Piese electronice false din China au infiltrat reţeaua americană militară de aprovizionare
Peste un milion de piese electronice contrafăcute, cea mai mare parte originare din China, au fost găsite în lanţul de aprovizionare al apărării SUA, ameninţând securitatea şi siguranţa naţională a militarilor americani, susţine un raport al Senatului.
O investigaţie de un an, iniţiată de Comitetul Serviciilor Armate al Senatului, a analizat 1.800 de cazuri de piese false şi au descoperit că numărul total al pieselor contrafăcute depăşeşte 1 milion.
"Ancheta a descoperit zeci de exemple de piese electronice contrafăcute suspecte în sisteme militare critice, inclusiv în ecranele armelor termice livrate Armatei, în calculatoarele de misiune pentru Zona Terminală de Apărare de Înaltă Altitudine (THAAD) a Agenţiei de Apărare Balistică, precum şi într-un număr mare de avioane militare", a declarat raportul publicat pe 21 mai.
Raportul include descrieri detaliate ale modul în care piesele contrafăcute inundă lanţul de aprovizionare militară, punând în pericol performanţa şi fiabilitatea sistemelor critice de apărare.
Într-un exemplu descris în raport, Forţele Aeriene americane au arătat că un furnizor de piese electronice, Hong Dark Electronic Trade din Shenzhen, China, le-a vândut aproximativ 84.000 de piese electronice contrafăcute, piese care au intrat în lanţul de aprovizionare.
"Raportul nostru subliniază că acest potop de piese contrafăcute, o majoritate covârşitoare provenind din China, ameninţă securitatea naţională, siguranţa trupelor noastre şi locurile de muncă americane", a declarat preşedintele Comitetului, senatorul Carl Levin.
Potrivit raportului, autorităţile chineze nu au făcut eforturi pentru a opri operaţiunile de contrafacere de pe propriul teritoriu. De asemenea, raportul citează martori care au văzut fabrici cu 10.000-15.000 de angajaţi, ce au fost înfiinţate în scopul contrafacerii.
"Decât să recunoască problema şi să acţioneze agresiv pentru a închide falsificatorii, guvernul chinez a încercat să se sustragă controlului, inclusiv prin refuzul de vize de călătorie pentru personalul Comitetului ce se deplasa spre China, ca parte a anchetei Comitetului", a declarat raportul.
Concluziile Senatului au criticat şi încrederea industriei de apărare a Statelor Unite în distribuitori independenţi neverificaţi care furnizează echipamente, şi deficienţele din procedurile de testare ale pieselor electronice, care sunt exploatate de falsificatori. Raportul a criticat industria de apărare pentru că nu a raportat cazurile suspecte de piese contrafăcute.
"Raportul comisiei noastre clarifică faptul că vulnerabilităţile din lanţul de aprovizionare al industriei de apărare permit unor piese electronice contrafăcute să se infiltreze în sisteme militare americane critice, riscând securitatea şi viaţa bărbaţilor şi femeilor pe care ar trebui să îi protejeze", a declarat membrul Comitetului, senatorul John Mccain.