fost adoptată pentru a reduce riscul de pe Wall Street după criza financiară globală din 2007-2008.

“Când vine vorba de stabilitatea financiară, de abilitatea de a monitoriza, de a întări acele instituţii cu responsabilitatea corespunzătoare – cred că este foarte important pentru misiunea pe care o are FMI, care este stabilitatea financiară în jurul lumii”.

Lagarde a declarat că există motive de optimism în legătură cu creşterea economică a SUA, care ar putea fi alimentată de reforme asupra impozitării şi de cheltuielile pentru infrastructură planificate de Trump.

Dar, a adăugat ea, “ştirile mai îngrijorătoare constau în faptul că acel lucru va avea consecinţe asupra restului lumii”.

O creştere economică rapidă şi o rată mai scăzută a şomajului în SUA ar putea duce la mai multe creşteri ale ratei dobânzilor americane, în timp ce inflaţia în Statele Unite a început să se apropie de pragul în care va fi declanşată de asemenea o înăsprire a politicii monetare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor