Creşterea economică şi exporturile Chinei sunt ameninţate de criza euro

Brokerii de la bursa de acţiuni din Hong Kong, 7 mai 2012
Brokerii de la bursa de acţiuni din Hong Kong, 7 mai 2012 (Laurent Fievet / AFP / Getty Images)
Han San
23.05.2012

Dacă Grecia va părăsi blocul euro, creşterea exporturilor Chinei ar putea scădea cu circa 4 la sută, iar PIB-ul ar putea fi redus la aproximativ 6,4 la sută, conform opiniilor lui Peng Wensheng, economistul-şef de la China Internaţional Capital Corporation (CICC), una dintre cele mai mari bănci de investiţii din ţară.

Peng şi-a publicat opiniile într-un articol de pe site-ul financiar al Sina. Sina este un foarte mare portal web chinez.

Grecia a recurs la un guvern de tranziţie, după ce nu a reuşit să formeze o coaliţie după cele mai recente alegeri. S-a preconizat pe scară largă că partidul de extremă stânga, anti-austeritate, SYZRIA va ocupa cele mai multe locuri în parlament, punând în pericol planul de salvare sprijinit de Uniunea Europeană şi Fondul Internaţional Monetar, şi va obliga ţara înglobată în datorii să iasă din blocul ce foloseşte moneda comună.

În timpul unei conferinţe de presă de pe 15 mai, Ministerul de Comerţ din China a anunţat că din cauza impactului crizei datoriilor suverane din Europa, investiţiile UE "au scăzut foarte mult", la aproape 30 la sută. Peng de la CICC susţine că investiţiile străine directe (ISD) în China au cunoscut o scădere în ultimele şase luni.

Raportul privind comerţul exterior pentru primăvara anului 2012, lansat la sfârşitul lunii aprilie de Ministerul de Comerţ din China, a indicat că rata de creştere a exporturilor chineze către Europa a scăzut la 6,5 la sută în trimestrul al patrulea al anului trecut, de la 18,2 la sută în trimestrul precedent.

Între timp, exporturile chineze către UE au scăzut cu 1,8 la sută, având o scădere de aproape 30 la sută în exporturile către Italia. Totalul exporturilor către Statele Unite şi Japonia au fost considerate stabile, înregistrând creşteri de 12,8 la sută, respectiv 10,3 la sută, a susţinut raportul.

Cu un număr tot mai mare de eşecuri economice, criza datoriilor din Europa s-a extins către economia reală, potrivit lui Peng. El a sugerat că tulburările din economiile ţărilor europene ar putea avea un efect de domino, dăunând afacerilor de export din China şi ar putea duce la o ruptură în lanţul de capital, ceea ce înseamnă că întreprinderile nu vor primi bani.

La începutul acestui an, Fondul Monetar Internaţional a avertizat că "rata de creştere a Chinei ar putea scădea brusc, dacă zona euro intră într-o recesiune puternică". Şi economistul Yao Wei, de la banca franceză Societe Generale din Hong Kong, a prezis că exporturile din China ar putea fi afectate de criza datoriilor suverane din Europa, provocând scăderea ratei exporturilor la procente cu o singură cifră.

 

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor