Reducerea consumului de energie electrică indică o încetinire a economiei chineze
alte articole
Consumul naţional de energie electrică a fost întotdeauna un barometru important pentru evaluarea economiei Chinei (Li Keqiang, vice-premierul, a spus odată că el ia în considerare mai degrabă utilizarea energiei electrice, decât statisticile oficiale), iar de la începutul acestui an lucrurile nu arată prea bine: Rata de creştere a consumului de energie electrică a fost în scădere, atingând un nou nivel minim în luna aprilie.
Aceste cifre au fost însoţite de vestea că angajatorii din industria energetică, a oţelului şi a comunicaţiilor îşi reduc numărul de angajaţi şi că un număr de întreprinderi de stat vor institui o îngheţare a salariilor.
Pe 14 mai, Biroul Naţional Chinez pentru Energie a publicat date noi care arată că consumul total de energie electrică a fost mai mic de 390.000 de gigawaţi-oră (GWh) - o creştere de doar 3,74 la sută faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Rata de creştere a fost în scădere în ultimele două luni, scăzând cu 3,26 la sută comparativ cu luna martie, şi este cea mai mică din ultimele 16 luni.
Din aprilie 2010 până în aprilie 2011, consumul total de electricitate din China a crescut cu peste 11 la sută, iar consumul de energie electrică industrială a crescut cu 12,1 la sută. Din aprilie 2011 până în aprilie 2012, consumul de energie electrică industrială a crescut cu doar 1,55 la sută - o scădere mai mare de 10 la sută a ratei de creştere, faţă de anul precedent. Consumul industrial de energie electrică din luna martie a crescut cu 3,8 la sută faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, care este, de asemenea, o scădere cu aproape 10 la sută, comparativ cu rata de creştere de 13,41 la sută din 2011.
Scăderea consumului de energie electrică merge mână în mână cu un declin general al economiei ţării, potrivit economiştilor şi analiştilor.
O lectură preliminară a HSBC China Manufacturing Purchasing Managers Index, o unitate de măsură pentru activitatea din sectorul de producţie, arată că a fost în scădere ajungând la 48,7 în luna mai, faţă de 49,3 din aprilie. Aceasta este a şaptea lună consecutivă în care indicele a arătat o contracţie (cifrele mai mici de 50 indică o încetinire faţă de luna precedentă, în timp ce cele peste 50 indică o creştere).
Chen Xiaonong, un economist cu sediul în SUA şi fostul redactor şef al Modern China Studies, a declarat într-un interviu cu The Epoch Times că economia chineză s-ar putea confrunta cu o recesiune. "Economia Chinei ar fi trebuit să fie orientată spre consumator, dar a fost condusă pe o pistă deformată de Partidul Comunist Chinez (PCC)", a spus el, adăugând că, având o populaţie de 1,3 miliarde de persoane, consumatorii din China ar putea cu uşurinţă provoca "o mare parte din creşterea economică a ţării."
În schimb, economia a ajuns să se bazeze pe investiţiile imobiliare şi în infrastructurile urbane, a spus Cheng. "Odată ce construcţiile imobiliare şi în infrastructura urbană se opresc, nevoia creată de guvern va dispărea, deci aceste întreprinderi [critice] sunt uluite", a susţinut el.
În plus faţă de electricitate, oţel şi comunicaţii, există o presiune de reducere a ocupării forţei de muncă ce ameninţă întreprinderile din multe zone. Un internaut de pe forumul electronic Tianya a menţionat concedieri, salarii reduse şi reducerea orelor în întreprinderile de stat, informaţii care nu sunt făcute publice.
Un utilizator cu pseudonimul "Lotus în ploaie" a pretins că ar fi rudă cu un angajat dintr-o companie energetică de stat şi a spus că în prezent este instituită o îngheţare a salariilor. Au fost furnizate şi cifrele, dar nu a fost posibil să se verifice aceste afirmaţii.
Un alt internaut a relatat o poveste similară cu privire la industria comunicaţiilor mobile de stat, referindu-se la concedieri şi îngheţarea salariilor.
Şi proprietarii de întreprinderi mici şi mijlocii s-au plâns de faptul că afacerile merg prost, unii spunând că situaţia lor este mai rea acum decât în timpul crizei financiare din 2008. Xiao Wei, un proprietar al unei afaceri de textile din Pearl River Delta, a declarat luni pentru The Epoch Times că zeci de companii din apropiere au fost închise în acest an, adăugând că problemele economice ale ţării au afectat mai multe industrii din apropiere.
Alte plângeri ale proprietarilor de afaceri de pe forumurile online au menţionat o cerere scăzută din partea consumatorilor şi comenzi reduse, în timp ce taxele, costurile forţei de muncă şi costurile fixe au crescut.
Un membru din conducerea Hunan Valin Xiangtan Iron and Steel Company a relatat pentru un reporter Epoch Times că producţia actuală de oţel este mai mare decât cererea. Compania este acum forţată să găsească noi comenzi, a declarat acest individ, adăugând că întreaga industrie se află într-o situaţie similară dificilă.
The Epoch Times publică în 35 de ţări şi în 19 limbi. Abonaţi-vă la newsletter-ul nostru electronic.