"Politica este despre oameni! Românii sunt oameni în carne şi oase, nu George Soros deghizaţi" - Elena Calistru, în dialog cu Rezistenţa

Multe decizii controversate vor fi mutate în Parlament, iar românilor li se va tot spune că parlamentarii sunt reprezentanţii lor legitimi. Aşadar, ar trebui ca politicienilor să li se aducă aminte că democraţia nu e despre a fi ales şi a face ce vrei după ce ajungi acolo, ci despre responsabilitate, încredere şi despre a asculta cetăţenii tot timpul, crede Elena Calistru.
Loredana Diacu
07.09.2017

alte articole

Elena Calistru (Epoch Times)
Loredana Diacu
07.09.2017
Se încarcă player-ul...
Se încarcă player-ul...

Există trei relaţii în viaţa asta de care vrei, nu vrei, nu poţi scăpa. Una este cea cu tine însuţi, a doua cea cu familia - pe care nu ţi-o poţi alege - şi cea de a treia, cu statul, căruia îi plătim taxe de când ne naştem şi până murim. Ideal este ca aceste relaţii să fie gestionate cât mai responsabil, inclusiv, evident, cea cu statul. Şi pentru acesta ar trebui să ne transformăm din victime ale corupţiei în cetăţeni, să ne antrenăm "muşchiul" civic şi să nu mai permitem nici abuzurile politicului şi nici furtul banului public, a explicat luni Elena Calistru, preşedintele Funky Citizens, ONG care luptă cu "apatia civică", în cadrul unui lung dialog cu reprezentanţii grupului Rezistenţa de pe Facebook.

Departe de a fi lipsit de mijloace, cetăţeanul poate interveni atât în decizia politică, cât şi în stoparea risipirii banului public, susţine Calistru. Şi, spre deosebire de DNA şi de justiţie, care intervin după ce banul a fost furat sau risipit, cetăţeanul o poate face înainte, în faza de planificare a bugetului, fie el local, fie al autorităţilor centrale.

"Poţi să intervii în 2 etape care ţin de banii publici. Un moment este înainte de cheltuirea banilor publici atunci când se fac planificările, adică momentul în care se face bugetul de sat, adică bugetul autorităţilor centrale şi momentul în care se fac bugetele locale.

În legislaţie se spune foarte clar, negru pe alb, în momentul în care se aprobă un buget el trebuie să fie supus dezbaterii publice. Mai mult decât atât, la bugetele locale, Legea 273/2006 privind finanţele publice locale spune aşa, trebuie să stea minim 15 zile în dezbatere publică un proiect de buget local şi cetăţenii din respectiva localitate au voie să facă contestaţii la respectivul proiect de buget.

Asta e foarte tare, pentru că de fapt înseamnă că noi putem să depunem un soi de amendamente. Numai că despre prevederea asta ştie foarte putină lume pentru că nu e un subiect foarte accesibil. Dar eu îmi imaginez că în momentul în care noi o să fim mai mulţi, probabil că în prima etapă nu ne vor băga în seamă când vom face un amendament în care spunem “Nu mai alocaţi încă o dată bani pentru borduri sau bani pentru nu stiu câte festivaluri sau pentru ornat oraşul de Paşte ci alocaţi banii ăia pentru consolidarea şcolilor, ca să nu mai cadă tavanele peste copii”. În acel moment, probabil, dacă este un subiect cu mai multă priză la public, autorităţile vor învăţa alături de noi că este necesar să respecte legea asta şi că de banii pe care îi dăm trebuie să şi primim ceva înapoi", a explicat Elena Calistru.

Potrivit Elenei, preşedinte al unui ONG care promovează implicarea civică şi monitorizează cu atenţie autorităţile (inclusiv în materie de cheltuire a banului public), de multe ori politicienii îşi permit să fie aroganţi cu noi sau să facă lucruri noaptea ca hoţii pentru că noi nu avem timpul, răbdarea de a ne uita la ce se întâmplă în spaţiul public. Dacă însă ne vom antrena mai mult "muşchiul cetăţenesc", cei aflaţi la putere se vor învaţa să ne asculte şi la fel şi autorităţile.

"Aici e vorba de cerere şi ofertă. Trebuie să ne educăm partenerii de pe cealaltă parte a ghişeului. Trebuie să le arătăm că am început să înţelegem cum funcţionează lucrurile, că suntem mai mulţi, că avem nişte pretenţii, că există nişte legi în ţara asta. (...) E un proces de învăţare după zeci de ani în care oamenii au trăit cu concepţia că cei la putere nu trebuie deranjaţi că ei stiu mai bine ce au de făcut", a opinat Elena Calistru.

Aşadar, preşedintele Funky Citizens îî îndeamnă pe cetăţeni să le reamintească aleşilor că politica este despre oameni:

"Eu aş avea o provocare (...): cum ar fi să ne ducem cu rândul în audienţă la oamenii ăştia? Au cabinete parlamentare care costă sume fabuloase, le plătim din banii noştri.

Hai să profităm de deschiderea lor pentru activităţile în teritoriu şi să mergem în audienţă, dacă tot am plătit pentru cabinetul ăla parlamentar să îl şi vizităm, şi în momentul în care un parlamentar vede că oamenii sunt oameni în carne şi oase şi nu George Soros deghizaţi, o să înţeleagă că este despre oameni!", a precizat Elena Calistru.

Înregistrarea integrală a dialogului cu Elena Calistru, transmis live de Rezistenţa TV, poate fi vizionată aici

Întâlnirea reprezentanţilor grupului Rezistenţa cu Elena Calistru a avut loc în cadrul proiectului #Rezistenţa 360, un proiect al grupului civic #REZISTENŢA, al cărui scop este crearea unor punţi de dialog şi comunicare reală şi obiectivă între societatea civilă şi clasa politică, şi explicarea evenimentelor şi acţiunilor politice într-un limbaj simplificat pentru cetăţenii României. În cadrul acestui proiect, protestatarii au avut întâlniri cu politologul Iona Stanomir, cu liderul PNL, Ludovic Orban, sociologul Barbu Mateescu, cu jurnaliştii Adrian Sturdza, Liviu Avram, Ramona Ursu şi Lucian Mîndruţă, cu Irina Zamfir de la ActivewWatch şi Cătălin Teniţă de la Geeks for Democracy, cu profesoara Cristina Tunegaru, cu senatorul PNL Florin Cîţu, cu Oana Gheorghiu de la Dăruieşte Viaţă, cu judecătorii Camelia Bogdan şi Cristi Danileţ, cu filozoful Gabriel Liiceanu, cu (acum fostul) lider al USR Nicuşor Dan, cu parlamentarii USR Cristian Ghinea, Florina Presadă şi Cristian Seidler.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor