Comisia de selectare a judecătorilor la CEDO este politizată

(www.gov.ro)
Ana Chitoroagă
29.06.2012

Comisia de selectare a judecătorilor la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului este politizată, deoarece patru membri au carnet de partid, iar alţi trei membri ar fi incompatibili să facă parte din comisie, a declarat Corneliu Gurin, expertul Asociaţiei pentru Democraţie Participativă, în cadrul unei emisiuni de la Publika TV.

În acest sens, Gurin a mai precizat: "Mai multe organizaţii nonguvernamentale l-au sesizat pe premier că a numit în această comisie mai multe persoane care reprezintă PLDM. La o şedinţă a Guvernului, premierul a spus că se vor face unele modificări şi a dat indicaţii ministrului Justiţiei. S-a modificat în sensul acceptării câtorva deputaţi şi s-a politizat şi mai mult comisia care trebuia să fie formată din experţi…".

Potrivit Publika.TV, expertul a mai adăugat: "Cred că deja trei membri sunt în stare de incompatibilitate. Printre candidaţi se numără viceministrul justiţiei. Ministrul Justiţiei, care este şeful nemijlocit al acestui candidat, este preşedintele comisiei, iar adjunctul direcţiei Agent Guvernamental, subalternul candidatului Grosu, este tot membru. Evident că vor exista posibilităţi de influenţare asupra votului lor. Şi mai este o angajată a Ministerului Justiţiei care poate fi dirijată de preşedintele acestei comisii. Grosu ar trebui el singur să se retragă. Păcat că nu a fost posibilă de contestat componenţa acestei comisii la Curtea Constituţională"..

În acelaşi timp, fostul ministru al Justiţiei Nicolae Eşanu nu înţelege de ce Oleg Efrim a declarat drept pripite afirmaţiile lui Alexandru Tănase care acuză guvernarea că vrea să trimită la CEDO judecători "comozi" şi nepregătiţi profesional. În acelaşi timp, Eşanu susţine că a aflat înainte de numirea componenţei comisiei cine va fi ales în calitate de judecător la CEDO.

Astfel Eşanu a declarat; "Mă miră reacţia atât de dură la o opinie care nu reflectă nimic grav. Am şi eu rezerve asupra componenţei comisiei respective. Toată lumea înţelege că procedura este făcută doar pentru a respecta cerinţele formale înaintate de Consiliul Europei. Înainte de a se crea această comisie mi s-a spus că vor fi selectaţi Griţco şi Grosu. Vom vedea. Oamenii destul de informaţi au spus că aceştia vor fi judecătorii Moldovei la CEDO".

Publika.md aminteşte că nouă persoane înscrise la Concursul de selectare a candidaţilor la postul de judecător din partea Moldovei la CEDO au fost acceptate de Ministerul Justiţiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor