Parlamentul a votat în prima lectură un pachet de iniţiative legislative cu privire la reforma sistemului judecătoresc

Parlamentul a adoptat astăzi, în prima lectură, un set de proiecte de modificare a legislaţiei cu privire la organizarea şi funcţionarea sistemului judecătoresc, precum şi proiectul unei Legi privind selectarea, avansarea în carieră şi evaluarea performanţelor judecătorilor. Elaborarea acestui pachet de iniţiative legislative, aprobat de Guvern încă din februarie, s-a aflat în grija unui grup de lucru special instituit, din care au făcut parte, pe lângă reprezentanţii Ministerului Justiţiei, cei ai Consiliului Superior al Magistraturii şi instanţelor judecătoreşti, delegaţi ai unor instituţii ale administraţiei publice centrale, precum şi exponenţi ai societăţii civile, transmite serviciul de presă al Ministerului Justiţiei.
Tatiana Chiriac
21.06.2012

Parlamentul a adoptat astăzi, în prima lectură, un set de proiecte de modificare a legislaţiei cu privire la organizarea şi funcţionarea sistemului judecătoresc, precum şi proiectul unei Legi privind selectarea, avansarea în carieră şi evaluarea performanţelor judecătorilor.

Elaborarea acestui pachet de iniţiative legislative, aprobat de Guvern încă din februarie, s-a aflat în grija unui grup de lucru special instituit, din care au făcut parte, pe lângă reprezentanţii Ministerului Justiţiei, cei ai Consiliului Superior al Magistraturii şi instanţelor judecătoreşti, delegaţi ai unor instituţii ale administraţiei publice centrale, precum şi exponenţi ai societăţii civile, transmite serviciul de presă al Ministerului Justiţiei.

Proiectele în cauză includ un şir de reglementări în concordanţă cu prevederile Strategiei de Reformă în Sectorul Justiţiei, care stabilesc criterii clare, obiective, transparente şi bazate pe merit pentru procedura de selectare, numire şi promovare a magistraţilor. De asemenea, urmează a fi instituit un sistem de evaluare periodică, o dată la trei ani, a performanţelor judecătorilor. În primii doi ani de la data intrării în vigoare a acestei legi, toţi judecătorii vor fi supuşi acestei proceduri de evaluare. Pe lângă asta, iniţiativele prezentate Parlamentului stipulează crearea unui modul special în programul electronic de gestionare a dosarelor, pentru crearea aleatorie a completelor de judecată şi eliminarea, astfel, a posibilităţii unor eventuale abuzuri, prin excluderea factorului uman.

Pentru a consolida capacităţile de autoadministrare a sistemului judecătoresc, a fost revizuit rolul, componenţa şi competenţele Consiliului Superior al Magistraturii, dar şi consolidată poziţia pe care o va ocupa în acest sistem Adunarea Generală a Judecătorilor. În aceeaşi ordine de idei, a fost prevăzută reformarea instituţiei imunităţii judecătorilor, care le va fi retrasă automat în cazul unor bănuieli de acte de corupţie, dar şi măsuri de consolidare, cum ar fi introducerea funcţiilor de administrator al instanţelor judiciare şi cea de asistent judiciar.

Potrivit ministrului Justiţiei, Oleg Efrim, printre factorii care au determinat elaborarea acestui pachet de iniţiative legislative se numără nivelul scăzut al încrederii cetăţenilor în justiţie, bănuielile quasi-generalizate de corupţie ce planează asupra acestui sistem, imunitatea absolută care îi scuteşte pe judecători de orice răspundere, dar şi mentalitatea unui "club închis" care domină printre magistraţi atunci când e vorba despre accesul şi promovarea ierarhică în această profesie.

Menţionăm că pachetul de proiecte cu privire la reforma sistemului judecătoresc urmează să fie examinat şi aprobat de Legislativ în lectură finală până la sfârşitul acestei sesiuni parlamentare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor