China încearcă să obţină un avantaj asupra SUA prin intermediul investiţiilor
Un grup occidental de experţi, cum ar fi Consiliul pentru Relaţii Externe (CFR), încă încearcă să ajungă la o înţelegere cu regimul chinez, în efortul de a convinge statul chinez să investească în America şi să aducă locuri de muncă către această economie asediată.
"Investiţiile chineze vor promova o nouă activitate economică. ... Mai multe ISD [Investiţii străine directe] ar creşte exporturile americane către China, pe măsură ce societăţile chineze care au operaţiuni în SUA vor dori să exporte înapoi acasă", a recomandat CFR în Memorandumul de Inovare Politică nr. 13, din data de 9 februarie.
Pe de altă parte, guvernul american a fost prudent în a permite întreprinderilor chineze să investească în Statele Unite, aşa că nu există o transparenţă a proprietăţii şi este adesea dificil de aflat dacă întreprinderea este direct sau indirect deţinută de vreo persoană care face parte din regimul chinez.
America este o ţară cu o piaţă deschisă, în care intrarea sau ieşirea unei întreprinderi de pe piaţă nu este nimic special sau nimic îngrijorător. Cu toate acestea, statul chinez stabileşte obstacole fără precedent pentru intrarea pe piaţă, cum ar fi renunţarea la informaţii confidenţiale, ceea ce permite instanţelor sale să ocolească normele internaţionale în timpul conflictelor cu investitorii străini, precum şi o mulţime de alte distorsiuni ale pieţei care afectează investitorii străini.
Preşedintele Barack Obama nu este de acord cu tacticile de denaturare a comerţului din China şi a clarificat acest lucru pe 13 noiembrie 2011, la conferinţă de presă a Summit-ului Economic de Cooperare Asia-Pacific (APEC), publicată pe site-ul Casei Albe.
"Există o serie de lucruri pe care le-au făcut, lucruri ce dezavantajează nu doar Statele Unite, ci o serie întreagă din partenerii lor comerciali ... ajunge. ... Există o preocupare în cadrul spectrului politic că terenul de joc nu este echilibrat în acest moment", a spus Obama.
Nu numai guvernele, dar şi membrii Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) presează China să "acorde reciprocitate în accesul pe piaţă", potrivit unui raport din luna aprilie al Rhodium Group. Cu sediul la Paris, OCDE este o entitate ce promovează cooperarea între guverne. OCDE are actualmente 34 de ţări membre, inclusiv Statele Unite, Australia, Franţa, şi Germania.
Mai multe investiţii au fost întâi aprobate, apoi negate
"Mulţi directori chinezi cred că Statele Unite nu doresc să primească investiţiile chineze, chiar dacă marea majoritate a investiţiilor chineze în Statele Unite, fie au fost aprobate, fie nu au necesitat nici o aprobare", în conformitate cu memorandumul CFR.
Atunci când vorbim despre investiţiile din Statele Unite, oficialii din China indică investiţiile eşuate, cum ar fi tentativa de investiţii a China Naţional Offshore Oil Corp (CNOOC) în fostul Unocal Corp şi cumpărarea de active în 3Leaf Systems, o companie cu sediul în California, de către Huawei Technologies Inc, care a fost cesionată din ordinul Statelor Unite.
Oficialii chinezi nu înţeleg delimitarea între entităţile guvernamentale şi cele neguvernamentale, care există în SUA. Proprietatea Huawei nu este transparentă, deşi firma pretinde că este o companie deţinută de angajaţi. Există mai multe zvonuri, dar analiştii sugerează că societatea are legături strânse cu armata chineză.
În 2005, CNOOC, o companie chineză deţinută de stat, şi-a retras oferta de a cumpăra Unocal din cauza unei reacţii politice. "CNOOC este o companie străină; guvernul chinez o controlează şi are avantajul nedrept de a primi sprijin financiar din partea guvernului chinez", potrivit unui studiu de caz publicat de Institutul Peterson pentru Economie Internaţională.
Investiţiile în SUA
"Investiţiile chineze directe în Statele Unite ale Americii au scăzut la 69 milioane de dolari în T4 2011, micşorând cifra anuală la 4,5 miliarde de dolari. Aceasta este o uşoară scădere faţă de cei 5,2 miliarde de dolari de anul trecut şi semnificativ mai mică decât cifrele pentru Europa, unde investiţiile chineze au atins un nou record, de aproape 10 miliarde de dolari", potrivit unui raport din 2012 al Rhodium Group, de Thilo Hanemann.
În al patrulea trimestru al anului 2011, societăţile din China au investit în şapte societăţi, dintre care cinci au fost proiecte de tip Greenfield. Un proiect Greenfield nu reprezintă achiziţionarea unei alte entităţi, ci deschiderea de operaţiuni într-o altă ţară de către o anumită companie, pornind de la zero şi construind societatea de la bază.
