UPDATE - Manifestaţii de amploare la bulgari
alte articole
UPDATE 16 iunie - Peste 10.000 de oameni au protestat sâmbătă la Sofia. Bulgarii îşi acuză guvernul că deserveşte interesele mafiei. Deşi nou numitul şef al serviciilor secrete, Delyan Peevski a renunţat, sâmbătă, la numirea sa la conducerea Agenţiei de Securitate Naţională (DANS), miile de protestatari bulgari cer demisia guvernului Oreşarski.
Manifestanţilor li s-au alăturat şi personalităţi publice, precum Asen Vasilev, fost ministru al economiei şi energiei în guvernul de tranziţie ce a guvernat Bulgaria până la sfârşitul lunii mai, Solomon Passy, fost ministru de externe în perioada 2001-2005, parlamentarul Delian Dobrev, membru al grupului partidului conservator GERB, cântăreţi şi actori populari. - relatează Agerpres
UPDATE 15 iunie - Protestele împotriva numirii lui Deylan Peevski în funcţia de şef al Agenţiei de Stat pentru Securitate Naţională continuă. Noi manifestaţii sunt anunţate în Sofia, în faţa Consiliului de Miniştri şi în alte capitale europene. Protestele s-au internaţionalizat.
O manifestaţie este programata sâmbătă seara, în faţa cladirii Parlamentului European de la Bruxelles şi alte două duminică în Viena şi Berlin.
Bulgarii care trăiesc în capitala Austriei se vor aduna să protesteze în faţa clădirii ambasadei bulgare din Viena la ora 4:00 pm, ora locală de duminică. Bulgarii din Berlin se vor strânge lângă clădirea Institutului Cultural Bulgar, la 16:00 ora locală, duminică. Mesajul lansat de protestatarii din Berlin pe Facebook spune:"Protestăm împotriva oligarhiei care nu renunţă la putere. Protestăm împotriva oligarhiei care a umilit încă o dată cetăţenii, prin numirea unui alt nou protejat. De data aceasta, oferind întreaga ţară pe un platou de argint. Protestăm paşnic, într-un mod civilizat şi uniţi."
Preşedintele bulgar Rosen Plevneliev, aşteptat vineri, 14 iunie, la inaugurarea podului Calafat-Vidin, nu a mai sosit.
Dacă acum o săptămână ziariştii bulgarii chibiţau pe marginea inaugurării, întrebându-se dacă la ceremonie va participa sau nu şi fostul premier al Bulgariei, Borisov, prezenţa preşedintelui Plevniev la inaugurare era dată drept fapt cert. Totul promitea să decurgă absolut perfect. Însă nu s-a întâmplat aşa.
Plevniev n-a mai venit. Este în Bulgaria, încercând să reverseze decizia Parlamentului bulgar de a-l numi în fruntea Agenţiei de Stat pentru Securitate Naţională (DANS) pe Delyan Peevski, un mogul media foarte controversat.
Preşedintele a convocat de urgenţă o şedinţă de lucru a Consiliului Naţional de Securitate în această privinţă. Şedinţa va avea loc joi, 20 iunie, informează mass-media bulgară.
Vineri, Parlamentul a votat nominalizarea lui Delyan Peevski de către premierul Oresharski în funcţia de şef al DANS. Peevksi face parte din grupul parlamentar al formaţiunii etnicilor turci Mişcarea pentru Drepturi şi Libertăţi (DPS).
Spre surprinderea tuturor celor prezenţi în sala Parlamentului, Oreşarski a propus, la începutul şedinţei, un nou element pe ordinea de zi: alegerea noului director DANS, propunere ce a provocat uimire şi nemulţumiri în Parlament. Indignaţi, parlamentarii GERB au părăsit sala. Acest lucru nu l-a împiedicat pe Oreşarski să continue procedura de nominalizarea a lui Peevski, care a şi fost confirmat după doar un sfert de oră, fără dezbateri, în funcţia de şef al serviciului secret bulgar.
