Recursul compensatoriu. Liiceanu: Demnitatea nu e respectată în închisori... E respectată în spitale, în şcoli?

Hoţi, violatori, criminali au ieşit de-a valma din închisoare pe motiv că au fost închişi în condiţii necorespunzătoare. Alţi foşti deţinuţi urmează să fie compensaţi cu sume de bani. Pe românii liberi, care n-au greşit cu nimic societăţii îi va compensa însă cineva pentru relele condiţii din şcoli şi spitale?, se întreabă Liiceanu.
Gabriel Liiceanu
Gabriel Liiceanu (Eugen Horoiu/Epoch Times)

În condiţiile în care în şcoli copiii României stau iernile în frig, vara pacienţii din spitale se coc la 40 de grade în saloane fără aer condiţionat, în condiţiile în care pe şosele se circulă cum se circulă, asta era urgenţa României, compensarea deţinuţilor care îşi execută pedeapsa în condiţii rele?, se întreabă filozoful Gabriel Liiceanu.

Invitat la digi24.ro, Liiceanu a reamintit, de asemenea, că legea privind recursul compensatoriu îşi are origini într-o lege a graţierii din 2013 promovată de doi oameni care au fost apoi puşi sub urmărire penală: Nicolae Păun şi Mădălin Voicu.

"Urmările sunt trei. L-am auzit şi eu pe şeful sindicatului din Administraţia Penitenciarelor că 80% se întorc. Asta e una la mână. Nu se pune problema că ai eliberat locul, l-ai făcut respirabil, treaba se reface ca într-un proces natural. Doi: se pune problema dacă în umbra ieşirilor nu vor ieşi cei care fac parte din clientela politică. Şi trei: atunci când se vorbeşte despre un recurs compensatoriu, e imposibil să nu te întrebi dacă asta este urgenţa cea mai mare în România, a celor care trebuie compensaţi pentru condiţii mizerabile, inumane.

S-a vorbit, într-un interviu, despre demnitate... este rănită demnitatea lor, s-a mers prea departe, demnitatea nu e respectată în închisori. E respectată în spitale, în şcoli, la copii care stau în clase în frig, în trenurile din România, pe şosele? Cine îi compensează pe toţi aceşti oameni?

Pe pacienţii care stau la 40 de grade, vara, în saloane fără aer condiţionat după operaţie. Legea asta privind recursul compensatoriu îşi are origini într-o lege a graţierii din 2013 promovată de doi oameni care au fost apoi puşi sub urmărire penală: Nicolae Păun şi Mădălin Voicu. Deci iată cine iniţiază proiectele de graţiere şi de recurs compensatoriu", a declarat Liiceanu.

Reamintim că în jur de 500 de deţinuţi au ieşit din închisori în urma intrării în vigoare a legii recursului compensatoriu iar alţi 3.349 au primit vocaţie la liberare condiţionată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne