Recesiunea aduce valuri de concedieri la bulgari
alte articole
Bulgaria se repliază în faţa recesiunii. Peste 40.000 de funcţionari publici vor fi disponibilizaţi, potrivit unei scrisori trimise de ministrul bulgar de Finanţe, Petar Chobanov, citată de Novinite.
Chobanov le cere colegilor din fruntea mai multor ministere şi liderilor unor importante instituţii ale statului, "să-şi coordoneze eforturile pentru pregătirea bugetului de stat pentru 2014." Ministrul de Finanţe le aminteşte colegilor de guvernare că estimările lor trebuie să cuprindă şi o reducere cu 10% a personalului..
Atât premierul Plamen Oresharski cât şi ministrul de Finanţe au confirmat informaţia şi au declarat că în jur de 40.000 de angajaţi ai aparatului de stat vor fi disponibilizaţi. Miniştrilor cabinetului Oresharski li s-a dat termen limită data de 16 octombrie pentru a prezenta propunerile pentru disponibilizări.
Veştile vin să adâncească nemulţumirea într-o Bulgărie care nu mai are demult încredere în guvernanţi. Din iunie, Bulgaria se confrunta cu ample proteste anti-guvern. Demonstranţii îşi acuză conducătorii că sunt aserviţi intereselor mafiei. Nemulţumirea populară a escamotat la nici o luna după alegeri, când prim ministrul Oresharski l-a numit în fruntea serviciilor secrete pe Delian Peevski, un controversat mogul al presei, care mai ocupase o funcţie publică importantă din care a fost demis, după ce a fost acuzat că e corupt.
Protestele au fost declanşate la început lunii iunie şi de atunci, bulgarii nu au încetat să ceară demisia guvernului pe care îl consideră "mafiot", incompetent şi corupt.
Între timp, şi sindicatele au anunţat că atmosfera este tensionată şi ameninţă cu greve şi proteste faţă de disponibilizări. Angajaţii Fondului Naţional de Asigurări de Sănătate (NZOK) plănuiesc deja să intre în grevă.