Cauză şi efect
Cauză:
Legislatorii din partidul Socialist de guvernământ şi partidul etnicilor turci l-au aprobat pe Peevski, de asemenea deputat al etnicilor turci, pe una dintre funcţiile cele mai importante în stat, cu o majoritate simplă fără dezbateri. Analiştii politici descriu numirea lui Peevski drept un alt exemplu tipic al felului în care instituţiile statului bulgar sunt aservite intereselor private.
Ei au acţionat la doar câteva ore după ce modificările legislative prin care preşedintele era spoliat de prerogativul său de a-i numi pe şefii serviciilor secrete au intrat în vigoare.
Partidul de centru-dreapta GERB, care nu a reuşit să formeze un guvern după alegerile anticipate de luna trecută, a catalogat alegerea parlamentului "ridicolă" şi a cerut noi alegeri.
Preşedintele Rosen Plevneliev le-a cerut parlamentarilor să revină asupra deciziei luate în plenul de vineri şi a convocat o şedinţă extraordinară a Consiliului de Securitate Naţională, săptămâna viitoare, pentru a discuta despre numirea lui Peevski.
Guvernele post-comuniste din Bulgaria nu au reuşit să rupă legăturile reciproc avantajoase dintre politicieni şi oameni de afaceri, descurajând investiţiile străine şi menţinând ţară balcanică sub strictă monitorizare a UE şi fără dreptul de a călători fără paşaport în spaţiul Schengen, încă de la admiterea în 2007.
Efect:
Alegerea lui Deylan Peevski ca nou şef al Agenţiei de Stat bulgare pentru Securitate Naţională (DANS) a stârnit indignare în Bulgaria, declanşând proteste în marile oraşe.
În doar câteva ore, scandând "Mafia" şi "demisia", aproximativ 10.000 de oameni s-au adunat în faţa Consiliului de Miniştri din centrul Sofiei. Manifestanţii cer anularea alegerilor şi strigă că nu vor guvern de mafioţi. Scandează împotriva Mişcării pentru Drepturi şi Libertăţi, partidul etnicilor turci din care face parte Delian Peevski.
Mitinguri paralele au fost anunţate în oraşele Varna, Plovdiv, Lovech, Dimitrovgrad, Burgas, Pernik, Pleven, Blagoevgrad, Sliven, Stara Zagora, Ruse, Sandanski şi Kazanlak, printre altele.
Cine este Peevski, de fapt?
Nume complet, Delyan Slavchev Peevski; vârsta 32 de ani; educaţie: absolvent de Drept; profesie oficială: parlamentar din partea formaţiunii etnicilor turci Mişcarea pentru Drepturi şi Libertăţi. Din iunie 2009, activează în Comisia parlamentară pentru Securitate Internă şi Ordine Publică, iar din ianuarie 2010 în Comisia Juridică.
Profesie neoficială: mogul. În spatele lui Peevski se află o întreagă reţea de publicaţii şi televiziuni ale căror proprietar este mama sa, Irena Krasteva.
Delyan este controversat şi ca om politic, nu doar ca afacerist. Numele său este legat de ideea de corupţie şi scandal.
Cariera sa politică a început în 2001, ca membru al partidului Mişcarea Naţională pentru Stabilitate şi Progres (NDSV). În timpul guvernării NDSV, a fost numit secretar parlamentar de către ministrul transporturilor de atunci, Plamen Petrov.
În martie 2005, Peevski a fost numit inspector în cadrul departamentului economic al Serviciului de Investigaţii din Sofia pentru ca în luna august a aceluiaşi an să fie numit ministru adjunct în defunctul Minister pentru Dezastre şi Situaţii de Urgenţă, în cadrul guvernului liderului socialist Serghei Stanisev. Peevski controla rezerva de stat.
În 2007, a fost demis din funcţia de ministru adjunct al administraţiei şi implicat într-un scandal de corupţie. Peevski era membru şi al Comisiei Interinstituţionale care elibera autorizaţiile pentru comerţul cu armament. Dat în judecată pentru şantaj, el a fost demis din funcţia de ministru adjunct, fiind acuzat de "lipsă de etică". Ancheta împotriva sa a fost ulterior abandonată şi a fost repus în funcţie.