Deşi valoarea investiţiilor chineze a fost mai mică, numărul de investiţii (şapte) nu s-au schimbat faţă de trimestrele anterioare.
Un număr mai redus de investiţii, în al patrulea trimestru al anului 2011, nu anunţă o încetinire a investiţiilor chineze în Statele Unite, din moment ce 2012 vesteşte deja mai multe investiţii.
Pe 3 ianuarie, Devon Energy Corp, o firmă energetică din Oklahoma, a anunţat că a negociat un acord cu Sinopec International Petroleum Exploration & Production Corp (SIPC). SIPC va investi 2,2 miliarde de dolari pentru o participaţie în cele cinci şisturi petroliere şi câmpuri de gaze ale Devon şi va plăti acesteia 900 milioane de dolari la finalizarea tranzacţiei.
SIPC a fost de acord să plătească încă 1,6 miliarde de dolari în viitoare costuri de foraj din 2012 până în 2014. Cu toate acestea, nu se ştie cât de multe locuri de muncă în domeniul forării va aduce această tranzacţie pentru Statele Unite. De asemenea, proprietarul Sinopec nu poate fi stabilit. Compania susţine pe site-ul său că este o companie de stat şi o instituţie autorizată de stat să facă investiţii, dar nu este clar dacă este deţinută de stat sau nu.
Potrivit unui anunţ de pe 28 martie al lui Robert Bentley, guvernatorul Alabama, Golden Dragon Precise Copper Inc. (proprietar necunoscut) a ales Thomasville din Clarke County pentru construirea unei firme producătoare de cupru în valoare de 100 de milioane de dolari, care va aduce 300 de locuri de muncă în acest oraş.
Rhodium Group menţionează "potenţiala vânzare a activelor de generare a energiei eoliene ale AES (evaluate la 1,65 miliarde de dolari) către China State Grid". China State Grid este o corporaţie deţinută de statul chinez, în timp ce AES Corp are sediul în Arlington, VA.
Analizând portofoliul de investiţii al Chinei
"Poziţia Chinei privind investiţiile la nivel mondial continuă să fie dominată de active cu randament scăzut: în ciuda scopului de a-şi diversifica portofoliul la nivel mondial, poziţia Chinei privind investiţiile internaţionale continuă să fie dominată de rezerve şi alte clase de active cu randament scăzut, cum ar fi titluri de creanţă, împrumuturi bancare şi numerar. Investiţiile directe şi investiţiile de portofoliu în acţiuni rămân o mică parte din portofoliul global al Chinei", potrivit unei analize de pe 4 mai a Rhodium Group.
În 2011, regimul chinez şi-a crescut activele externe la 600 miliarde de dolari, însumând 4,72 trilioane de dolari până la sfârşitul anului. Cu toate acestea, se pare că statul chinez a frânat investiţiile străine în 2011, având în vedere că rata de creştere a fost de 15 la sută - cea mai mică din 2004.
De asemenea, portofoliul de investiţii al regimului chinez nu a crescut în acelaşi ritm ca şi în anii anteriori, din cauza unei creşteri a ratei de schimb şi a modificărilor în valoarea investiţiilor realizate în trecut. În plus, diversificarea încă reprezintă o problemă, regimul chinez fiind mai interesat în a investi în exploataţiile în valută decât în oricare alte tipuri de produse tangibile.
"În ciuda eforturilor retorice şi reale de a diversifica portofoliul său global, activele globale ale Chinei rămân dominate de rezerve şi 'alte investiţii' – credite comerciale, bancare şi exploataţii în valută ", potrivit Rhodium Group.
Excedentul comercial al Chinei nu va mai creşte la fel de repede ca în anii anteriori, având în vedere problemele economice mondiale. În 2011, rezervele sale au crescut la 3,26 miliarde de dolari, o creştere de 12 la sută, sau de 342 miliarde de dolari - cea mai mică creştere din 2004.
Diversificarea rezervelor Chinei departe de dolarul american nu este o opţiune, având în vedere problemele actuale ale euro, analiştii sperând că euro nu va dispărea.
"SAFE [Administraţia de stat a schimbului valutar, sub auspiciile Băncii Centrale din China], a favorizat, în general, o mai mare diversificare a acestor exploataţii, însă realitatea crudă este că problemele europene şi riscurile asociate cu alte valute, au lăsat Beijingul cu mult mai puţine alternative faţă de dolarul american decât şi-ar dori", a declarat raportul Rhodium Group.
The Epoch Times publică în 35 de ţări şi în 19 limbi. Abonaţi-vă la newsletter-ul nostru electronic.