Se poate să fi venit şi ziua reformistului din Guangdong, Wang Yang

Wang Yang, un aparent reformator, la o reuniune politică în Guangdong, martie 2010.
Wang Yang, un aparent reformator, la o reuniune politică în Guangdong, martie 2010. (Liu Jin / AFP / Getty Images)

Wang Yang, una dintre cele mai proeminente figuri din fracţiunea reformistă a Partidului Comunist Chinez (PCC), îşi va continua eforturile politice în provincia Guangdong, după ce a fost renumit recent secretar de partid acolo, şi conform relatărilor, va primi probabil un loc în Comitetul Permanent al Biroului Politic, organul politic cel mai puternic din China.

Ca secretar de partid în provincia Guangdong din 2007, Wang a format un fel de coaliţie cu premierul Wen Jiabao şi liderul Chinei Hu Jintao, în scopul reformării provinciei Guangdong.

Tipul de reformă promovată de Wang Yang reprezintă o ameninţare la adresa cadrelor care şi-au construit cariera prin intermediul aparatului de securitate şi organelor de propagandă.

The Economic Observer a raportat că "motivul alinierii secretarului de partid din Guangdong, Wang Yang, cu Wen Jiabao, în încercarea de reformare a Guangdong, nu este doar faptul că provin din aceeaşi provincie şi că au făcut parte din Liga Tineretului, dar este şi pentru că Wang Yang caută să implementeze în oraşul Guangdong un model economic care să îndeplinească aşteptările cetăţenilor. Prin urmare, ei au făcut o sugestie Băncii Mondiale şi altor organizaţii mondiale să pună în aplicare un plan pe 5 ani."

Importanţa tot mai mare pe care o are Wang Yang a venit odată cu eclipsarea recentă a lui Bo Xilai, care a susţinut ideologii politice şi politici economice contrare celor ale lui Wang, ce se axau foarte mult pe stat.

Bo Xilai a făcut parte din Gărzile Roşii în tinereţe, iar organizaţia sa studenţească a fost mobilizată direct de Mao Zedong. Criticile tatălui său, Bo Yibo, i-au dat lui Bo Xilai şansa să-şi dovedească zelul revoluţionar atunci când şi-a bătut tatăl şi i-a rupt trei coaste. Într-un memoriu scris de Yang Guang, un supravieţuitor al Revoluţiei Culturale, Bo Yibo este citat ca spunând: "Când am văzut că nu îi este frică să rupă legăturile sale cu membrii familiei, am ştiut că este bun pentru următoarea generaţie de conducători ai partidului."

Wang a fost un revoluţionar care a rămas devotat ideii sale privind o economie transparentă şi mai ales privată, în locul uneia dirijate, pe care experţii o consideră esenţială pentru dezvoltarea economică durabilă a Chinei. Puterea politică tot mai mare a lui Wang a fost demonstrată prin rezolvarea cu succes a tulburărilor civile din satul Wukan, care a fost caracterizată prin compromis în loc de violenţă.

Climatul economic internaţional nefavorabil se poate să-l fi ajutat în parte pe Wang să implementeze reforme în Guangdong. "Eşecul reformei este permis, dar lipsa de acţiune nu este permisă", a fost un slogan promovat în ultimii ani. Suporterii susţin că politicile de liberalizare economică din Guangdong sunt un exemplu de urmat de alte regiuni din China.

Wang a declarat recent că poporul chinez nu ar trebui să mulţumească Partidului Comunist pentru succesul sau fericirea lor, aceasta fiind o declaraţie care se opune fundamental ultimelor şase decenii de propagandă de partid.

The Epoch Times publică în 35 de ţări şi în 19 limbi. Abonaţi-vă la newsletter-ul nostru electronic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe