Reformele de succes în domeniul justiţiei juvenile din Moldova - model pentru alte ţări din regiune

(Photos.com)
Tatiana Chiriac
02.07.2012

În perioada1-7 iulie 2012 în Moldova se află în vizită de studiu o delegaţie de nivel înalt din Tadjikistan, pentru a se documenta cu privire la situaţia în domeniul justiţiei juvenile. Reprezentanţi ai Parlamentului, Guvernului, Curţii Supreme şi altor instituţii de drept, precum şi membri ai societăţii civile şi UNICEF din Tadjikistan se vor întâlni cu omologii lor din Republica Moldova, pentru a se inspira din bunele practici şi experienţa ţării noastre la capitolul justiţiei pentru copii, transmite serviciul de presă al Ministerului Justiţiei.

Republica Moldova a înregistrat progrese semnificative în acest domeniu în ultimii ani, fiind recomandată de către biroul regional UNICEF ca o ţară-model în Europa de Est.

Astfel, datorită reformelor în justiţie, s-a reuşit reducerea numărului minorilor aflaţi în detenţie, tot mai mulţi copii fiind redirecţionaţi spre proceduri alternative, cum ar fi probaţiunea şi munca în folosul comunităţii. În acest scop, a fost creat un nou serviciu de probaţiune în care sunt angajaţi ofiţeri de probaţiune, inclusiv 42 specializaţi în lucrul cu copiii. Astăzi în Moldova asemenea servicii de probaţiune există în toate raioanele ţării.

Totodată, responsabilitatea pentru investigarea cazurilor cu implicarea copiilor, a fost transferată de la poliţie la procuror şi au fost desemnaţi 73 de procurori specializaţi în cauzele cu participarea infractorilor minori, aceştia fiind instruiţi în lucrul cu copiii.

Acest lucru a permis o abordare mai prietenoasă a cazurilor în care sunt implicaţi copiii, sentinţa maximă pentru copii fiind redusă la 10 ani, iar durata maximă în care un minor poate fi reţinut de poliţie - de la 72 la 24 de ore.

Toate aceste schimbări au apropiat sistemul de justiţie juvenilă al R. Moldova de standardele europene şi internaţionale.

În acelaşi timp, specialiştii atestă şi unele lacune ale sistemului, printre care insuficienţa serviciilor pentru copiii în conflict cu legea şi lipsa mecanismelor de reintegrare socială a acestora. În continuare, Republica Moldova trebuie să depună eforturi pentru a crea servicii comunitare de sprijin şi asistenţă pentru resocializarea minorilor în conflict cu legea, dar şi prevenirea infracţiunilor în rândul copiilor vulnerabili.

Schimbările în domeniul justiţiei pentru copii au fost realizate cu suportul partenerilor, UNICEF având un rol important în promovarea reformelor, a schimbului interstatal de experienţă şi consolidarea parteneriatelor în interesul copiilor.

Menţionăm că vizita delegaţiei din Tadjikistan în R. Moldova în perioada 1-7 iulie 2012 este organizată de oficiul UNICEF din Tadjikistan, cu suportul UNICEF Moldova şi a Ministerului Justiţiei al Republicii Moldova. În urma vizitei se aşteaptă ca experienţa Moldovei să fie preluată de către Tadjikistan, în realizarea reformelor ce ţin de justiţia pentru copii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor